Το «δαχτυλίδι» στον Βαγγέλη - OlaDeka

Το «δαχτυλίδι» στον Βαγγέλη

Κυβέρνηση με φόντο εκλογές είναι αυτή που όρκισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με τον Ευ. Βενιζέλο να παίρνει το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αποκτώντας παράλληλα προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News στόχος του πρωθυπουργού είναι να κυβερνήσει στο εξής απαλλαγμένος από τις εσωκομματικές έριδες, μέχρι τουλάχιστον να κλείσει το παζάρι των Βρυξελών, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος αποκτά το «δαχτυλίδι» της διαδοχής.

Μάλιστα δεν αποκλείεται ο χρονικός ορίζοντας για τις κάλπες να είναι ο Σεπτέμβριος, αν η κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει μια καλή ευρωπαϊκή συμφωνία και επιχειρήσει να φέρει την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης με διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή, με 180 ψήφους. Αν το ΠΑΣΟΚ βγει από τις κάλπες πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, θεωρείτε περίπου δεδομένο πως διάδοχος του Γ. Παπανδρέου θα είναι ο Ευ. Βενιζέλος

Το σίγουρο είναι πως ο Γ. Παπανδρέου ακόμα και αν αποφασίσει να φύγει από την ηγεσία του κόμματος, δεν θέλει να φύγει με τη «στάμπα» του αποτυχημένου. Από την άλλη μεριά ο Ευ. Βενιζέλος θέλει αυτή τη φορά το «όλον» ΠΑΣΟΚ και όχι ένα μέρος του. Επομένως ο μεν Γιώργος δεν θέλει ακόμη να φύγει, ο δε Βαγγέλης δεν βιάζεται να έρθει, αποφασίζοντας πως το κοινό συμφέρον είναι να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο χωρίς απώλειες

Όμως, εκτός από τις παρασκηνιακές συμφωνίες, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να τινάξουν στον αέρα την όποια συμφωνία για «δαχτυλίδι» μεταξύ των δύο πλευρών και να προκαλέσουν και πάλι αναταραχή στο εσωτερικό του σοσιαλιστικού κόμματος. Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Ευ. Βενιζέλου και η σχέση καχυποψίας με τον Γ. Παπανδρέου.

Το ερώτημα πλέον είναι αν ο Ευ. Βενιζέλος θα μπορέσει να επιδράσει στην οικονομία και αν θα καταφέρει να δημιουργήσει προϋποθέσεις σταθεροποίησης . Το σίγουρο είναι πως ο Γ. Παπανδρέου βγαίνει από την καθημερινή τριβή με την κρίση και ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει να τη διαχειριστεί.

Ανεξαρτήτως πάντως του τι θα γίνει στο μέλλον, αυτή τη χρονική στιγμή η σύμπλευση Παπανδρέου – Βενιζέλου ήταν μονόδρομος.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria