Οργή για το νέο χαράτσι στους ημιυπαίθριους. - OlaDeka

Οργή για το νέο χαράτσι στους ημιυπαίθριους.

Μεγάλη σύγχυση φαίνεται πως έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους… αφού παρά τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων πρόκειται να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο εστάλη σε όλους τους δήμους της χώρας και το οποίο υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Ντόλιος, με θέμα: “Επιβολή τέλους καθαριότητας και φωτισμού, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και Τ.Α.Π ενόψει των διατάξεων περί διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων και χώρων με αλλαγή χρήσης”, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τα δυνητικά ανταποδοτικά τέλη συνεχίζουν να επιβάλλονται και μετά τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, με συνυπολογισμό μάλιστα της επιφάνειας των χώρων που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.
Επιβάλλεται επίσης και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με τη μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στον φόρο αξίας.
Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από τον χρόνο έναρξης ισχύος του Ν. 3843/2010 ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου στην περίπτωση κατά την οποία αυτή είναι μεταγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010.
Το γεγονός αυτό προκαλεί νέα θύλλα αντιδράσεων στους πολίτες που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καθώς η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα επιβληθεί κανένας αναδρομικός ή νέος φόρος στους ημιυπαίθριους χώρους που τακτοποιούνται.
Αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης δημιουργούνται τριβές αφού το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ εξηγεί: “για τους χώρους αυτούς δεν οφείλονται αναδρομικά οποιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί”.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι χώροι που “τακτοποιούνται” δεν λαμβάνονται υπ΄ όψιν για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι ο νόμος, που δε θέτει θέμα αναδρομικής οφειλής, υπερισχύει της εγκυκλίου.
Συγκεκριμένα, η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι:
“Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΔΦ) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) συνεχίζουν να επιβάλλονται, με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κλπ), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών (βλ. β.1, 2, 3)”.
“Είναι δυνατή επίσης η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με την μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας (622/2004 Γνωμ. ΝΣΚ). Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του ν.3843/2010 (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου (αναγράφεται στην υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση), στην περίπτωση που αυτή είναι μεταγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010”.
Ντόλιος: Παρερμηνεύτηκε η εγκύκλιος
Για παρερμηνεία της εγκυκλίου έκανε λόγο μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ως προς τις αναδρομικές χρεώσεις σε δημοτικά τέλη και τέλη ακίνητης περιουσίας που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων χώρων που τους τακτοποίησαν.
Παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι δήμοι μπορούν να ζητήσουν την αναδρομική καταβολή των τελών έως και επίπεδο πενταετίας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria