Οι 10 σημαντικότεροι εξαγωγικοί κλάδοι της Ελλάδας.Η γούνα που είναι οεο? - OlaDeka

Οι 10 σημαντικότεροι εξαγωγικοί κλάδοι της Ελλάδας.Η γούνα που είναι οεο?

Χρόνια τώρα ακούμε για την σημαντική θέση που κατείχε, που έχει, ή φιλοδοξεί να καταλάβει ο κλάδος της γουνοποιίας στη λίστα των σημαντικότερων εξαγωγικών κλάδων της
 Ελλάδας.

Κάποτε λέγαμε φταίγανε οι εποχές .Μετά είπαμε ότι την ευθύνη τη φέρουν τα παλιά μυαλά. Στη συνέχεια ρίξαμε το βάρος στη δήθεν οικολογία και στις κλιματικές αλλαγές.

Σήμερα παρ ότι οι άνθρωποι της γούνας ανήκουν σε νεότερες γενιές, παρ ότι οι οικολόγοι αποτελούν ένα αντιμετωπίσιμο μέρος του συστήματος , παρ ότι ανακαλύπτονται νέες αγορές , συνεχίζονται με παραδοσιακή ευλάβεια τα ίδια και τα ίδια λάθη.

Το κυριότερο απ αυτά έχει να κάνει με την καιροσκοπική,τυχοδιωκτική και κοντόφθαλμη πολιτική των ανθρώπων της γουνοποιίας που αποσκοπεί μόνο στο βραχυπρόθεσμο κέρδος χωρίς να υπολογίζεται το μέλλον και το χτίσιμο θεμελίων για τη δημιουργία ανάπτυξη και σταθεροποίηση ενός διεθνούς επώνυμου προϊόντος πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται μόνο με έναν τρόπο: marketing-επικοινωνία-προβολή, διαφήμιση-δημόσιες σχέσεις- χτίσιμο διαχρονικής θετικής εικόνας και πίστης του παγκόσμιου αγοραστικού κοινού για την Ελληνική γούνα.

Αντ αυτού περιμένουμε κάθε φορά στην τύχη καθιστώντας τον εαυτό μας έρμαιο των συγκυριών και των καταστάσεων που μόνο από εμάς δεν οδηγούνται και ελέγχονται!

Με λίγα λόγια δίνουμε τεράστια φαινομενική και επιφανειακή σημασία σε όρους επικοινωνιακούς όταν τους φέρνει η κουβέντα θεωρητικά, (είναι πολύ της μόδας στα πηγαδάκια στα δελτία τύπου και στους από αναλόγια εκφωνημένους λόγους η περιβόητη “εξωστρέφεια”) αλλά όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για πράξη, όλοι σφυρίζουν αδιάφορα και λένε : ” Άσε βρε μπέτσκα τώρα τα μαμπέτια και άσε μας να κάνουμε τη δουλειά μας! Ξέρουμε μεις!” Φυσικά και ξέρουν.

Τόσα χρόνια ξέρουν να κλαίνε και να κλαίγονται! Και μετά να φιλάνε κατουρημένες ποδιές για ρυθμίσεις δανείων! Ξέρουν τα πάντα και είναι ειδήμονες σε όλα! Τελευταία σε ένα σχόλιο στο μπλογκ μας γράφτηκε από αναγνώστη κάτι πολύ πετυχημένο: Μόνο χειρουργοί δε έγιναν ακόμη. Εμείς θα ρωτήσουμε, αν ήταν να χειρουργηθεί το παιδί τους θα τολμούσαν να το παίξουν ακόμη και χειρουργοί (στα πλαίσια της παντογνωσίας που επιδεικνύουν σε θέματα που έχουν μαύρα μεσάνυχτα) δρώντας ως κομπογιαννίτες πάνω στο κορμί του σπλάχνου τους ? Όχι βέβαια!

Τότε γιατί τσαλαβουτάνε σαν τσαρλατάνοι μάγοι του ινδιάνικου χωριού πάνω στο μέλλον των παιδιών τους και των παιδιών των άλλων κατοίκων (μην ξεχνάμε ότι η γούνα επηρεάζει συνολικά τον νομό Καστοριάς και την Σιάτιστα) παριστάνοντας τον παντογνώστη σε τόσο νευραλγικά θέματα όπως αυτό της προβολής και του χτισίματος εικόνας στέρεας ακλόνητης και μακροχρόνια θετικής για αυτό που λέγεται Ελληνική γούνα?

Εδώ θέλουμε να σημειώσουμε τον …υπνώδη και γλειψιματικό ρόλο των τοπικών ΜΜΕ που προτιμούν να έχουν την ησυχία τους παρά να κάνουν αφυπνιστική κριτική που μπορεί κάποτε να επιφέρει θετικά συλλογικά, κλαδικά και επιχειρηματικά ωφέλη. Αλλά θα μου πείτε μήπως αυτοί (οι mediaδες) σκαμπάζουν και τίποτε σχετικό? Μόνο τη διαφήμιση για το κρεοπωλείο της γειτονιάς τους μπορούν να διαχειριστούν και αυτή με ιδιοτελή και μπακαλίστικο τρόπο.

Οι γουναράδες αφού κόπτονται ως τόσο σημαντικός κλάδος όταν ζητάνε από το κράτος,θα πρεπε να το αποδείξουν και με πράξεις αυτό για το οποίο σκίζονται.

Ως τέτοιος μεγαλοκλάδος ,δεδομένου και του παγκόσμια εχθρικού κλίματος που αντιμετωπίζουν από κάθε λογής επικοινωνιακού φορέα ,θα πρεπε κατ αρχήν να είχαν και να λειτουργούσαν ένα δικό τους ΜΜΕ ,ένα παγκόσμιο CNN της γούνας .

Τι λέμε τώρα ε?

Απλά βροντάμε στην πόρτα του επί δεκαετίες κουφού.

Μέχρι να πάρουμε απάντηση ας ρίξουμε μια ματιά στους 10 πραγματικούς πρωταγωνιστές των Ελληνικών εξαγωγών , χωρίς να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια μας και να στρουθοκαμηλίζουμε:

Οι δέκα σημαντικότεροι εξαγωγικοί κλάδοι της χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών είναι: τρόφιμα, ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες, δομικά υλικά, κατασκευές, τουρισμός, υγεία – φαρμακευτικά προϊόντα – ιατρικός εξοπλισμός, συσκευές – μηχανολογικός και βιομηχανικός εξοπλισμός, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ποτά (αλκοολούχα και μη) και καλλυντικά.

Οι κυριότερες γεωγραφικές ζώνες στόχοι της ελληνικής εξαγωγικής πολιτικής είναι με σειρά προτεραιότητας χώρες ΕΕ, Βορείου Αμερικής και Αυστραλία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή- Βόρειος Αφρική, Εύξεινος Πόντος – Καύκασος, Ασία – ‘Απω Ανατολή, Λατινική Αμερική, Υποσαχαρική Αφρική.

Οι εξαγωγικές προτεραιότητες για κάθε μια από αυτές τις περιοχές αλλάζουν ανάλογα με τη στόχευση έτσι έχει υπολογιστεί ότι για την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία η πρώτη πεντάδα των προϊόντων στα οποία θα εστιασθούμε είναι με σειρά προτεραιότητας τρόφιμα, ενέργεια – ΑΠΕ – πράσινες τεχνολογίες, τουρισμός, υγεία – φαρμακευτικά προϊόντα – ιατρικός εξοπλισμός και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ενώ στα Βαλκάνια ανεβαίνει πρώτη στη λίστα η κατηγορία ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες, ακολουθούν τα τρόφιμα, μπαίνουν στη λίστα και οι κατασκευές και μετά το ενδιαφέρον εστιάζεται στον κλάδο υγεία – φαρμακευτικά προϊόντα – ιατρικός εξοπλισμός και στα δομικά υλικά.

Οι πέντε σημαντικότεροι κλάδοι για τις εξαγωγές μας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειος Αφρική είναι τρόφιμα, ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες, κατασκευές, συσκευές – μηχανολογικός και βιομηχανικός εξοπλισμός και δομικά υλικά.

Για τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο οι τρεις πρώτες κατηγορίες είναι ίδιες με διαφορετική κατάταξη όμως καθώς πρώτα έρχονται τα τρόφιμα μετά ακολουθούν οι κατασκευές και μετά ο κλάδος ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες ενώ στη λίστα μπαίνουν τα ποτά και το real estate.

Για την Ασία και την Απω Ανατολή ενδεχομένως ο σεισμός στην Ιαπωνία να αλλάξει μερικώς τις προτεραιότητες και τις δράσεις αλλά εντούτοις στον προγραμματισμό βλέπουμε και πάλι πρώτα τα τρόφιμα, ακολουθεί ο κλάδος ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες, δομικά υλικά, τουρισμός και κατασκευές.

Στη Λατινική Αμερική και πάλι η στόχευση εστιάζεται στα τρόφιμα, ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες, ποτά, συσκευές – μηχανολογικός και βιομηχανικός εξοπλισμός αλλά στη λίστα μπαίνει γι αυτή τη γεωγραφική περιοχή και η ναυτιλία.

Τέλος για την Υποσαχαρική Αφρική ο κλάδος , υγεία – φαρμακευτικά προϊόντα – ιατρικός εξοπλισμός έρχεται πρώτος μεταξύ των πέντε προτεραιοτήτων μας ακολουθούν συσκευές – μηχανολογικός και βιομηχανικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και στη συνέχεια μπαίνουν στη λίστα τα έπιπλα – είδη σπιτιού και τέλος τα τρόφιμα.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας οι δράσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της οικονομικής διπλωματίας είναι η εκπόνηση ενός συνεκτικού και στοχευμένου προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών και ήδη έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν (5-8 Απριλίου 2011), τον Καναδά (10-14 Απριλίου 2011), το Ουζμπεκιστάν (Μάιος 2011), την Ινδία (Ιούνιος 2011), Νότια Κορέα (Ιούλιος 2011), Σερβία (Σεπτέμβριος 2011) και Ιράκ που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος «Ημέρες πληροφόρησης Επιχειρηματιών» με την 5η διοργάνωση που προγραμματίζεται για μετά το Πάσχα (28 Απριλίου 2011) και οι επόμενες θα πραγματοποιηθούν μία το καλοκαίρι και μια πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Για την πληροφόρηση της επιχειρηματικής κοινότητας θα υπάρξουν και πλήθος άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ θα υπάρξει υποστήριξη αποστολών και συμμετοχών σε εκθέσεις που μας ενδιαφέρουν σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως ΟΠΕ, Invest In Greece, επιμελητήρια, περιφέρειες, σύνδεσμοι και υπηρεσίες του δημοσίου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στη νεανική επιχειρηματικότητα, ενώ σχεδιάζονται ημερίδες δικτύωσης και επιχειρηματικών επαφών για την προώθηση της ελληνικής τεχνογνωσίας σχετικά με την οργάνωση και προετοιμασία των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία το 2018 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Κατάρ το 2022.

Επίσης διοργανώνονται επτά με οκτώ διαδικτυακά σεμινάρια αφιερωμένα σε θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε συνεργασία με τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών μας στις πέντε ηπείρους και των εμπλεκομένων κλάδων για τις ΑΠΕ για τα βιολογικά προϊόντα, για κρασιά και αλκοολούχα ποτά, για τις πιστοποιήσεις κλπ. ενώ θα δοθεί έμφαση και στο πρόγραμμα «hosted Buyers Program» της Helexpo.

Επιπλέον για την εμβάθυνση των σχέσεων με τον απόδημο ελληνισμό προγραμματίζεται η διοργάνωση ενός «Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συνεδρίου» του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού στο ΕΒΕΑ από 7 μέχρι 10 Ιουλίου 2011.

Τέλος από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών προκύπτει ότι το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για να ενισχύσουν την εξωστρέφεια τους αυξάνεται κατακόρυφα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 τα αιτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων στην διαδικτυακή πύλη του υπουργείου (Agora) σημείωσαν αύξηση σε σχέση με το 2099 κατά 84% και έφτασαν τα 8.307 σε αριθμό. Σημειώνεται ότι η πύλη αυτή δέχεται πληροφορίες από τις οικονομικές και εμπορικές υπηρεσίες όλων των πρεσβειών μας και υπολογίζεται ότι κάθε μήνα καταχωρούνται 600-800 ενημερώσεις για όλες τις θεματικές ενότητες που ενδιαφέρουν την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria