Δημοσκόπηση GPO: πλήρης καταβαράθρωση της κυβερνητικής προπαγάνδας - OlaDeka

Δημοσκόπηση GPO: πλήρης καταβαράθρωση της κυβερνητικής προπαγάνδας

Στο 1,7% από 5% την προηγούμενη φορά (8/2/2011) διαμορφώνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της
GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 21,9% έναντι 20,2% της ΝΔ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 9%, ο ΛΑΟΣ με 7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,3%. Τα υπόλοιπα μικρά κόμματα (ΔΗ.ΜΑΡ, ΔΗ.ΣΥ, Οικολόγοι) κινούνται περί το 2,5%, ποσοστό που λαμβάνει και το Άρμα Πολιτών» του Δημαρά στην δημοσκοπική του πρεμιέρα. Άλλο κόμμα/λευκό/άκυρο/αποχή στο 18,6% και οι αναποφάσιστοι στο 10,2%.

Στις λεγόμενες «ποιοτικές» ερωτήσεις ενυπάρχει η πλήρης καταβαράθρωση των επιχειρημάτων της κυβέρνησης: το 78% των πολιτών θεωρεί αναποτελεσματική την πολιτική της Κυβέρνησης και το 70% που διαφωνεί με την πολιτική του Μνημονίου. Το 67% λέει όχι σε πρόωρες εκλογές και το 60% θεωρεί ότι η προσφυγή στην Τρόικα δεν ήταν μονόδρομος. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι το 91% θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός ήξερε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση την πραγματική κατάσταση του χρέους και του ελλείμματος, ενώ το 84% δηλώνει ότι αυξήθηκε το αίσθημα του φόβου και το 85% υπέστη απώλεια εισοδήματος.

Η μεγαλύτερη έκπληξη πάντως αφορά το ποσοστό που συμφωνεί με την κεντρική επιλογή του Α. Σαμαρά να μην ψηφίσει το Μνημόνιο: 48% έναντι 40%, σε μια πλήρη ανατροπή της εικόνας, καθώς πέρυσι ακόμη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ διαφωνούσε με τη μη ψήφιση του Μνημονίου.

Ως προς το “ποια πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης έναντι της κρίσης” το 60,3% θέλουν “επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου” (επίσης θέση Σαμαρά), μόνο το 9,8% θεωρούν ότι “πρέπει να εφαρμόσουμε αυστηρά το μνημόνιο” και το 26,2% ζητούν “έξοδο από μνημόνιο και ευρώ”.

Από τη στιγμή που οι πολίτες έχουν απορρίψει με συντριπτικά ποσοστά τις κυβερνητικές θέσεις, το κλίμα είναι κατάλληλο και οι συνθήκες ώριμες για να προβληματιστούν, να ακούσουν με προσοχή και να αποδεχθούν μία διαφορετική πρόταση εξόδου από την κρίση.

Μ.Ο.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria