Τα βρώμικα χέρια ανεβάζουν το «ζάχαρο»! - OlaDeka

Τα βρώμικα χέρια ανεβάζουν το «ζάχαρο»!

Αν έχετε «ζάχαρο», το νου σας: μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν από κάθε μέτρηση, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να δείτε τιμή υψηλότερη από την αληθινή – και αυτό δεν μπορεί να το
αποτρέψει ούτε καν το οινόπνευμα…

Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα μιας νέας μελέτης, που έδειξε ότι τα σάκχαρα των φρούτων παραμένουν στα χέρια μας έως ότου τα πλύνουμε με τρεχούμενο νερό.

Η μέτρηση του σακχάρου στο σπίτι (και μερικές φορές στο νοσοκομείο, όπως λ.χ. συμβαίνει πριν από μια αιμοδοσία), απαιτεί λήψη μιας σταγόνας αίματος από το δάκτυλο.

Οι πάσχοντες από διαβήτη κατά κανόνα έχουν στο σπίτι φορητούς μετρητές σακχάρου, τους οποίους καθημερινά χρησιμοποιούν για να ρυθμίζουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών περίπου 900.000 στην Ελλάδα) έχουν διαβήτη.

Η μελέτη

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», η δρ Τακαχίσα Χιρόσι από το Πανεπιστήμιο Juntendo στο Τόκιο της Ιαπωνίας, και οι συνεργάτες της, επιστράτευσαν 10 υγιείς εθελοντές, κανένας εκ των οποίων δεν είχε επίπεδα σακχάρου υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Οι ερευνητές μέτρησαν το σάκχαρό τους πριν και μετά τα καθάρισμα διαφόρων φρούτων, καθώς και πριν και μετά το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή τον καθαρισμό με καθαρό οινόπνευμα.

Όταν τα χέρια των εθελοντών ήταν πλυμένα με σαπούνι και νερό, το σάκχαρό τους ήταν το ίδιο με αυτό που έδειχνε η μέτρηση πριν πιάσουν διάφορα φρούτα – 90 mg/dl κατά μέσον όρο, δηλαδή μια τιμή φυσιολογική.

Όταν, όμως, καθάριζαν πρώτα φρούτα και αμέσως μετά έκαναν την μέτρηση, το σάκχαρό τους εκτοξευόταν στα ύψη: έφτανε τα 170 mg/dl όταν είχαν καθαρίσει πορτοκάλι, τα 180 mg/dl όταν είχαν καθαρίσει ακτινίδιο και τα… 360 mg/dl όταν είχαν ξεφλουδίσει ένα σταφύλι!

Ακόμα δε και όταν οι εθελοντές είχαν τρίψει τα δάκτυλά τους με οινόπνευμα μετά το καθάρισμα των φρούτων και πριν κάνουν την μέτρηση, η τιμή του σακχάρου τους ήταν εκτός φυσιολογικών ορίων (πάνω από 110 mg/dl).

Απολύμανση

Οι ερευνητές δεν επέλεξαν τυχαία το οινόπνευμα: πολλοί κατασκευαστές μετρητών σακχάρου γράφουν στις οδηγίες χρήσεως να καθαρίζεται το δάκτυλο με λίγο οινόπνευμα πριν από την μέτρηση.

Η τακτική αυτή είναι σωστή για απολύμανση από μικρόβια, αλλά ως φαίνεται δεν είναι πάντοτε αρκετή για να καθαριστεί το δάκτυλο, λένε οι ερευνητές.

«Ο κόσμος νομίζει πως όταν μετράει το σάκχαρο, βλέπει μια τιμή που αντανακλά τι συμβαίνει μέσα στο σώμα του», σχολίασε τα ευρήματα της μελέτης ο δρ Ρόμπερτ Κοέν, ερευνητής του διαβήτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αποδεικνύεται, όμως, πως η μέτρηση μπορεί να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες – και αυτό είναι σημαντικό διότι μπορεί λ.χ. να πάρει κανείς περισσότερη ινσουλίνη απ’ όση χρειάζεται».

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Το προφανές: πριν κάνετε τη μέτρηση, να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό – και μετά στο δάκτυλο λίγο οινόπνευμα, για απολύμανση…

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria