Ανατροπή του σκηνικού βλέπει και το συγκρότημα Αλαφούζου - OlaDeka

Ανατροπή του σκηνικού βλέπει και το συγκρότημα Αλαφούζου

Μπροστά η ΝΔ με διαφορά 4 μονάδων και επτακομματική βουλή καταγράφει το μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη

Μετουσιώνονται και σε δημοσκοπικό επίπεδο οι έντονες διεργασίες που συντελούνται στο κοινωνικό επίπεδο. Νομοτελειακή η εξέλιξη αυτή, όπως είχαμε γράψει και πρόσφατα (Σαμαράς προ των πυλών !!!, 21/5/2011) καθώς και στο (Μπροστά η ΝΔ σε ένα περιβάλλον καθολικής απαξίας της Κυβέρνησης, 1/6/2011)

Η ΝΔ αποκτά λοιπόν για πρώτη φορά προβάδισμα κατά 4% έναντι του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31% ενώ το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζει ραγδαία φθορά υποχωρεί στο 27%. Σημειώνουμε ότι τον Οκτώβριο του 2010 η ίδια εταιρεία έδινε 42% ΠΑΣΟΚ έναντι 28% της ΝΔ.

Το εκλογικό σώμα δείχνει να πείθεται ότι η ΝΔ του Σαμαρά είναι ένα κόμμα που μπορεί να εμπιστευθεί για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το κατώφλι του 3% που διασφαλίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση υπερβαίνουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι και οριακά η Δημοκρατική Αριστερά, με τη Δημοκρατική Συμμαχία να κινείται στο 2,5%.

Το ποσοστό της αποχής κινείται στο 38%, ποσοστό που κρίνεται φυσιολογικό, ενώ όσο ανεβαίνει εννοεί τα δύο μεγάλα κόμματα Η κατανομή της «αδιευκρίνιστης» ψήφου ενδεχομένως ευνοεί τα μικρότερα κόμματα. Έξι κόμματα στην επόμενη Βουλή είναι πιθανό σενάριο, πολύ δύσκολα θα μπουν όμως επτά.

Επίσης, για πρώτη φορά, οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς εμφανίζονται να «ισοδυναμούν» στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, αλλά με ποσοστό της τάξης του 23.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 87% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 88% δηλώνει δυσαρεστημένο με τη λειτουργία της Δημοκρατίας, το 82% δυσαρεστημένο από τη ζωή και το 72% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει.

Σημαντικό είναι τέλος το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα, με βάση τον σχετικό δείκτη του Βαρόμετρου η κοινωνική συμμετοχή σε κάθε είδους εκδηλώσεις και μορφές διαμαρτυρίας υπερδιπλασιάστηκε, από 12% το Μάιο σε 25% τον Ιούνιο. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 2,2 εκατ. πολίτες.

Πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μέσα σε 20 μήνες. Είναι αναμφίβολα η ταχύτερη αλλαγή στις προτιμήσεις της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Μ.Ο.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria