– Καρφιά Παπακωνσταντίνου: “Δεν βοηθάνε τη χώρα οι δημόσιες συζητήσεις για αναδιάρθρωση”
– Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός λέει “αναδιάρθρωση τώρα”
– Ποιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συντάσσονται με τον Κ.Σημίτη
– Τι είπαν στη συνάντησή τους Παπακωνσταντίνου- Στρος Καν
‘Εντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Βήμα τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης λέγοντας πως ”η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Όμως, μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας”.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν οτι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν πρέπει να υπάρχει δημόσια συζήτηση παραπέμποντας στην ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος όπου μεταξύ άλλων είχε υπογραμμίσει οτι “εμείς θα αποφασίουμε πότε και πως θα διαχειριστούμε το χρέος”. Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο υπ. οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος απο την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ , σημείωνε οτι η συγκεκριμένη συζήτηση και όταν γίνεται δημόσια δεν βοηθά την επίτευξη των στόχων της χώρας μας. “Γιατί το κόστος μιας τέτοιας κίνησης”, όπως είπε “είναι μεγαλύτερο απο το όποιο όφελος”.
Να σημειωθεί οτι εκτός απο τον Κ. Σημίτη και άλλα στελέχη προερχόμενα απο το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό μπλόκ, όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Εκτορας Νασιώκας και άλλοι, μιλούν για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους “εδώ και τώρα”, ακόμη και με “κούρεμα” έαν χρειαστεί.
Και ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν όμως δήλωσε πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της και οτι “τίποτα δεν έχει αλλάξει’ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να αποφασίσει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.
Τη θέση του ΔΝΤ ότι αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος, διαβίβασε ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου.
“Δεν το συζητούν”, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου στους Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στρος-Καν, και πρόσθεσε: “Εχω κουρασθεί να το λέω. Δεν παίζει”.
παράλληλα και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε οτι “το αποτέλεσμα μιας αναδιάρθρωσης μπορεί να είναι καταστροφικό. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τις θετικές”.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, που επικαλείται πηγές της Κομισιόν, η Ελλάδα έθεσε αίτημα για “βελούδινη” αναδιάρθρωση του όλου χρέους και όχι μόνο των 110 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το αίτημα για συνολική επιμήκυνση τέθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο και επαναλήφθηκε τον Απρίλιο κατά την επίσκεψη της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έκανε αυτή την κίνηση με την αιτιολογία ότι έτσι θα ησυχάσουν οι αγορές και θα σταματήσει η κουβέντα για “κούρεμα”.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απο τις ΗΠΑ διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: “Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα”.
Παράλληλα, δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει οτι το ΔΝΤ θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Όπως αναφέρεται, το Ταμείο έχει πει σε ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη της ΕΚΤ, ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει αναδιάρθρωση μέσα στον επόμενο χρόνο. Μία από τις τρεις πηγές αναφέρει στο Dow Jones Newswires ότι “ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν πει στους ενδιαφερόμενους ότι πρέπει γρήγορα να μπει σε εφαρμογή πρόγραμμα αναδιάρθρωσης”.