Μάιο-Ιούνιο “κληρώνει” για νέα μέτρα –πέραν όσων ανακοινώθηκαν- και για αναδιάρθρωση - OlaDeka

Μάιο-Ιούνιο “κληρώνει” για νέα μέτρα –πέραν όσων ανακοινώθηκαν- και για αναδιάρθρωση

Δίμηνο προκλήσεων αυτό που ακολουθεί για την Κυβέρνηση, η οποία καλείται να κερδίσει κρίσιμα «στοιχήματα».
Άμεση προτεραιότητα είναι η εξειδίκευση των νέων μέτρων 26 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-΄15.
Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να εξασφαλίσει την εσωκομματική συναίνεση που θα της επιτρέψει να τα εφαρμόσει.
Η Αθήνα, όμως, θα πρέπει να βρει και ένα σημείο «ισορροπίας» με την «τρόικα» και τις αγορές αναφορικά με την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους.

Πρόκειται για εξαιρετικά «επικίνδυνες αποστολές» και η οποιαδήποτε αρνητική είδηση μπορεί να τινάξει στον αέρα τις όποιες προσπάθειες για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και αποφυγή της χρεοκοπίας.

Σε ότι αφορά μάλιστα, στην εξυπηρέτηση του χρέους, τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί οι φωνές που προτείνουν μία λύση αναδιάρθρωσης εδώ και τώρα, θεωρώντας ότι οι «αριθμοί δεν βγαίνουν» και ότι δεν θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013.

Από την άλλη πλευρά, οι θεσμικοί παράγοντες (εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης) απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η οποιαδήποτε, όμως, απόφαση πάνω στο θέμα της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012 – 2015 και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από την πορεία εφαρμογής των μέτρων, κάτι άλλωστε που έγινε εμφανές και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος ζήτησε από την Αθήνα να τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα. Την ίδια ώρα τόσο ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόϊμπλε όσο και ο επίτροπος Όλι Ρεν χαρακτήριζαν τον Ιούνιο κρίσιμο μήνα για την Ελλάδα: Τότε θα γίνει γνωστή έκθεση σχετική με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία εν πολλοίς θα κρίνει το εάν θα απαιτηθούν και νέα πρόσθετα μέτρα ή ακόμη και μία ..αναδιάρθρωση.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria