Κίνδυνος κρίσης χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες! Χαχα! Τι σας λέγαμε στο προηγούμενο άρθρο?

Αρχική » Διάφορα » Κίνδυνος κρίσης χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες! Χαχα! Τι σας λέγαμε στο προηγούμενο άρθρο?

ΚΡΙΣΙΜΕΣ αποφάσεις καλούνται να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποφύγουν την κήρυξη μιας στάσης πληρωμών. Την προειδοποίηση απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ενημερώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα εξαντλήσουν το ανώτατο όριο δανεισμού τους των
14,3 τρισ. δολαρίων, όπως προκύπτει από τη νομοθεσία τους, έως τη 16η Μαΐου. Σύμφωνα με τον Τίμοθι Γκάιτνερ, ενδεχόμενη αποτυχία έγκαιρης αύξησης του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και να προκαλέσει μία κρίση που θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2008, από την οποία προσπαθεί να ανακάμψει η οικονομία. Εχοντας την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικανοί προετοιμάζουν μια σκληρή πολιτική αναμέτρηση προτείνοντας ως «συνταγή» δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 5,8 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία.
Καθώς η ευρωζώνη αναζητεί λύσεις στη δημοσιονομική κρίση, το πρόβλημα του υψηλού δανεισμού της μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου έφερε στη δημοσιότητα με επιστολή του προς το Κογκρέσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε το Κογκρέσο να μελετήσει τις αναγκαίες προτάσεις για την αποφυγή της στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ. Επισήμανε ότι οι αποφάσεις επείγουν γιατί οι ΗΠΑ θα φτάσουν στο ανώτατο όριο δανεισμού, όπως καθορίζεται από τη νομοθεσία της χώρας, στις 16 Μαΐου, με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας να δείχνουν ότι ο δανεισμός υπολείπεται κατά 95 δισ. δολάρια από το όριο. Κάθε καθυστέρηση «θα οδηγήσει τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο να χάσουν την εμπιστοσύνη τους για την ικανότητά μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και τις υποχρεώσεις μας», υπογραμμίζει στην επιστολή του προσθέτοντας ότι «η στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ είναι αδιανόητη».

Η μη έγκαιρη αύξηση του ορίου δανεισμού θα προκαλέσει κρίση μεγαλύτερη από αυτή που αντιμετωπίζουν τώρα οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, καθώς ορισμένοι Pεπουμπλικανοί βουλευτές χρησιμοποιούν την ανάγκη αύξησης του ορίου δανεισμού ως πίεση προς την κυβέρνηση Ομπάμα για μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό. Το Yπουργείο Οικονομικών έχει την αρμοδιότητα να λάβει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αναβολή της ημερομηνίας ανακήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, με χρονική ισχύ που δεν μπορεί να ξεπεράσει τις οκτώ εβδομάδες. Μεταξύ των προτάσεων είναι η καταβολή πρώτα των τόκων ενώ αναζητούνται και μέτρα όπως η δυνατότητα πώλησης μέρους των αποθεμάτων χρυσού ή του χαρτοφυλακίου φοιτητικών δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το 2010 το χρέος των ΗΠΑ ισοδυναμούσε με το μέγεθος των οικονομιών της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Καναδά.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια