Επίθεση Δημάρχων: «Γελάει ο κόσμος με τα… μαθηματικά του Ραγκούση!» - OlaDeka

Επίθεση Δημάρχων: «Γελάει ο κόσμος με τα… μαθηματικά του Ραγκούση!»

Με βαρείς χαρακτηρισμούς που αμφισβητούν ακόμη και την αξιοπιστία των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών για τα χρέη των δήμων απαντούν οι περισσότεροι δήμαρχοι αφού, όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για πλασματικά στοιχεία που δεν έχουν προηγούμενο στα παγκόσμια οικονομικά χρονικά!

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί ο Πειραιάς καθεστώς Μνημονίου. Είμαι απόλυτος σε αυτό. Ο Πειραιάς ανήκει μόνο στο λαό του, έχει ελπίδα, ψήφισε ελπίδα και έχει δικαίωμα στην ελπίδα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σκοτώσει την ελπίδα αυτή. Ο κάθε δήμος είναι η ιστορία του. Τα στοιχεία του κ. Ραγκούση είναι τελείως πρόχειρα και χαζά», λέει στο newsbomb.gr ο Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος στις 10 το πρωί συγκαλεί για το θέμα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και αμέσως μετά θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Μιλώντας στο newsbomb.gr και ο Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, ενός από τους Δήμους που συγκαταλέγονται μαζί με τον Δήμο Πειραιά στη λίστα με τους 24 πιο χρεωμένους, τόνισε: «Ο τρόπος υπολογισμού των χρεών των δήμων που ανακοίνωσε ο κ. Ραγκούσης είναι αστείος και απαράδεκτος. Γελάει ο κόσμος. Προσθέτει τα μακροπρόθεσμα χρέη με τις οφειλές προς τρίτους (ανάμεσα στις οποίες είναι και τα χρέη του ίδιου του Κράτους προς τους δήμους), αλλά και προγράμματα όπως είναι των δημοσίων επενδύσεων που δεν είναι του δήμου. Το εκπληκτικό είναι ότι, όλα αυτά μαζί τα προσθέτει και τα διαιρεί με τα τακτικά έσοδα, ας πούμε για τον δικό μου δήμο το 2010, τα οποία ήταν 2,4 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2009. Και βγάζει έναν αριθμό δικό του που δεν υπάρχει προηγούμενο πουθενά παγκοσμίως στην ιστορία της οικονομίας. Λέει ότι ο δήμος ο δικός μου είναι υπερχρεωμένος σε ποσοστό 169%. Τι σημαίνει αυτό δεν ξέρει κανείς μας. Αυτά είναι δικά τους μαθηματικά που δεν τα καταλαβαίνει κανείς. Εγώ δεν λέω να μην υπάρξει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης. Αλλά δεν είναι δυνατόν να διαπομπεύουν τόσο πολύ προσπάθειες και προσωπικότητες με στοιχεία πλασματικά σύμφωνα με τα… «μαθηματικά» του Ραγκούση. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό που γίνεται. Όλοι οι δήμαρχοι, πιστέψτε με, είναι έξαλλοι».
«Παγώνει» και η καθαριότητα

Εκτός, όμως, από τα χρέη των δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος εξυγίανσης την περικοπή και το πάγωμα των προσλήψεων. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βύρωνα: «Με το πάγωμα των προσλήψεων αυτών θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην καθαριότητα. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για χρήματα του δημοσίου, αλλά για χρήματα που πληρώνουν οι δημότες. Ειδικά για τον τομέα της καθαριότητας, το ένα υπουργείο βγάζει νόμο που σε ένα μήνα τον αναιρεί ένα άλλο υπουργείο. Πραγματικά, είναι για γέλια αυτές οι καταστάσεις…»

Από τους 325 δήμους της χώρας, οι 24 είναι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών αυτοί που βρίσκονται στο «κόκκινο» με χρέη περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια, προμηθευτές κλπ. Αυτοί οι δήμοι, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση και τους υπολογισμούς του, υπερβαίνουν τα έσοδά τους σε ποσοστά που ξεπερνούν το 150%. Ανάμεσά τους είναι, μεταξύ άλλων, οι δήμοι Αμαρουσίου, Κορυδαλλού, Αχαρνών, Ασπροπύργου, Μεταμόρφωσης, Ρόδου, Σαλαμίνας, Καρδίτσας, Κοζάνης, Ζωγράφου, Αλίμου, Ρέντη και Κέρκυρας.

Ράνια Καρατζαφέρη

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria