Οι νέες τιμές της αμόλυβδης μετά το πλαφόν

Αρχική » Διάφορα » Οι νέες τιμές της αμόλυβδης μετά το πλαφόν

Πλαφόν, διαφορετικό ανά περιοχή, στις τιμές των καυσίμων μπαίνει από αύριο σε 13 νομούς. Πόσο όφελος θα έχει ο καταναλωτής ανά νομό.
Σήμερα ανακοινώθηκε η επιβολή πλαφόν από αύριο στη λιανική τιμή πώλησης των καυσίμων σε 13 νομούς της χώρας ενώ επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές χονδρικής, δηλαδή στις τιμές πώλησης των εταιριών εμπορίας στους νομούς : Ρεθύμνου, Λασιθίου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσων.

Το πλαφόν που θα ισχύει από αύριο αφορά τους νομούς Κυκλάδων με νέα τιμή αμόλυβδης στα 1,724 ευρώ , Κεφαλονιάς με 1,769 ευρώ, Κέρκυρας με 1,765 ευρώ, Λέσβου με 1,722 ευρώ, Γρεβενών με 1,736 ευρώ, Έβρου με 1,744 ευρώ, Ευρυτανίας με 1,745 ευρώ, Φωκίδας με 1,735 ευρώ, Δωδεκανήσων όπου το πλαφόν στη χονδρική θα είναι στα 1,654 ευρώ και 1,724 ευρώ για τη λιανική, Λασιθίου με 1,718 ευρώ για τις εταιρείες και 1,788 ευρώ στα πρατήρια, Ρεθύμνου με 1,704 ευρώ για εταιρείες και 1,774 ευρώ για τα πρατήρια, Σάμου με 1,664 ευρώ για εταιρείες και 1,734 ευρώ για τα πρατήρια και Χίου με 1,669 ευρώ για εταιρείες και 1,739 ευρώ για τους καταναλωτές.

Το πλαφόν θα αρθεί μόλις διαπιστωθεί ότι οι τιμές έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα με λογικά περιθώρια σε σύγκριση με τη μέση τιμή της Αττικής, αφού βέβαια συνυπολογιστούν τα κόστη μεταφορικών.

Η ακριβότερη τιμή της αμόλυβδης στις συγκεκριμένες περιοχές έφτασε στα 1,893 ευρώ στις Κυκλάδες, στα 1,892 ευρώ στο νομό Κεφαλλονιάς, στα 1,870 στη Σάμο και 1,869 στο νομό Λασιθίου.

Την ίδια ώρα στη Νομαρχία Αθηνών η αμόλυβδη ”έπιασε” τα 1,779 ευρώ και στο νομό της Θεσσαλονίκης στα 1,749 ευρώ.

Την επιβολή πλαφόν ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοίδης και όπως ελπίζουν το όφελος για τον καταναλωτή από την επιβολή του πλαφόν αναμένεται να φτάσει το 0,169 ευρώ το λίτρο.

Στην επιβολή του πλαφόν οδήγησε η αισχροκέρδεια καθώς σύμφωνα με τον Μ.Χρυσοχοίδη : ”δεν υπάρχει καμία δικαιολογία σε παραμεθόριες περιοχές με μειωμένο ΦΠΑ, κάποιοι να καρπώνονται υπερκέρδη αντί να περνάνε τη μείωση στους καταναλωτές. Δεν μπορεί η Σάμος και η Χίος με ΦΠΑ μειωμένο κατά 35% σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα να βρίσκονται στους 10 ακριβότερους νομούς. Δεν μπορεί στην Κεφαλονιά η διαφορά σε σχέση με την Αττική να είναι 16 λεπτά και στη Ζάκυνθο μόλις 3 λεπτά. Δεν μπορεί στο Λασίθι και το Ρέθυμνο να υπάρχουν υπερβολικά υψηλά περιθώρια κέρδους σε αντίθεση με το Ηράκλειο και τα Χανιά που υπάρχουν πιο λογικές τιμές”.

Ταυτόχρονα o υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία μιας υπηρεσίας ενημέρωσης καθώς οι καταναλωτές θα μπορούν με ένα δωρεάν μήνυμα στον αριθμό 54151 να ενημερώνονται για τα τρία φθηνότερα πρατήρια, αναφέροντας τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία βρίσκονται.

 Όπως δήλωσε o αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας “είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα όσους κερδοσκοπούσαν με τα καύσιμα ότι η συμπεριφορά τους, ειδικά υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες δε μπορούσε να γίνει ανεκτή. Τους είχαμε καλέσει να χαμηλώσουν τις τιμές τους αλλά εκώφευσαν. Μετά από σοβαρή και σε βάθος μελέτη όλων των παραγόντων διαμόρφωσης των τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης των καυσίμων για όλη τη χώρα, αποφασίστηκε σήμερα η επιβολή πλαφόν λιανικής σε 13 νομούς και χονδρικής σε 5 νομούς. Στους νομούς αυτούς όχι μόνο δεν επεδείχθη αυτοσυγκράτηση αλλά αντίθετα υπήρξαν πρακτικές που οδήγησαν σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές σε βάρος του καταναλωτή. Οι ανώτατες τιμές λιανικής εφαρμόζονται από σήμερα τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το όφελος που θα έχει ο καταναλωτής είναι αναλυτικά:
– 16,9 λεπτά ανά λίτρο στο νομό Κυκλάδων
– 12, 1 λεπτό ανά λίτρο στον νομό Κεφαλληνίας
– 9,5 λεπτά ανά λίτρο στον νομό Κέρκυρας
– 12,8 λεπτά ανά λίτρο στον νομό Λέσβου
– 9,6 λεπτά ανά λίτρο στον νομό Γρεβενών
– 8,2 λεπτά ανά λίτρο στον νομό Έβρου
– 5,5 λεπτά ανά λίτρο στον νομό Ευρυτανίας
– 5,5 λεπτά ανά λίτρο στον νομό Φωκίδας
– 13,6 λεπτά ανά λίτρο στον νομό Δωδεκανήσου
– 8,1 λεπτά ανά λίτρο στον νομό Λασιθίου
– 8,6 λεπτά ανά λίτρο στον νομό Ρεθύμνης
– 13,6 λεπτά ανά λίτρο στον νομό Σάμου
– 8,1 λεπτά ανά λίτρο στον νομό Χίου.

Προειδοποιούμε ότι όσοι δεν συμορφωθούν με τον νόμο θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν στο αυτόφωρο και θα τους επιβληθούν και διοικητικές κυρώσεις. Και το υπουργείο και οι αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές από αύριο θα πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους”.

  Για υποκρισία κατηγορεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, εξαιτίας της επιβολής πλαφόν στις τιμές καυσίμων. ”Με την σημερινή απόφαση η ηγεσία του υπουργείου προστατεύει την αισχροκέρδεια, την αδιαφάνεια και την ανεξέλεγκτη τιμολογιακή πολιτική των εταιριών εμπορίας καυσίμων και επιρρίπτει σκοπίμως στις πλάτες των πρατηριούχων το κόστος της προστασίας των καταναλωτών” απαντούν οι πρατηριούχοι.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία τους η επιβολή πλαφόν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα εφόσον ίσχυε σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων αλλά και αν συνοδευόταν από μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

”Δεν έφταναν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων που έχουν μαραζώσει την αγορά, έχουν φέρει σε αδιέξοδο εκατοντάδες συναδέλφους και έχουν αναγκάσει χιλιάδες οδηγούς να κλειδώσουν τα οχήματά τους, έρχεται τώρα η απόφαση για το πλαφόν μόνο στη λιανική για να δώσει τη χαριστική βολή” λένε στην ανακοίνωση τους.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια