Πρόκληση και ευκαιρία - OlaDeka

Πρόκληση και ευκαιρία

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς πρόσφατα ενέκρινε τη δημιουργία αιολικού πάρκου στα όρια του Δήμου. Στην περιοχή μεταξύ Γάβρου και Δενδροχωρίου πρόκειται να εγκατασταθούν 11 ανεμογεννήτριες ισχύος 22 MW από ιδιωτική εταιρεία που
θα αναλάβει να κατασκευάσει και να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο. Επενδύοντας περίπου…28.000.000 €, το κέρδος λειτουργίας του πάρκου προβλέπεται σημαντικό και σίγουρα δεν θα περιοριστεί μόνο στα όρια της εταιρείας.

Τα οφέλη της επένδυσης θα διαχυθούν και στην τοπική κοινωνία. Καταρχήν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ανταποδοτικά τέλη τόσο προς τον Δήμο για την κατασκευή έργων, όσο και προς τους κατοίκους της περιοχής για την αποπληρωμή των προσωπικών τους λογαριασμών στη Δ.Ε.Η. Επίσης, η εύρεση εργασίας και η απασχόληση στο αιολικό πάρκο από συμπολίτες μας, όταν το τοπικό πρόβλημα της υψηλής ανεργίας συνεχώς επιδεινώνεται. Χωρίς να παραγνωρίζεται και η συμβολή στη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ευρύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Παρόμοια επένδυση σχεδιάζεται να υλοποιηθεί και στο Δήμο Νεστορίου. Ένα ακόμη αιολικό πάρκο, μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης σε σύγκριση με αυτό που θα κατασκευαστεί μεταξύ Γάβρου – Δενδροχωρίου. Το πάρκο σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία αναμένεται να παράγει ενέργεια ισχύος 38 MW από τις 10 ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν. Με την επένδυση να υπολογίζεται περίπου στα 50.000.000 €, τα σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ακριτική αυτή περιοχή αντιστοιχούν με αυτά της προηγούμενης περίπτωσης.

Στον ίδιο πάντα Δήμο Νεστορίου, τα επόμενα χρόνια πρόκειται να κατασκευαστεί και το ομώνυμο φράγμα με τον υδροηλεκτρικό σταθμό. Μετά από χρόνια προσπαθειών, διεκδικήσεων και προετοιμασίας, η υλοποίηση του φράγματος έχει μπει στην τελική ευθεία. Όπως εξαγγέλθηκε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αρμόδιου Υπουργού στην περιοχή, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 55.000.000 €. Εκτός από τους αρδευτικούς σκοπούς και την ορθή διαχείριση των υδάτων, το έργο έχει και ενεργειακή διάσταση. Ειδικότερα προβλέπεται να δημιουργηθεί υδροηλεκτρικός σταθμός που θα παράγει ενέργεια ισχύος 7 MW.

Με τα έργα αυτά, με ενδεχόμενα νέα που θα πραγματοποιηθούν και τη διάδοση των φωτοβολταϊκών, ο Νομός Καστοριάς μπαίνει στην πρωτοπορία ως προς την πράσινη ενέργεια. Μία περιοχή που παρά τον αδιαμφισβήτητο φυσικό της πλούτο και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, δεν τα έχει εκμεταλλευτεί ορθώς και επαρκώς. Ενώ παράλληλα δεν παύει να υφίσταται τις συνέπειες λειτουργίας των εργοστασίων της Δ.Ε.Η. (χρήση λιγνίτη) στους γειτονικούς Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Συνεπώς η υλοποίησή τους είναι άκρως αναγκαία, αφού πιθανά να οδηγήσει σε μείωση της έντασης παραγωγής από τα υφιστάμενα εργοστάσια της Δ.Ε.Η. και σε περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην υγεία των Δυτικομακεδόνων. Επιπλέον, στην προοπτική αυτή ενισχυτικά λειτουργούν και τα υλικά οφέλη που συνοπτικά αναπτύχθηκαν παραπάνω. Οφέλη που καθιστούν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή μας ως την επόμενη, μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία.
Γνώμη.blogspot

γράφει ο Χρήστος Κοσμάς

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria