Σκάνδαλο στην ΠΓΔΜ για τις λίστες «πρόθυμων» ψηφοφόρων - OlaDeka

Σκάνδαλο στην ΠΓΔΜ για τις λίστες «πρόθυμων» ψηφοφόρων

Αίσθηση προκαλούν στην ΠΓΔΜ αναφορές του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού «Α1», σύμφωνα με τις οποίες διευθυντές δημόσιων υπηρεσιών και δημόσιοι υπάλληλοι, που διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια, φέρονται να έχουν λάβει εντολή από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE να εξασφαλίσουν συγκεκριμένο αριθμό ψηφοφόρων υπέρ του κόμματος από το στενό τους περιβάλλον και να υποβάλουν σχετικούς καταλόγους με τα ονόματα των ψηφοφόρων, εν όψει των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός «Α1», ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ΠΓΔΜ και ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, ισχυρίστηκε ότι
εντόπισε τέτοιους καταλόγους και ακολούθως δημοσιογράφοι του σταθμού επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με ορισμένους διευθυντές δημόσιων υπηρεσιών και δημόσιους υπαλλήλους που υπέβαλαν τους εν λόγω καταλόγους.

Οι δημοσιογράφοι του «Α1» παρουσιάστηκαν ως στελέχη του VMRO-DPMNE και ανέφεραν ότι τηλεφωνούν από τα γραφεία του κόμματος, για να επιβεβαιώσουν ότι οι ψηφοφόροι που αναγράφονται στους καταλόγους θα ψηφίσουν μετά βεβαιότητας το κόμμα στις προσεχείς εκλογές. Τότε οι διευθυντές και δημόσιοι υπάλληλοι φέρονται να επιβεβαιώνουν ότι, κατόπιν εντολής από το κόμμα τους, εξασφάλισαν ψηφοφόρους από το στενό τους περιβάλλον, οι οποίοι θα ψηφίσουν, μετά βεβαιότητας, το VMRO-DPMNE στις εκλογές.

Σύμφωνα με τις αναφορές του «Α1», κάθε διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας είχε εντολή να υποβάλει στα γραφεία του VMRO-DPMNE κατάλογο με 30 ονόματα προσώπων που θα ψηφίσουν το κόμμα του Γκρούεφσκι, ενώ δημόσιοι υπάλληλοι είχαν υποχρέωση να προσκομίσουν καταλόγους με 15 ονόματα.

Στους καταλόγους αναγράφονται τα ονόματα των ψηφοφόρων αυτών, οι αριθμοί τηλεφώνων τους και το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Ορισμένοι από τους διαλόγους, τους οποίους ηχογράφησαν οι δημοσιογράφοι του «Α1”» και μεταδόθηκαν στα δελτία ειδήσεων του σταθμού, προκάλεσαν εντύπωση:

«Χαίρεται, τηλεφωνούμε από τα γραφεία του VMRO-DPMNE, για να επιβεβαιώσουμε ότι τα ονόματα που αναγράφονται στον κατάλογο που υποβάλλατε θα ψηφίσουν σίγουρα το κόμμα μας στις εκλογές» λέει μια δημοσιογράφος, σε επικοινωνία με κάποιον διευθυντή δημόσιας υπηρεσίας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Όλοι όσοι αναγράφονται στον κατάλογο θα ψηφίσουν το κόμμα μας στις εκλογές. Έχω κάνει αρκετές διευκολύνσεις σ’ αυτούς. Για παράδειγμα, δύο άτομα που αναγράφονται στον κατάλογο τα έχω βοηθήσει να πάρουν σειρά στο νοσοκομείο, για να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση» απαντά ο διευθυντής.

Το όλο θέμα πυροδότησε αρκετές αντιδράσεις. Το VMRO-DPMNE διέψευσε ότι υπάρχουν τέτοιοι κατάλογοι και κατηγόρησε τον σταθμό «Α1» ότι πλαστογράφησε τους καταλόγους, σε μία προσπάθεια να πληγεί η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση Γκρούεφσκι για ανεπίτρεπτες μεθόδους πιέσεων και εκβιασμών προς δημόσιους υπάλληλους.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει τους καταλόγους που έχει στην κατοχή του στην αποστολή του ΟΑΣΕ στην ΠΓΔΜ και στις πρεσβείες ξένων χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι και ο σταθμός «Α1» βρίσκονται σε σφοδρή διαμάχη τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του σταθμού αυτού, Βέλια Ράμκοφσκι, και ορισμένοι συνεργάτες και συγγενείς του είναι προφυλακισμένοι από τον περασμένο Δεκέμβριο, με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος».

Η αντιπολίτευση και ο σταθμός «Α1» κατηγορούν την κυβέρνηση Γκρούεφσκι ότι τα κίνητρα της δίωξης του Ράμκοφσκι είναι καθαρά πολιτικά και στοχεύουν στο κλείσιμο του σταθμού και στη «φίμωση» κάθε ελεύθερης φωνής στη χώρα. Η δίωξη κατά του Ράμκοφσκι και η δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού του «Α1» που ακολούθησε αποτέλεσαν την αφορμή για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, τον περασμένο Ιανουάριο, γεγονός που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης και στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria