Επένδυση 11,5 εκατ. ευρώ στο ΒΙΠΑ Καστοριάς - OlaDeka

Επένδυση 11,5 εκατ. ευρώ στο ΒΙΠΑ Καστοριάς

Με μια τεράστια για τα δεδομένα της Καστοριάς επένδυση ανοίγει τις πύλες του το τοπικό Βιοτεχνικό Πάρκο. Μια πρότυπη, φιλική στο περιβάλλον και διόλου ενεργοβόρα μονάδα συνολικού κόστους 11,5 εκατ. ευρώ εγκαινιάζεται σήμερα, παρουσία μελών της κυβέρνησης (Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Δόλης), βουλευτών του νομού και παραγόντων της περιοχής.

Πρόκειται για το…φινιριστήριο – βαφείο γουναρικών και δερμάτων «ΔΤΣ ΑΕ», που αποτελεί την πρώτη επιχείρηση του ΒΙΠΑ Καστοριάς και αρχικά θα απασχολεί 22 άτομα, μέχρι το τέλος του έτους 44 και σε πλήρη ανάπτυξη 150!

«Είχαμε προτάσεις να κάνουμε την επένδυση στην Κίνα, ώστε να είμαστε μέσα στη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων του είδους. Ανάλογες προτάσεις, με κίνητρα, είχαμε από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Αλβανία, όμως επιμείναμε στην Ελλάδα στη λογική να τους φέρουμε εμείς εδώ κι όχι να πάμε εκεί. Πιστεύω πως η ελληνική αστική τάξη πρέπει να δείξει αυτές τις δύσκολες ώρες την εθνική της συνείδηση για να πάει η χώρα μπροστά. Με τη δημιουργία στην Καστοριά μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες παγκοσμίως θέλουμε να τραβήξουμε την παγκόσμια αγορά προς τη χώρα μας. Εχουμε ήδη συμφωνίες με την Απω Ανατολή και στοχεύουμε στην παραγωγή δύο εκατομμυρίων μινγκ (βιζόν) ετησίως», επισήμανε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Μάκης Δίτσιος.

Τα στοιχεία που καθιστούν την επιχείρηση φιλική στο περιβάλλον, όπως τα περιέγραψε ο κ. Δίτσιος, είναι:

– Εκμεταλλεύεται όλα τα νερά της βροχής στην άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή και τα χρησιμοποιεί στην παραγωγική διαδικασία.

– Η θέρμανση του νερού γίνεται με ηλιακούς θερμοσίφωνες.

– Τα φωτοβολταϊκά τόξα στη στέγη παράγουν ενέργεια 100 ΚW.

– Το στέγνωμα των δερμάτων γίνεται με αφύγρανση κι όχι με κατανάλωση θερμότητας.

– Η μονάδα δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου.

– Ο φυσικοχημικός καθαρισμός διαχωρίζει τα λύματα και επαναχρησιμοποιούνται στη γεωργία, ενώ τα βαρύτερα πηγαίνουν σε ειδικούς συλλέκτες τοξικών αποβλήτων.

– Η ψύξη των νερών εντός της μονάδας δε γίνεται με τη χρήση ψυκτικών, αλλά με πύργους ψύξης, που καταναλώνουν 90% λιγότερη ενέργεια.

– Τα υλικά δέψης των δερμάτων (χημικά) είναι στις μισές ποσότητες συγκριτικά με μια συμβατική μονάδα.

«Η εταιρία είναι στο μικρότερο δυνατό βαθμό ενεργοβόρα, παράγει το ρεύμα που καταναλώνει, δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου και είναι φιλική στο περιβάλλον, αφού δεν κατασπαταλά υδατικούς πόρους και διαχειρίζεται τα λύματά της», τόνισε ο κ. Δίτσιος.

Ηδη οι ιδιοκτήτες της εταιρίας έχουν δαπανήσει 5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει επιδότηση του έργου σε ποσοστό 45% από τον αναπτυξιακό νόμο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
agelioforos.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria