SOS εκπέμπουν τα TAXI του νομού Καστοριάς. - OlaDeka

SOS εκπέμπουν τα TAXI του νομού Καστοριάς.

Καταγράφουν πτώση, που αγγίζει ακόμη και το 70%
Η καθίζηση της αγοράς, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην οικονομία της χώρας μας.

Και, φυσικά, από την οικονομική αυτή λαίλαπα, δε θα έμεναν ανεπηρέαστα και τα ταξί, που βλέπουν καθημερινά τον τζίρο τους να μειώνεται ολοένα και περισσότερο.

“Η πτώση στη δουλειά μας αγγίζει το 60 με 70% και η κάμψη δεν φαίνεται να έχει σταματημό”, τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ Νομού Καστοριάς, Νίκος Τοτονίδης, περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι 67 επαγγελματίες του κλάδου στο νομό μας, καθώς και οι 41 περίπου περιφερειακοί ταξιτζήδες της περιοχής μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει αναγκάσει και τους Καστοριανούς να ξοδεύουν μόνο για τα βασικά.

“Αφουγκραζόμαστε συνεχώς τα παράπονα των πολιτών”, υπογράμμισε ο κ. Τοτονίδης, που δε δίστασε να παραδεχθεί ότι ο κλάδος απειλείται με αφανισμό, αν δεν αλλάξει δραστικά η κατάσταση.

“Είμαστε ένας κρίκος της οικονομίας. Μας επηρεάζει άμεσα η ραγδαία αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Εξάλλου, αυτά συμπαρασύρουν και άλλα είδη και, γενικά, υπάρχει μια ξέφρενη πορεία στα καρτέλ των πετρελαιοειδών. Κανείς, μέχρι στιγμής, δεν έχει φρενάρει αυτή την κατάσταση”, επισήμανε.

Η… θηλιά στο λαιμό όσο πάει σφίγγει και πιο πολύ

Δυσάρεστο, ωστόσο, επακόλουθο της κρίσης, είναι το γεγονός ότι από τους οδηγούς που εργάζονταν πέρυσι σε ταξί της Καστοριάς, έφυγε ένας αρκετά μεγάλος αρ-θμός, ενώ ετοιμάζονται να… αποδράσουν και άλλοι, αφού βλέπουν ότι το επάγγελμα σβήνει.

“Εδώ και 6 – 7 μήνες υπάρχει αύξηση στο Φ.Π.Α., από 11% σε 13%. Γίναμε… ακριβότεροι, χωρίς να γινόμαστε πλουσιότεροι!”, σχολίασε ο κ. Τοτονίδης, επισημαίνοντας ότι, εκτός από τον Φ.Π.Α., αυξήθηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές, τα τέλη κυκλοφορίας κ.α., με αποτέλεσμα οι οδηγοί ταξί και -κυρίως – οι ιδιοκτήτες, να νιώθουν τη… θηλιά στο λαιμό τους να σφίγγει ολοένα και πιο πολύ.

“Υπάρχει ένα επικίνδυνο πάγωμα στην αγορά, που έχει συνεχόμενο κατήφορο,” πρόσθεσε ο πρόεδρος του σωματείου.

Η μεταφορά μαθητών

“Βραχνά”, ωστόσο, για τους ιδιοκτήτες ταξί του νομού μας, αποτελούν και τα οφειλόμενα χρήματα από την Πολιτεία για τη μεταφορά των μαθητών. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση τους χρωστά εδώ και 15 μήνες τα χρήματα, τη στιγμή που το κόστος μεταφοράς αυξάνεται κατακόρυφα, αφού τα καύσιμα ακριβαίνουν.

Οι ιδιοκτήτες ζητούν άμεση επιστροφή των δεδουλευμένων τους, μιας και, όπως τονίζουν, η μεταφορά των μαθητών αποτελεί και τη μόνη πηγή εσόδων τους…

“ΟΧΙ” δώρο για το Πάσχα

Όσον αφορά, τώρα, για το δώρο των εορτών του Πάσχα, όπως ενημέρωσε ο κ. Τοτονίδης, τόσο η Ομοσπονδία όσο και τα Σωματεία, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, προσα-νατολίζονται στο να μη βάλουν δώρο. Άλλωστε, σε αυτή την κίνηση, είχαν προβεί και τις δυο προηγούμενες φορές.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria