Έρχεται πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. - OlaDeka

Έρχεται πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων: Καταποντίζεται το ΠΑΣΟΚ, εκτός Βουλής Ντόρα, Κουβέλης

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής» τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν νέα «βουτιά» στους τελευταίους τέσσερις μήνες ενώ η διαφορά με τη Ν.Δ., στην πρόθεση ψήφου, «κλείνει» στο 3,5%. Η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη και η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη αγγίζουν μόλις το 2%.Πολύ σημαντικό είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όπου ποσοστό 23% πιστεύουν ότι η Ν.Δ. πρέπει να επιμείνει στην αντιμνημονιακή της στάση αντί να συμφωνήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Το γκάλοπ της RASS που δημοσιεύεται στο “Παρόν” δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. να έχει πέσει στο 3,4%, ενώ καταγράφει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά για τη ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη (1,8%) και τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη (1,7%). Αρνητικά όμως είναι τα μηνύματα της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση και στα άλλα βασικά ερωτήματα της έρευνας. Συγκεκριμένα το 80,5% του συνόλου και το 68,5% των ψηφορόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι τη χώρα την κυβερνά η τρόικα και όχι η εκλεγμένη κυβέρνηση. Επίσης το 76,5% θεωρούν ότι η κυβέρνηση έπαιξε θέατρο στη σύγκρουσή της με την τρόικα και το 66,8% λένε “όχι” στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση της VPRC, η οποία δημοσιεύτηκε στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ, με τη διαφορά ΠΑΣΟΚ –ΝΔ στα όρια του στατιστικού λάθους (1%), εξακομματική Βουλή (με τους Οικολόγους να ξεπερνούν το όριο του 3%) με την ΔΗΣΥ και τη ΔΗΜΑΡ στο 2% και 2,5% αντίστοιχα.

Κοινό στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι μια εξαιρετικά δυσμενής εικόνα για την Κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί να συγκρατήσει πλέον και το στενό πολιτικό της πυρήνα.

Η ΝΔ έχει ένα πυρήνα μπετόν αρμέ και όσο το μήνυμα της θα φθάνει εύληπτο στην κοινωνία, θα ανεβαίνει δημοσκοπικά.

Το επιχείρημα ότι δεν εισπράττει από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Προηγείται η απογοήτευση από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, η καταδίκη των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, πριν προσχωρήσει κάποιος σε μια άλλη επιλογή. Δεν είναι αυτόματη η διαδικασία, ιδίως αν αναλογισθεί κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ επανήλθε θριαμβευτικά στην εξουσία πριν από 18 μήνες και πριν από 3 μήνες στις περιφερειακές, εισέπραξε ανοχή στην πολιτική του. Όσο ο κόσμος θα βλέπει σταθερότητα στις απόψεις, διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων στη βάση της απεξάρτησης από την τρόικα και της ανάταξης της οικονομικής δραστηριότητας, κόμμα γνήσια λαϊκό, πατριωτικό και φιλελεύθερο, η ΝΔ μόνο κέρδη θα εισπράττει.

Το ΚΚΕ βρίσκεται ψηλά, γεγονός απολύτως λογικό, υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο ΛΑΟΣ με τα τερτίπια του και την εκμετάλλευση του μεταναστευτικού βρίσκεται επίσης ψηλά για τα δεδομένα του. Η χαοτική κατάσταση από την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών και τη συνακόλουθη γκετοποίηση των κέντρων των πόλεων , ενοχλεί το σύνολο των πολιτών. Το ΛΑΟΣ επενδύει πολιτικά στο πρόβλημα και όχι στη λύση του.

Ο ΣΥΝ παρά τη διάσπαση θα έχει θέση και στην επόμενη Βουλή, στην ουσία λαμβάνοντας το τμήμα των ενίοτε μετακινουμένων προς το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρων του.

Η Δημοκρατική Συμμαχία αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά, δύσκολα θα διαβούν το ταβάνι του 3% , καθώς πρώτον συχνά-πυκνά αμφότεροι στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές, δεύτερον δεν έχουν κοινωνικές αναφορές και καθώς η ΝΔ ανεβαίνει είναι επόμενο να χάνει ψηφοφόρους η ΔΗΣΥ.

Σημαντικές πιθανότητες να εκπροσωπηθούν στη Βουλή έχουν οι Οικολόγοι, των οποίων η επιρροή στις μικρότερες ηλικίες είναι σημαντική, αν και τα ποσοστά τους ποικίλλουν από μέτρηση σε μέτρηση.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι σχεδιασμοί του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές έχοντας εξασφαλισμένη τουλάχιστον την πρωτιά θα αναθεωρηθούν καθώς οι τάσεις φυγής των ψηφοφόρων του είναι εντονότατη. Πολύ περισσότερο καθώς θα κληθεί να πληρώσει και το τίμημα της επιλογής της προσφυγής στις κάλπες, επιλογή με την οποία διαφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών. Έχοντας χάσει το ¼ της πολιτικής του επιρροής σε 11 μήνες, στο ΠΑΣΟΚ οι σκέψεις για εκλογές μάλλον απομακρύνονται, καθώς το ρίσκο αυξάνεται.

Όσο για το μεγάλο στοίχημα όλων των κομμάτων, ήτοι της προσέλκυσης ψηφοφόρων που απέχουν της πολιτικής, που αποστρέφονται τους πολιτικούς παραμένει ανοικτό.

Το πεδίο είναι πιο ευμετάβλητο από ποτέ, σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται σε ένα μήνα να υπάρχει πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria