Σημάδια υποχώρησης της νέας γρίπης - OlaDeka

Σημάδια υποχώρησης της νέας γρίπης

Υποχωρεί το κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ),
που παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας σε συνάντηση εργασίας των επιστημόνων και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, στην Ελλάδα καταγράφεται…μικρή πτώση της υψηλής δραστηριότητας της γρίπης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες τέσσερις εβδομάδες.

Ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης έχει ανέλθει στους 125 (εκ των οποίων οι έξι το Σαββατοκύριακο), ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας νοσηλεύονταν τη Δευτέρα 107 ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες κάλεσαν τους πολίτες να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί και τυπικοί σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων κατά τις περιόδους που επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες.

«Μελέτες έδειξαν ότι το ψύχος και γενικά η κακοκαιρία, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, επιτρέπουν στα αεροσταγονίδια να μεταφέρονται πολύ πιο εύκολα και ως εκ τούτου ευνοούν πολύ περισσότερο τη μετάδοση της γρίπης» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ανάλογη ύφεση σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη διαπιστώνεται σε όλη την Ευρώπη. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η γρίπη υποχωρεί πλέον σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ την προπερασμένη εβδομάδα η ύφεση αφορούσε 14 χώρες. Ωστόσο, ο ειδικός επισήμανε ότι φαίνεται να ενισχύεται ο ιός της γρίπης Β έναντι του ιού Α (ποσοστό 67% έναντι 33% αντιστοίχως) σε σχέση με το διάστημα προ ενός μηνός. Πάντως, σε ό,τι αφορά τη γρίπη Α, κυρίαρχο παραμένει το στέλεχος Η1Ν1.

«Μαύρη» η τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, η κορύφωση της γρίπης στην κοινότητα έχει επέλθει, το ζητούμενο πλέον είναι εάν έχει επέλθει και η κορύφωση των θανάτων στις ΜΕΘ ή εάν έχει διαμορφωθεί το λεγόμενο «πλατό», μια σταθερά βάση δηλαδή, που θα αποτελέσει την απαρχή για νέο κύμα θανάτων.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Στέφανος Μπονόβας, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων έχει καταγραφεί μέχρι τώρα κατά την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οπότε και δηλώθηκαν 38 θάνατοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει δυστυχώς σταθερή κι αναλλοίωτη η αρχική διαπίστωση περί της ανύπαρκτης εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ αλλά και εκείνων που κατέληξαν. Σημειωτέον ότι έξι στους δέκα από όσους νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και οκτώ στους δέκα από τους νεκρούς λόγω γρίπης ήταν άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα, συνεπώς ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου που έπρεπε να έχει λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria