ΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ? VIDEO - OlaDeka

ΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ? VIDEO

Ξεχείλισε η οργή του κόσμου στην Αλβανία μετά τα συνεχόμενα κρούσματα διαφθοράς με πρωταγωνιστές υπουργούς της κυβέρνησης.

Καθοριστικό ρόλο στα βίαια επεισόδια που εξελίχθηκαν σήμερα έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο έπαιξε το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες και το οποίο εμφάνιζε τον

αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα, να ζητά από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία.

Το κόμμα του Μέτα είναι εκείνο που εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή για το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2009, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητείται έντονα από τους Σοσιαλιστές.

Πεδίο μάχης η πόλη των Τιράνων

Περισσότεροι από 20.000 ήταν οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος που συμμετείχαν στην πορείακαι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο. Αποτέλεσμα των συμπλοκών, πολλά πυρπολημένα αυτοκίνητα, τρείς νεκροί και 40 τραυματίες.

Παράλληλα, ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι έχουν τραυματιστεί σοβαρά 22 αστυνομικοί αλλά και στρατιώτες, οι τρείς εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι διαδηλωτές μετά από τρεις ώρες συγκρούσεων με την αστυνομία έχουν αποσυρθεί μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Όλα άρχισαν όταν ομάδα συγκεντρωμένων έξω από το κτήριο της κυβέρνησης, άρχισε να πετάει πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Η αστυνομία, αμέσως απάντησε με χρήση δακρυγόνων και με αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος.

Παράλληλα,οι συγκεντρωμένοι  βρέθηκαν  στον προαύλιο χώρο του πρωθυπουργικού μεγάρου και ζήτησαν την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας την για διαφθορά.

Σημειώνεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα «έπεσαν στο κενό».

Η υπεύθυνη επικοινωνίας στην Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα,κα.Floredia Kiortsik, μιλώντας στη zougla.gr, αναφέρει πως η κατάσταση έχει ηρεμήσει. « Αυτή την ώρα οι διαδηλωτές έχουν απομακρυνθεί και δεν φαίνεται πως τα επεισόδια θα συνεχιστούν και αύριο» επισημαίνει. « Ο αρχηγός την Αλβανικής αστυνομίας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποκίνησε όλα τα επεισόδια, ενώ οι τρείς νεκροί έχουν πυροβοληθεί στο στήθος» τονίζει χαρακτηριστικά.


«Σενάριο» Τύνιδας βλέπει ο Μπερίσα
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα της διαδήλωσης στα Τίρανα, ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Έντι Ράμα για τα σημερινά επεισόδια δηλώνοντας ότι «όλο αυτό ήταν μια χυδαία ηθική πράξη». Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο Ράμα χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους (200 με 300 άτομα) που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το σενάριο της Τύνιδας. 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria