ΙΟΒΕ: Προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της βιομηχανίας και του εμπορίου - OlaDeka

ΙΟΒΕ: Προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της βιομηχανίας και του εμπορίου

ΟI σημαντικές προσδοκίες ανάκαμψης που καταγράφηκαν στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο και οι ηπιότερες μεν, αλλά θετικές προσδοκίες στις κατασκευές, τροφοδότησαν τον Φεβρουάριο τη
βελτίωση, για δεύτερο συνεχή μήνα, του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο έφθασε στις 79,4 μονάδες από 75,6 τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, έντονη ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώνεται στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ηπιότερη είναι η βελτίωση στις κατασκευές, ενώ αρνητικές είναι οι προσδοκίες στις υπηρεσίες. Πάντως, σε όλους τους τομείς οι δείκτες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει περαιτέρω άνοδο τον Φεβρουάριο, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει τη λιγότερο αρνητική επίδοση του τελευταίου πενταμήνου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, τα αποτελέσματα της έρευνας του Φεβρουαρίου υποδηλώνουν ίσως την ψυχραιμότερη αξιολόγηση των εξελίξεων στην οικονομία και ενδεχομένως την προσδοκία ότι οι συνθήκες το 2011 θα είναι λιγότερο δυσμενείς σε σχέση με το 2010, εξέλιξη που μακροοικονομικά αντανακλάται στις εκτιμήσεις για ηπιότερη έκταση της ύφεσης. Αναλυτικότερα:
· Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής αυξάνονται σημαντικά, με τον σχετικό δείκτη να επανέρχεται σε θετικά επίπεδα, ενώ εξομαλύνονται σχετικά και οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
· Στις υπηρεσίες, η μικρή άνοδος στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών αντισταθμίζεται περισσότερο από την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και λιγότερο από την οριακή μείωση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της.
· Στο λιανικό εμπόριο, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ αποκλιμάκωση σημειώνεται και στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, με τις αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο να εξομαλύνονται.
· Στις κατασκευές, η περαιτέρω εξασθένηση των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα, αντισταθμίζεται από συγκράτηση των απωλειών στην απασχόληση του τομέα.
· Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, χαμηλότερη απαισιοδοξία καταγράφεται τόσο στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, όσο και στην πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, με τους σχετικούς όμως δείκτες να παραμένουν πολύ αρνητικοί. Ως προς τις προβλέψεις για την ανεργία ωστόσο, οι εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις κυριαρχούν και πάλι, υπογραμμίζοντας τους πραγματικούς φόβους για επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας.
· Τόσο στην Ευρωπαϊκή Eνωση όσο και την ευρωζώνη, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, μετά τη στασιμότητα του Ιανουαρίου, τον Φεβρουάριο εισέρχεται και πάλι στην ανοδική τροχιά των προηγούμενων μηνών και διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 107,2 (από 105,8) και 107,8 (από 106,8) μονάδες.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria