Κατά ριπάς οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στις στέγες - OlaDeka

Κατά ριπάς οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στις στέγες

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες αποφασίζουν να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών και αυτό φαίνεται από την αύξηση των αιτήσεων που δέχονται οι υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Μόνο το τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος κατατέθηκαν 1.500 αιτήσεις, όσες είχαν
κατατεθεί από τον Ιούλιο του 2009, οπότε άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος.

Ήδη έχουν υλοποιηθεί 464 αιτήσεις και λειτουργούν στις στέγες φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 3,7 μεγαβάτ.

Το βασικό κίνητρο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών είναι η υψηλή τιμή απορρόφησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ, η οποία για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 είναι 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι σχεδόν πενταπλάσια από το μέσο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Από το 2012 και μετά η τιμή απορρόφησης της ενέργειας θα μειώνεται κατά 5 % ετησίως.

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες εφαρμόζεται για συστήματα ισχύος μέχρι 10 κιλοβάτ που εγκαθίστανται σε ταράτσες, δώματα, βεράντες, στις στέγες χώρων στάθμευσης κλπ. που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή έδρα πολύ μικρών επιχειρήσεων (είναι όσες απασχολούν έως 10 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου των Εταιριών Φωτοβολταϊκών η μέση απόδοση των φωτοβολταϊκών ανά κιλοβάτ, ανάλογα με την περιοχή και τον προσανατολισμό κυμαίνεται από 1100 έως 1500 κιλοβατώρες το χρόνο.

Με τιμή πώλησης 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα το έσοδο κυμαίνεται δηλαδή από 600 ως 820 ευρώ το χρόνο. Συνεπώς για συστήματα 10 κιλοβάτ, που είναι το όριο για την ένταξη στο πρόγραμμα τα έσοδα είναι δεκαπλάσια, από 6.000 ως 8.200 ευρώ. Ο χώρος που χρειάζεται στην ταράτσα για την εγκατάσταση είναι 10 – 15 τετραγωνικά ανά κιλοβάτ ενώ το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 4.500 ευρώ ανά κιλοβάτ.

Πολλές τράπεζες έχουν διαμορφώσει ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες, που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εκταμιεύσουν το σύνολο της δαπάνης επένδυσης.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria