ΦΑΤΑΟΥΛΕΣ ΣΙΟΥΡΔΟΙ ! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ! - OlaDeka

ΦΑΤΑΟΥΛΕΣ ΣΙΟΥΡΔΟΙ ! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!

Γράφει ο Κοσμάς Χρήστος
Ακόμη δεν παρουσιάστηκε «ο εκπαιδευτικός Καλλικράτης» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι πρώτες συνέπειές του είναι ήδη ορατές. Πριν ακόμη γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του
κυβερνητικού σχεδίου για τις αλλαγές στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. της χώρας και ήδη προκαλούνται αναταραχή, αντεγκλήσεις και δημόσιοι διαξιφισμοί. Μεταξύ κυβέρνησης, ακαδημαϊκών, φοιτητών, πολιτικών, πολιτών. Φανταστείτε να δημοσιοποιηθούν και οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Σε τοπικό επίπεδο η αρχή έγινε με αφορμή το μέλλον του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Για το πρώτο και πάντα επί των ζητημάτων με τοπικό ενδιαφέρον, ήδη έχει καταστεί σαφές πως το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με έδρα την Καστοριά μάλλον δεν πρόκειται να ιδρυθεί. Παρά τις πολύχρονες προσπάθειες, τις προετοιμασίες, την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το Τμήμα πιθανότατα θα παραμείνει στα χαρτιά για αρκετά ακόμη χρόνια. Άρα το βάρος και το ενδιαφέρον στρέφεται στο έτερο τριτοβάθμιο ίδρυμα της περιοχής, στο Τ.Ε.Ι. και ειδικότερα στο Παράρτημα Καστοριάς.

Η μελλοντική πορεία του ιδρύματος και ιδίως η τύχη των 3 τοπικών Τμημάτων αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων, προτάσεων και σχεδιασμών. Οι διάφορες ιδέες και η επακόλουθη διαβούλευση εντάσσει τη λειτουργία των 3 Τμημάτων στους γενικότερους σχεδιασμούς για το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη το προηγούμενο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα όσα εφαρμόστηκαν εκεί, δηλαδή τις περικοπές, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις. Με την τριτοβάθμια εκπαίδευση να παίρνει σειρά και πιθανότατα να γίνεται αντικείμενο ανάλογων αποφάσεων και μεταβολών.

Στο πλαίσιο αυτό έχει διατυπωθεί η πρόταση μεταφοράς της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά. Ουσιαστικά η μεταφορά των Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών από την Κοζάνη στην Καστοριά. Σε αυτά θα προστεθούν τα Τμήματα Διεθνούς Εμπορίου και Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας που ήδη εδρεύουν στην Καστοριά. Σε αντιστάθμισμα, στην Κοζάνη θα παραμείνει η Σχολή Τεχνικών Εφαρμογών, στην οποία θα συμπεριληφθούν και τα συγγενή Τμήματα που λειτουργούν σε γειτονικούς Νομούς, όπως το Πληροφορικής και Τεχνολογίας από την Καστοριά. Χωρίς να παραγνωρίζεται και η λειτουργία των υφιστάμενων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στο σχέδιο αυτό που κατατέθηκε από τον Διευθυντή του Παραρτήματος Καστοριάς κ. Γιαννά αντέδρασε το διευρυμένο Συμβούλιο της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Με μία μακροσκελή απόφαση – πρόταση που απηύθυναν τα μέλη του Συμβουλίου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στη διοίκηση του Τ.Ε.Ι., απορρίπτουν τη συγκεκριμένη πρόταση, παραθέτοντας 16 επιχειρήματα. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψαν να δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο της επιστολής τους στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες.

Η επιλογή τους αυτή και μέρος των όσων υποστηρίζουν εκπλήσσουν δυσάρεστα. Με την ενέργειά τους, τον τρόπο και τα επιχειρήματα που υιοθέτησαν προκαλούν διαιρετικές τομές μεταξύ των Νομών της Δυτικής Μακεδονίας και των τοπικών κοινωνιών. Εγείρουν μεταξύ των τελευταίων διαχωριστικά τείχη του τύπου εμείς και οι άλλοι, δημιουργώντας μία κακώς εννοούμενη ανταγωνιστική διάθεση που θα οδηγήσει σε μία ατέρμονη αντιπαράθεση για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα σε βάρος πάντα των υπολοίπων. Δυναμιτίζουν το κλίμα και εμποδίζουν την καλλιέργεια της αναγκαίας περιφερειακής συνείδησης που πρέπει να διέπει όλους μας και κυρίως τους θεσμικούς φορείς που έχουν ανάλογη εμβέλεια όπως το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας.

Όσο για τα επιχειρήματα που διατυπώνουν και χωρίς καμία επέκταση στα ακαδημαϊκά ζητήματα, αρκεί μία επανάληψή τους για να βγάλει κάποιος τα αναγκαία συμπεράσματα. Καταρχήν η επιστολή διατρέχεται από μία έντονη εμμονή στη συγκέντρωση που προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Τα πάντα στο κέντρο. Σε συνδυασμό με μία συντηρητική αντίληψη του τύπου έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι πρέπει να παραμείνει. Η αποκέντρωση αποτελεί άγνωστη έννοια, όπως επίσης η ισόρροπη ανάπτυξη. Το ενδιαφέρον περιορίζεται στο τρίγωνο Κοζάνη – Σιάτιστα – Πτολεμαΐδα και το μέλλον αυτού στο μεταλιγνιτικό στάδιο μέσα από τη συμβολή της Σχολής (!!;;). Η Εγνατία Οδός που περνά από την Κοζάνη, εξυπηρετεί τις Διεθνείς Σχέσεις της Σχολής (!!;;). Για να καταλήξουν στο απίστευτο επιχείρημα πως η Κοζάνη διαθέτει διαμερίσματα χαμηλού μισθώματος και βιβλιοπωλεία, σε αντίθεση με την πόλη της Καστοριάς που δεν διαθέτει επάρκεια ανάλογων κατοικιών και το μέσο κόστος μίσθωσης είναι εξαιρετικά υψηλό!!

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria