Ληγμένες ασπιρίνες - OlaDeka

Ληγμένες ασπιρίνες

Το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας δεν είναι καινούργιο στο Νομό Καστοριάς. Την τελευταία δεκαπενταετία η ανεργία στην περιοχή συνεχώς διογκώνεται. Με κάποια βέβαια διαλείμματα σχετικής και πρόσκαιρης ύφεσης, που δεν στάθηκαν όμως ικανά να μεταβάλλουν θετικά, δραστικά και με διάρκεια τους αριθμούς απασχόλησης στην περιοχή. Η ανεργία ταλάνιζε και συνεχίζει ακόμη, την τοπική κοινωνία, αφού έχει αναδειχθεί στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και σε πραγματική μάστιγα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ανεργία στην περιοχή έχει αυξηθεί δραματικά. Αναντίρρητα όλα τα προηγούμενα χρόνια σταθερά βρίσκονταν πάνω από το μέσο όρο της χώρας. Μάλιστα σε πολλές περιόδους, τα ποσοστά της Καστοριάς ήταν πολλαπλάσια. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση είναι η χειρότερη. Σήμερα τα ποσοστά ανεργίας φθάνουν σε ύψη ρεκόρ. Στη Δυτική Μακεδονία ανέρχεται στο 17,2%, όταν το 2009 ήταν μόλις 9,3%. Στην Καστοριά οι άνεργοι συμπολίτες μας έχουν υπερβεί τους 7.500. Η οικονομική κρίση, που πλήττει ολόκληρη τη χώρα, δείχνει κι εδώ τα «δόντια» και τις συνέπειές της.
Εμπρός σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση, η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Ειδικό Τοπικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για το Νομό Καστοριάς. Ένα Πρόγραμμα που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2010 και περιελάμβανε τη δημιουργία και διάσωση 1.500 θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ και τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες εξαγγέλθηκαν τότε 300 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, η ενίσχυση για τη διατήρηση 200 θέσεων απασχόλησης και για τη δημιουργία 100 νέων επιχειρήσεων, 150 θέσεις stage στον ιδιωτικό τομέα, 250 πράσινες – λευκές θέσεις απασχόλησης και 500 θέσεις για σεμινάρια κατάρτισης.
Παρά τις εξαγγελίες του Απριλίου, η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος καθυστέρησε να ξεκινήσει. Εξέλιξη μάλλον οξύμωρη αν λάβει κανείς υπόψη τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις κομματικών παραγόντων της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν και έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Μιλούσαν μάλιστα για Ολοκληρωμένη Παρέμβαση 3.000 νέων θέσεων εργασίας στο Νομό Καστοριάς, που όμως κατέληξε στις 1.500. Κι ούτε. Τον Σεπτέμβριο που τελικά ξεκίνησε να υλοποιείται και μετά από 5 μήνες καθυστέρησης, προκηρύχθηκαν οι 750 θέσεις.
Ένα χρόνο από την ανακοίνωση και μετά από έξι μήνες υλοποίησης, οφείλουμε να προβούμε σε εντατικοποίηση και επικαιροποίηση του Προγράμματος. Καταρχήν εκκρεμούν ακόμη οι 250 λεγόμενες πράσινες – λευκές θέσεις εργασίας. Επίσης δεν έχουν ξεκινήσει τα σεμινάρια κατάρτισης, μολονότι είναι απαράδεκτο να θεωρούνται ως θέσεις εργασίας. Μπορεί να προσφέρουν γνώσεις και κάποια χρήματα στους καταρτιζόμενους, αλλά μην βαφτίζουμε και το ψάρι κρέας. Επιπλέον η μέχρι σήμερα υλοποίηση του Προγράμματος μπορεί να μας δώσει τα πρώτα συμπεράσματα. Τι προχώρησε και τι όχι. Που υπήρξαν προβλήματα και τι πρέπει να αλλάξει . Κυρίως, ποιες ανάγκες καλύπτει στην περίπτωση της Καστοριάς, ποιες όχι, τι πρέπει να διορθωθεί, τι πρέπει να γίνει περαιτέρω για την επίτευξη του ομόθυμου στόχου αύξησης της απασχόλησης.
Επομένως, νέες δράσεις με πιθανά νέα χαρακτηριστικά και αντίστοιχες θέσεις εργασίας είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες. Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με μία αποσπασματική ενέργεια. Χωρίς συνέχεια, στενή παρακολούθηση, διαρκή επικαιροποίηση, επιπρόσθετες πολιτικές με διαφορετικό χαρακτήρα (π.χ. κίνητρα για την ανάπτυξη, τις εξαγωγές, την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή) που θα συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά. Αν νομίζουμε πως ένα Πρόγραμμα 750 θέσεων εργασίας αρκεί για να λύσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 7.500 συμπολίτες, πλανόμαστε πλάνην οικτρά. Είναι σαν να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο με ασπιρίνες και με κίνδυνο να καταστούν ληγμένες.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria