– Δεν διευκρίνησε αν καταργούνται οι πανελλαδικές
– Γενικής παιδείας η Α’ Λυκείου με εργασίες χωρίς επιστημονικά πεδία και κατευθύνσεις
– Δυο κατευθύνσεις και λιγότερα μαθήματα στην Β’ Λυκείου
– Τρείς κατευθύνσεις με λιγότερα μαθήματα αλλά περισσότερες ώρες στην Γ’ Λυκείου
Μεγαλύτερη εξειδίκευση θα αποκτούν οι μαθητές στο Λύκειο. Τα μαθήματα μειώνονται αλλά δίνεται έμφαση σε κατευθύνσεις αφού η διδασκαλία κάθε μαθήματος μόνο για μια ώρα αποτελεί παρελθόν. Αυτό ωστόσο που δεν διευκρινίστηκε από την κα Διαμαντοπούλου είναι με ποιόν τρόπο θα γίνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις και πως θα μπαίνουν τα παιδιά στα πανεπιστήμια.
‘Ολες οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας:
Η Α’ τάξη θα είναι γενικής παιδείας με επτά υποχρεωτικά μαθήματα. Τα μαθήματα από 16 μειώνονται σε 8 ενώ προστίθεται και η ερευνητική εργασία.
Η Β’ Λυκείου θα έχει δύο κατευθύνσεις και ο αριθμός των μαθημάτων θα μειωθεί σε 12 από 17
Στην Γ’ Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις με μείωση των μαθημάτων σε 10 από 16 αλλά αύξηση των ωρών διδασκαλίας.
Και στις τρεις τάξεις εισάγεται η ερευνητική εργασία που θα πρέπει να εκπονεί ο μαθητής ανά τετράμηνο, ενώ η μία από τις εργασίες θα μπορεί να είναι και στα αγγλικά.
Υποχρεωτικό θα είναι το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α’ και Β’ τάξη και επιλογής στη Γ΄ Λυκείου.
Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η μορφή και το είδος των εισαγωγικών εξετάσεων θα έχουν διαφορετικά στοιχεία που δε θα απαιτούν αποστήθιση.
Οι εξετάσεις είπε, θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο ενώ τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι.
Το νέο σύστημα θα ισχύσει για όσους μαθητές ξεκινήσουν τη φοίτηση τους στο Λύκειο από την επόμενη σχολική χρονιά και θα αποφοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2013-2014
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Όπως δήλωσε στο Νewsit o τέως πρύτανης ΑΠΘ και καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Μάνθος “η πρώτη μου εκτίμηση έχει θετική αύρα για 3 λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι πως πάντα πίστευα πως αυτό που εξέλλειπε από την εκπαίδευση του ελληνικού συστήματος είναι η παιδεία. Θεωρώ λοιπόν πως είναι ζητούμενο ο προσανατολισμός προς την παιδεία και θα χαιρόμουν εάν αυτό γινόταν και στο γυμνάσιο και το δημοτικό. Κινείται λοιπόν προς τη σωστή κατεύθυνση για τις γενικές γνώσεις που πρέπει να έχει ένας απόφοιτος. Το δεύτερο είναι οτι υπάρχει μια εξειδίκευση η οποία έχει συγκεκριμένους στόχους. Δηλάδη ο μαθητής μπορεί να προσαρμόσει τις δικές του ανάγκες με αυτά που οφείλει να μάθει μέσα στο πανεπιστήμιο. Επομένως διευκολύνεται η αρχή αυτού που λέμε ότι τη γνώση την κατακτά όποιος την αναζητά. Το τρίτο είναι ότι η προετοιμασία για την είσοδο στο πανεπιστήμιο είναι πολύ πιο ουσιαστική. Σε ό, τι έχει να κάνει με το μάθημα των θρησκευτικών που δεν είναι υποχρεωτικά στη Γ΄Λυκείου πιστεύω πως τα παιδιά δεν πρόκειται να χάσουν κάτι μη κάνοντας υποχρεωτικά θρησκευτικά στη τελευταία τάξη, αλλωστε όποιος το επιθυμεί μπορεί να το επιλέξει ως μάθημα”.