Γιατί ο Λοβέρδος αγνοεί υποχρεώσεις 3,5 δισ. ευρώ - OlaDeka

Γιατί ο Λοβέρδος αγνοεί υποχρεώσεις 3,5 δισ. ευρώ

Το αστρονομικό ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή τα κρατικά νοσοκομεία, προς τις φαρμακοβιομηχανίες.

Αυτήν την αλήθεια δεν θέλει να δεχθεί ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ παράγοντες της αγοράς υπαινίσσονται ότι παρασκηνιακώς δεν αποκλείεται να εξυπηρετούνται στόχοι απαξίωσης των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών υπέρ των ξένων πολυεθνικών!

Η επικείμενη αποπληρωμή των τρεισήμισι δισ. ευρώ με κρατικά ομόλογα, αποτελεί το κρίσιμο σημείο στο οποίο ασκείται έντονη κριτική προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Ερωτηματικά προκύπτουν βεβαίως από τη στάση του υπουργού, αφού δεν φέρεται πρόθυμος ή διαθέσιμος να δώσει λύση σε ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα, το οποίο συνεπάγεται με το πρόσθετο χρηματοοικονομικό κόστος της τάξεως του 25% που βαρύνει τις εγχώριες βιομηχανίες φαρμάκου και απορρέει από την πληρωμή με ομόλογα του Ελληνικού Δημόσιου.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος δέχεται δικαιολογημένες αιτιάσεις διότι δεν αντιλαμβάνεται μια πραγματικότητα. Τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα (generic) που παράγονται από τις ελληνικές βιομηχανίες είναι απολύτως βιο-ισοδύναμα με τα πρωτότυπα των πολυεθνικών οίκων, ενώ είναι έως και 80 % φθηνότερα. Από τη άποψη αυτή, ο κ. Λοβέρδος έχει την υποχρέωση να δώσει τα κατάλληλα επιχειρήματα προς την κυβέρνηση αλλά και να παράσχει τα κατάλληλα κίνητρα προς τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων και να επιτευχτεί ο απαιτούμενος ανορθολογισμός των δαπανών για τα φάρμακα.

Η εικόνα της βιομηχανίας

Κι όλα αυτά συμβαίνουν λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση κλαδικής μελέτης από τη “Stat Bank”, σύμφωνα με την οποία, ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών κυριαρχείται από κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Από τις 198 εταιρείες του δείγματος, οι 174 εμφάνισαν κέρδη και οι 24 ζημιές. Από τις 174 κερδοφόρες εταιρείες, οι 16 ήταν ζημιογόνες την προηγούμενη χρονιά (2008), οι 100 αύξησαν τα κέρδη τους και οι 58 μείωσαν την κερδοφορία τους. Αντιθέτως, από τις 24 ζημιογόνες, οι 10 αύξησαν τις ζημιές τους, οι 7 τις μείωσαν και 7 πέρασαν από κέρδη σε ζημιές.

Στον κλάδο φαρμάκου εξακολουθεί να επικρατεί υπερ-συγκέντρωση δυνάμεων, καθώς οι 20 μεγαλύτερες παραγωγικές και εισαγωγικές εταιρείες φαρμάκου αποσπούν περίπου το 67% των συνολικών κερδών του δείγματος.

Οι εταιρίες εργάστηκαν με μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 5,3%. Το μεγαλύτερο μέσο περιθώριο κέρδους εμφάνισαν οι φαρμακευτικές (7,5%), ενώ το μικρότερο οι φαρμακαποθήκες (1,1%).

Οι 116 μεγαλύτερες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας αύξησαν κατά 2,1% τα συνολικά τους κέρδη για να φτάσουν τα 517 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν κατά το 2009 συνολικό τζίρο 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,8% σε σχέση με το 2008.

Αντιστοίχως, οι 73 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της χώρας αύξησαν τα κέρδη τους κατά 58% για να προσεγγίσουν τα 45 εκατ. ευρώ. Οι παραπάνω εταιρίες πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις 3,9 δισ. ευρώ ύστερα από αύξηση 13,5%.

Στο δείγμα εμπεριέχονται επιπλέον 9 επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν τη κερδοφορία τους κατά 306,5% για να προσεγγίσουν τα 5 εκατ. ευρώ.

Εξωστρέφεια

Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία έχει γίνει σαφέστατα πολύ πιο εξωστρεφής τα τελευταία χρόνια. Ελληνικές εταιρείες εξάγουν σε πάνω από 60 χώρες και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέσσερις νέες παραγωγικές μονάδες σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην Ελλάδα με συνολικό αποτέλεσμα 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν εκσυγχρονισθεί, έχουν σημαντική αποδοχή ως προς την ποιότητα των φαρμάκων τους στο εξωτερικό, ανοίγοντας συνεχώς νέες αγορές. Στην εγχώρια αγορά φαρμάκων οι ελληνικές εταιρείες κερδίζουν μερίδιο αγοράς την τελευταία διετία. Η διασφάλιση βέβαια της ανταγωνιστικότητάς τους, απαιτεί επένδυση σε νέες τεχνολογίες και νέες φαρμακοτεχνικές μορφές.

Σημείο «κλειδί», ωστόσο, στις τρέχουσες εξελίξεις στη φαρμακευτική αγορά είναι το θέμα των τιμών των φαρμάκων. Η απόφαση που θεωρείται ότι μπορεί να αποκαταστήσει τα πράγματα στην αγορά είναι η άμεση εφαρμογή του άρθρου 14 του Ν. 3840/2010, ώστε οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας να καθορίζονται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές στην Ε.Ε.

Το σίγουρο είναι πως ο κ. Λοβέρδος θα διαβάσει αυτά τα στοιχεία. Το κρίσιμο είναι αν θα τα λάβει υπ’ όψιν του ώστε να δοθούν αξιοπρεπείς και σοβαρές λύσεις.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria