Δυτική Μακεδονία: Η ανεργία «αγγίζει» το 24 % - OlaDeka

Δυτική Μακεδονία: Η ανεργία «αγγίζει» το 24 %

Το 23,9% «αγγίζει» η ανεργία στη δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης την ίδια στιγμή που τροφοδοτεί με ενέργεια όλη την Ελλάδα. Ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι επίσημα καταγεγραμμένος ως άνεργος, σύμφωνα με τα επίσημα ποσοστά της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ευκαιρίες απασχόλησης και διεξόδους ανάπτυξης αναμένεται να δημιουργήσει το…πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που αναμένεται να εγκριθεί απόψε στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. «Το ίδιο το επίσημο κείμενο του επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι η δυτική Μακεδονία αποτελεί την πλέον προβληματική περιφερειακή αγορά εργασίας της χώρας, παρά τις σχετικά υψηλές αναπτυξιακές της επιδόσεις που οφείλονται στον κλάδο της ενέργειας» αναφέρει ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής. Τονίζει, παράλληλα, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με το υπουργείο θα προωθηθούν δράσεις όπως η συμβουλευτική ανέργων σε θέματα επιχειρηματικότητας, η συμμετοχή επιχειρήσεων σε αποστολές και εκθέσεις, οι δράσεις κοινωνικής υποστήριξης ανέργων, η προετοιμασία προγραμμάτων αυτοαπασχόλησης και η ένταξη, στην αγορά εργασίας, ατόμων από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

«Η καταβολή της χρηματοδότησης, η οποία θα προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους, θα είναι ανάλογη του αριθμού των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν. Ωστόσο αυτό θα είναι απόλυτα σαφές όταν υπογραφεί, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η τελική συμφωνία με την υπουργό» σημειώνει ο κ. Δακής.

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή είναι εκρηκτικό και δεν μπορεί να λυθεί μόνο μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου. «Απαιτούνται μεγάλες και οργανωμένες αναπτυξιακές ενέργειες διαφορετικά η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Ήδη η ανεργία λειτουργεί αποσαθρωτικά στην κοινωνία και θα συνεχίσει αν δεν δοθούν σοβαρά κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη»
προσθέτει.

Προς αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζει ότι έχει διατυπώσει προς την κεντρική εξουσία συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση δράσεων για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής που έχει υποστεί η δυτική Μακεδονία, τη στήριξη των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της και την διατήρηση των μεταφορικών συνδέσεων με την υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να αναδειχτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός τόπου με εξαιρετικούς ορεινούς χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.
agelioforos.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria