Ο τελευταίος εκβιασμός του Παπανδρέου - OlaDeka

Ο τελευταίος εκβιασμός του Παπανδρέου

Του Κώστα Ροδινού

Χθές είχαμε το ….μνημόσυνο του Μνημονίου Ι.

-Όπως ανακοινώθηκε η καταγεγραμμένη ανεργία βρίσκεται στο 16,2%. Πρόκειται για …ρεκόρ! Πάνω από τις 800 χιλιάδες οι άνεργοι με πιθανό το εφιαλτικό σενάριο μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουν στο 1.00.000! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Η ύφεση και για το 2011 θα υπερβεί το 4% (3.8% εκτιμά η τρόικα, αλλά πότε έπεσαν μέσα;), εξέλιξη που καθιστά σχεδόν βέβαιη την αποτυχία όλων των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού.

-Όσον αφορά στο έλλειμμα: «Στον προϋπολογισμό του 2011 η κυβέρνηση έθεσε ένα και μοναδικό στόχο: να μειώσει το έλλειμμα κατά τρεις μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 6,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ωστόσο έχει ανακοινώσει επισήμως πως θέλει να επιβάλει πρόσθετα μέτρα για να συγκεντρώσει 6,4 δισ. ευρώ. Απόκλιση δηλαδή από τον στόχο κατά 100%. Η αποτυχία είναι καθολική». Αυτά τα είπε χθές στη Βουλή ο κ. Φλωρίδης!

Μέσα σ’ αυτό το εφιαλτικό τοπίο:

-Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποδοκίμασαν τόσο έντονα τον κ. Παπακωνσταντίνου, που ισοδυναμεί με άρση της εμπιστοσύνης. Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του, θα είχε ήδη παραιτηθεί! Ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν έχει υπουργό οικονομικών. Όμως, η …δουλειά έγινε! Οι βουλευτές τα είπαν, η κατάσταση ..εκτονώθηκε προσωρινά. Η ψήφιση του προγράμματος μετατέθηκε, για να στηθεί καλύτερα η παγίδα.

-Ο κ. Σόϊμπλε, ενημέρωσε, εγγράφως, τους ομολόγους του, αλλά και την ΕΚΤ, πως, αν δεν ληφθούν μέτρα, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας «μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

-Στον κ. Σαμαρά ασκήθηκαν πρωτοφανείς πιέσεις και του έγιναν άκομψες υποδείξεις να φανεί ….«συνεργάσιμος»!

-Η τρόϊκα, με την πολυαναμενόμενη έκθεση της, διαπίστωσε «μεταρρυθμιστική κόπωση από το τέλος του 2010»! Δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2011 πάει χαμένο!

-Στην ίδια έκθεση μας …απειλεί ότι η 5η δόση βρίσκεται στον αέρα, εκτός εάν…(υπενθυμίζουμε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο κ. Παπακωσταντίνου μας διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει θέμα με την 5η δόση!»

Μετά από όλα αυτά, στο τέλος της ημέρας, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε στερεότυπα ότι λύση είναι η «αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου και η συναίνεση»! Τους θέλουν όλους συνυπεύθυνους για να μην υπάρχει αντίδραση!

Το σκηνικό του εκβιασμού

Είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου, σε συνεργασία με την τρόικα, στήνουν ένα πρωτοφανές σκηνικό εκβιασμού του πολιτικού κόσμου της χώρας και εκφοβισμού της κοινής γνώμης.

Θέλουν να περάσει, πάση θυσία, το Μεσοπρόθεσμό! Και για να το πετύχουν δεν υπολογίζουν τίποτα. Απειλούν, εκβιάζουν, νουθετούν, απαιτούν.

Δείτε τώρα τι σχεδιάζουν. Με το πρόσχημα ότι δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες, η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου μετατίθεται για το τέλος του μηνός. Εν τω μεταξύ:

-Στις 20 Ιουνίου συνεδριάζει το Εurogroup για να αποφασίσει το νέο πακέτο δανεισμού, το οποίο θα καλύπτει την τριετία 2012-2014.

-Στις 23-24 Ιουνίου συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής, όπου αναμένεται να εγκριθεί το νέο πακέτο.΄

Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή στις 28 Ιουνίου!

Εν τω μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα, θα συντηρούνται τα σενάρια καταστροφής. Θα ασκείται φοβερή ψυχολογική πίεση και στους βουλευτές και στο λαό. Το Μεσοπρόθεσμο θα μοιάζει με ένα πρόγραμμα σωτηρίας που θα μας …γλυτώσει από την καταστροφή!

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Παπανδρέου θα επιστρέψει στην Ελλάδα ….νικητής και τροπαιούχος και ευθέως θα θέσει το δίλλημα: “εγώ σας …έσωσα, αλλά πρέπει και εσείς να κάνετε κάτι: Αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, τότε δεν εκταμιεύεται η 5η δόση, ούτε εγκρίνεται το νέο πακέτο δανεισμού για την περίοδο 2012-2014!”

«Ψηφίζετε το Μεσοπρόθεσμο ή πτωχεύουμε!’

Ποιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος θα αναλάβει το βάρος να μην το ψηφίσει;

Είναι να απορείς..

Ειλικρινά, είναι να απορεί κανείς με την επιμονή τους! Εξακολουθούν να επιμένουν σε μια συνταγή που οδηγεί στην καταστροφή. Γιατί;

Μήπως, έχει δίκιο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, που χθές είπε, επί λέξει, στην εκπομπή του Αντένα «Καλημέρα Ελλάδα» : ”Έχουν συμφωνήσει να γίνει χρεοκοπία σε 3-4 χρόνια“ μεταφέροντας το χρέος σε θεσμικούς επενδυτές;» «Η μεταφορά του χρέους», είναι η φράση κλειδί. Ουδείς τον διέψευσε.

Μήπως έχει δίκιο η Wall Street Journal, που έγραφε τη Δευτέρα ότι η «Ελλάδα πωλείται φθηνά και η Γερμανία αγοράζει»; Γιατί αν κρίνουμε από το ότι η DT απέκτησε το 10% του ΟΤΕ, αντί μόλις 400 εκατομμυρίων ευρώ (η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πωλήσει το 30% αντί 4 δις ευρώ), ενώ μεθοδεύεται εντός του 2011 και η πώληση του ΟΠΑΠ, τότε βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας έναντι ευτελούς τιμήματος.

Μήπως τελικά έχει δίκιο Στίγκλιτς, που σημείωνε χθές με άρθρο του στην Project Syndicate. «Η ΕΚΤ θα έπρεπε να προτάσσει το γενικό συμφέρον έναντι του κέρδους των τραπεζιτών και των επενδυτών. Οι άνθρωποι θα πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα και όχι οι μέτοχοι των τραπεζών και οι επενδυτές»; Μήπως τελικά όλα γίνονται για να σωθούν οι τράπεζες;

Συμπέρασμα: Αν το Μνημόνιο Ι ήταν καταστροφικό, το Μνημόνιο ΙΙ θα είναι τραγωδία. Τα αποτελέσματά του θα είναι δραματικά για την κοινωνία , την οικονομία, αλλά και την εθνική μας υπόσταση. Θα το επιτρέψουμε;

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria