Δράσεις και παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς - OlaDeka

Δράσεις και παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς

Επίκαιρο παρά ποτέ, το θέμα του περιβάλλοντος, απασχολεί και ταλανίζει όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, οι οποίες επιβαρύνουν δραματικά τη φύση, παρέχοντας στο μελλοντικό άνθρωπο ένα αβέβαιο αύριο. Το περιβάλλον, κομμάτι του εαυτού μας, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή και για αυτό γίνονται προσπάθειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το ΚΠΕ Καστοριάς διοργάνωσε, το περασμένο σαββατοκύριακο, διήμερες δράσεις, για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με τίτλο: “Παίζοντας, Μαθαίνω για το Περιβάλλον”.

Οι δραστηριότητες, που έλαβαν χώρα στις 28 και 29 Μαΐου στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Δήμου Καστοριάς, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το δήμο Καστοριάς, τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους και συγχρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ (2007-2013), σκοπό είχαν να ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς μαθητές και τους συγγενείς τους της τρίτης ηλικίας, καθώς το κάλεσμα απευθυνόταν σε παππούδες και γιαγιάδες, για θέματα που σχετίζονται με το Περιβάλλον, ενώ συνολικά στην υλοποίηση των διημέρων δράσεων, πήραν μέρος, μαζί με την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Καστοριάς, 26 εκπαιδευτικοί.

Θετικότερες στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στο περιβάλλον

“Ήταν μια σειρά από δραστηριότητες και παιχνίδια που αφορούν στα μικρά παιδιά, αλλά, εμείς, ζητήσαμε από τους μαθητές να συνοδεύονται από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, θέλοντας έτσι να ευαισθητοποιήσουμε και τις δυο ηλικίες”, δήλωσε ο υπεύθυνος του Περιβαλλοντολογικού Κέντρου Καστοριάς, Θεόδωρος Μαρδίρης, επισημαίνοντας ότι ο άνθρωπος μπορεί να εκπαιδεύεται να μαθαίνει, αλλά και να συμπεριφέρεται με σωστό τρόπο σε ό,τι αφορά τα θέματα του περιβάλλοντος..

Για μια ξεχωριστή γιορτή για το περιβάλλον έκανε λόγο η σχολική σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης, Αλίκη Κασδαρίδου, ενώ, όπως είπε, “Στόχος όλων μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά από την προσχολική τους ηλικία να αγαπήσουν το περιβάλλον, αλλά, για να το αγαπήσουν, πρέπει να το γνωρίσουν, να το χαρούν και, τέλος, να αποκτήσουν θετικότερες στάσεις και συμπεριφορές, απέναντι του”.

Την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή τόσο των παιδιών όσο και των παππούδων και γιαγιάδων εξέφρασε ο δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτός ήταν και ο στόχος της εκδήλωσης, να ευαισθητοποιηθούν, δηλαδή, μικροί και μεγάλοι για το περιβάλλον.

“Η συγκεκριμένη δράση, αλλά και κάποιες άλλες, που προγραμματίζει ο δήμος Καστοριάς για τις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πιστεύω ότι θα ενεργοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους συμπολίτες μας, σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον”, δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς για να καταλήξει: “η φύση και το περι-βάλλον, με την ομορφιά τους, μας προσφέρουν καθημερινά ανεκτίμητες συγκινήσεις. Ας κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι κάτι για αυτό”.

Συμπληρωματικά, συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί από τα 2ο, 3ο, 4ο, 6ο, 7ο, 9ο, 10ο, 11ο Νηπιαγωγεία Καστοριάς, το 1ο Νηπιαγωγείο Άργους Ορεστικού, και τα Νηπιαγωγεία Κορομηλιάς, Γέρμα και Μαυροχωρίου. Επιπλέον, συμμετείχε η Υπεύθυνη Π.Ε. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, καθώς και τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Καστοριάς.

Τέλος, στους μικρούς μαθητές δόθηκαν αναμνηστικά της ημέρας, ενώ στους εκπαιδευτικούς που δραστηριοποιήθηκαν στις ανωτέρω δράσεις, δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria