«Λουκέτο» τελικά στην Δ Εθνική!.. - OlaDeka

«Λουκέτο» τελικά στην Δ Εθνική!..

Υπήρχε ως σκέψη εδώ και καιρό, όμως η αδιαφορία των αρμόδιων αρχών, οδήγησε στην τελική απόφαση.
Οι ομάδες της Δ’ Εθνικής αποφάσισαν να κατέβουν σε αποχή. Βάζουν λοιπόν λουκέτο σ΄ ένα πρωτάθλημα το οποίοι διεξάγεται σ΄ όλη την επικράτεια και το οποίο είναι το μοναδικό που διοργανώνει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που όμως έχει εγκαταλείψει τόση αυτή, όσο κύρια η Πολιτεία, μη αποδίδοντας τις συνταγματικά κατοχυρωμένες επιχορηγήσεις, καθώς είναι ερασιτεχνικά σωματεία εδώ και τέσσερα χρόνια και μάλιστα με τον Γ. Γ. Α. κ. Μπιτσαξή να τους δηλώνει απερίφραστα και απροκάλυπτα ότι δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα σέντ.

Το ίδιο βέβαια αρνητικό κλίμα αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι των δέκα ομίλων και της συντονιστικής επιτροπής και στην συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Πιλάβιο, συνάντηση από την οποία απουσίασε εμφατικά και ο πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλήματος της κατηγορίας κ. Σαρρής, ο οποίος κατά τα άλλα απειλεί με μηδενισμό τις ομάδες που αποφάσισαν να απέχουν από το πρωτάθλημα.

Η συντονιστική επιτροπή των δέκα ομίλων της Δ’ Εθνικής κατέληξε στην απόφαση της αποχής από το προσεχές Σαββατοκύριακο. Σήμερα και ώρα 11 π.μ. θα αποσταλεί στα γραφεία της ΕΠΟ, υπόψη της επιτροπής της Δ’ Εθνικής, η κατάσταση των ομάδων που θα κατέβουν σε αποχή και που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Την Κυριακή τα γήπεδα θα είναι κλειστά, ενώ λογικά η διοργανώτρια αρχή δεν θα ορίσει διαιτητές. Εξάλλου, οι εκπρόσωποι της κατηγορίας είχαν ενημερώσει τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, για τις προθέσεις τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία της κατηγορίας είναι πολλά, με κυριότερο το οικονομικό, καθώς η κρίση δεν έχει αφήσει ανέγγιχτο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Και σε αυτά έρχεται να προστεθεί η άρνηση της Γ.Γ.Α. για την καταβολή των τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων από το 2007, όπως και τα έξοδα διαιτησίας, μετακινήσεων και φυσικά των «τσουχτερών» προστίμων που επιβάλλονται από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ.

Σε άλλο πλανήτη ζει ο κ. Σαρρής;

Στην επιτροπή της Δ’ Εθνικής, βέβαια, υποστηρίζουν πως δεν γίνεται να αναβληθούν τα παιχνίδια, ενώ πρόθεσή της είναι να οριστούν κανονικά οι διαιτητές την Τετάρτη. Όσες ομάδες πάνε να αγωνιστούν και δεν προσέλθει ο αντίπαλος θα πάρουν το παιχνίδι στα χαρτιά, ενώ πρόθεση της επιτροπής είναι να μηδενίσει τα σωματεία που θα απέχουν από τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του λαλίστατου προέδρου της επιτροπής της Δ Εθνικής κ. Γιώργου Σαρρή ο οποίος τόνισε με περισσή θρασύτητα:

«Αν δεν ορίσει η ΕΠΟ διαιτητές για τα παιχνίδια, θα έχουμε να κάνουμε με αναβολή της αγωνιστικής και όχι με αποχή, οπότε δεν θα υπάρχει νόημα στις κινητοποιήσεις. Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση σαν Επιτροπή και να αναβάλλουμε την αγωνιστική. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πάρουμε σχετική εξουσιοδότηση από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Για να πετύχει η αποχή, πρέπει να υπάρξει 100% συμμετοχή. Έστω και μία ομάδα να κατέβει στο γήπεδο, θα κερδίσει στα χαρτιά το παιχνίδι, ενώ όλες οι υπόλοιπες θα μηδενιστούν και θα τους αφαιρεθούν δύο βαθμοί από την επόμενη αγωνιστική περίοδο».Σε ερώτησή μας για το αν οριστούν διαιτητές σε έναν όμιλο, όπου θα υπάρξει καθολική συμμετοχή των σωματείων στην αποχή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρωταθλήματος υπογράμμισε: «Θα συνεδριάσουμε, θα ενημερώσουμε σχετικά την Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΠΟ και πάρουμε την νομικά ορθή απόφαση».

«Δεν μας πτοούν οι απειλές μηδενισμού»

Η… απειλή του μηδενισμού, ωστόσο, δεν τρομάζει τη συντονιστική επιτροπή της Δ’ Εθνικής, καθώς θεωρούν πως η συμμετοχή στην αποχή θα είναι μαζική, με τα σωματεία που δεν θα πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις να είναι ελάχιστα. Κι αυτό ως γεγονός οφείλει να προκαλέσει συζητήσεις και προβληματισμό στην αρμόδια επιτροπή για τη Δ’ Εθνική. Εξάλλου, η αποχή δεν έχει στόχο την ΕΠΟ, αλλά την Πολιτεία και συγκεκριμένα την ΓΓΑ, που αντιμετώπισε με αδιαφορία τα προβλήματα της κατηγορίας. Ο Σοφοκλής Πιλάβιος στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Δ’ Εθνικής την περασμένη Τετάρτη έδειξε κατανόηση στα αιτήματα τους και οι ομάδες ελπίζουν για συμπαράστασή του στην προσπάθειά τους. Αυτό όμως που δείχνει να ανησυχεί την Ομοσπονδία είναι η διάσταση που θα υπάρξει σε επίπεδο δημοσιότητας, ακόμη και στα ΜΜΕ του εξωτερικού, που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση σε ΟΥΕΦΑ ΚΑΙ ΦΙΦΑ την εικόνα της ΕΠΟ και ακόμη περισσότερο της ανάλγητης στάσης της Πολιτείας και των εκπροσώπων της σ΄ όλα τα επίπεδα.

Περιμένει την λίστα η ΕΠΟ

Από την άλλη πλευρά, στην ΕΠΟ τηρείται στάση αναμονής, προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος του όγκου των συλλόγων που θα προχωρήσουν εν τέλει σε αποχή. Χθες το βράδυ, τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής Πρωταθλήματος της Δ Εθνικής (Γιώργος Σαρρής, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Τζανόπουλος) είχαν ανεπίσημη συνάντηση με τον Σοφοκλή Πιλάβιο στο περιθώριο εκδήλωσης που θα διοργανώσει η διοίκηση της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, όπου αναμενόταν να τον ενημερώσουν σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, αύριο Τετάρτη θα υπάρξει σύσκεψη των μελών της Επιτροπής, ημέρα κατά την οποία θα έχουν σταλεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας οι δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων στην αποχή.

Καθολική (σχεδόν) συμμετοχή σε 1ο, 2ο και 3ο όμιλο

Από το περασμένο Σάββατο είχαν ξεκινήσει οι επαφές των συντονιστών των 10 ομίλων της Δ Εθνικής, ανακοινώνοντας στα σωματεία την απόφαση της επιτροπής για αποχή από το πρωτάθλημα το Σαββατοκύριακο 19-20 Μαρτίου. Τα μηνύματα από τα Σωματεία ήταν, «προχωράμε σε αποχή». Έτσι από τον συντονιστή του 1ου ομίλου, Γιώργου Καλαποτλή, είχαμε την ενημέρωση ότι και οι 16 ομάδες έστειλαν την ανάλογη δήλωση για αποχή (ο Εχίνος Σπορ ήδη αποχώρησε), από τον 2ο όμιλο και τον συντονιστή του Στέφανο Ηλιάδη γινόταν προσπάθεια μόνο σ’ ότι αφορούσε την συμμετοχή του Κιλκισιακού στην αποχή, με τους Απόλλωνα Καλαμαριάς και Οδυσσέα Κορδελιού, που θα έπαιζαν στο ντέρμπι κορυφής την Κυριακή, να είναι σύμφωνοι αλλά ζητώντας να τηρηθεί η απόφαση και από τους δύο, μ’ όλες τις υπόλοιπες να δηλώνουν ναι και τέλος από τον συντονιστή του 3ου ομίλου Αριστείδη Ματσούκα να γίνεται γνωστό ότι είναι καθολική και εδώ η συμμετοχή, ακόμη και της Νάουσας.

Σε πανελλήνιο επίπεδο, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, ήταν οι ομάδες που αρνιόντουσαν μέχρι αργά το βράδυ, να αποστείλουν την δήλωση αποχής και βέβαια σήμερα θα γίνουν γνωστές και θα τεθούν στην κρίση όλων για την απόφασή τους αυτή.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria