Σύσκεψη Αντιπεριφερειάρχη κ. Σαββόπουλου και των τριών Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας για συντονισμό κινήσεων σε σχέση με το μέλλον του Στρατοπέδου» - OlaDeka

Σύσκεψη Αντιπεριφερειάρχη κ. Σαββόπουλου και των τριών Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας για συντονισμό κινήσεων σε σχέση με το μέλλον του Στρατοπέδου»

 Έκτακτη σύσκεψη με θέμα το μέλλον του στρατοπέδου 585ΤΠ Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων-Ειδικού Κέντρου Εκπαίδευσης (ΚΕΝ-ΕΚΕ) Άργους Ορεστικού,

πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Σαββόπουλου εν παρουσία των τριών Δημαρχών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Στη συνάντηση έγινε συνοπτική ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση και έπειτα από εκτενή συζήτηση συμφωνήθηκε η μεθόδευση κάποιων συντονισμένων ενεργειών. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση έκτακτων Δημοτικών Συμβουλίων και στους τρεις Δήμους, με στόχο να εκφραστεί η αντίθεση σε μια επικείμενη κατάργηση του Κέντρου Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Άργους Ορεστικού.
 Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς ενημέρωσε τους Δημάρχους για την εισήγηση που εστάλη σήμερα σαν έκτακτο θέμα προ ημερησίας διάταξης προς                 το Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα γίνει τη Δευτέρα 11 Απριλίου, εκφράζοντας            την έντονη ανησυχία και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή κατάργηση του ΚΕΝ Άργους Ορεστικού για την ευρύτερη περιοχή μας, ζητώντας ταυτόχρονα την έκδοση ψηφίσματος.
Τέλος, αποφασίστηκε η από κοινού μετάβαση στην Αθήνα με σκοπό να συναντηθούν με  τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Φραγκούλη Φράγκο,  επιδιώκοντας μια αναλυτική συζήτηση και παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με  το θέμα του στρατοπέδου, στοχεύοντας ταυτόχρονα να ενημερωθούν άμεσα για τις προθέσεις του Υπουργείου.
Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.


Έχοντας υπόψη:
1.Τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον ημερήσιο τύπο και φημολογούν την επικείμενη κατάργηση του  585ΤΠ Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων-Ειδικού Κέντρου Εκπαίδευσης (ΚΕΝ-ΕΚΕ) Άργους Ορεστικού, στο πλαίσιο κατάργησης στρατοπέδων σε όλη  την Ελλάδα  για την εξοικονόμηση πόρων.
 2.Το γεγονός ότι στο ΚΕΝ εισάγονται περίπου 300 με 350  νεοσύλλεκτοι από διάφορες περιοχές  της Ελλάδος που παραμένουν για εκπαίδευση  τριών εβδομάδων.  Ακόμη ότι, στο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (ΕΚΕ), εξειδικεύεται η εκπαίδευση μέρους των νεοσυλλέκτων καθώς και στρατιωτών από άλλες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός κάθε ΕΣΣΟ(σειράς) είναι περίπου 200-250 άτομα, οι οποίοι  λαμβάνουν ειδική  περαιτέρω εκπαίδευση τεσσάρων εβδομάδων στη χρήση  όλμων και αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΕΚΕ, πρώην ΚΕΒΟΠ,  είναι το μοναδικό στην Ελλάδα στην κατηγορία του, την παρούσα χρονική στιγμή.
 Επιπλέον, από το Σεπτέμβριο του 2010 άρχισαν να γίνονται βολές του Πυροβολικού όλων των Νησιών του Αιγαίου στο πεδίο βολής Δενδροχωρίου. Η ρίψη βολών ξεκινά το Σεπτέμβριο και διαρκεί μέχρι και το Φεβρουάριο κάθε έτους.
Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το εν λόγω στρατόπεδο λειτουργεί σε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις από το 2004, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται επιδιορθώσεις που θα επιβαρύνουν επιπλέον τον κρατικό προϋπολογισμό.
3.Τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή που θα επιφέρει η παύση λειτουργίας του 585 ΤΠ ΚΕΝ-ΕΚΕ Άργους Ορεστικού, μιας περιοχή μάλιστα πλέον ακριτικής και παραμεθόριου όπου το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της είναι αμφιλεγόμενο και η διέλευση λαθρομεταναστών  καθημερινό φαινόμενο. Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα επιφέρει το ενδεχόμενο κλείσιμο του στρατοπέδου και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς όπως στο μέλλον της 15ης Ταξιαρχίας καθώς και στα επτά στρατόπεδα και στις δύο Λέσχες Αξιωματικών που ανήκουν στην Ταξιαρχία. Πρακτικά αυτό θα  επιφέρει και επιπλέον οικονομικό μαρασμό για την περιοχή μιας και θα υπάρξει περαιτέρω οικονομική απώλεια, αφού πλήθος μόνιμων στρατιωτικών στελεχών  που διαμένουν εδώ θα αναγκαστούν να φύγουν.
4.Την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην τοπική μας κοινωνία, από μια πιθανή παύση λειτουργίας του στρατοπέδου.
                                     Ε ι σ η γ ε ί τ α ι
Την παραμονή του στρατοπέδου 585ΤΠ Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων-Ειδικού Κέντρου Εκπαίδευσης (ΚΕΝ-ΕΚΕ) Άργους Ορεστικού στην περιοχή  μας, και την έκδοση ψηφίσματος ώστε να ήμαστε σε ετοιμότητα συντονισμένης αντίδρασης ανάλογα με τις εξελίξεις επί του θέματος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς
                                                                                   Δημήτριος Σαββόπουλος                                                                        
                                                                                     
                                                                 
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria