Τα δικαιώματα των επιβατών από τους αερομεταφορείς υπενθυμίζει η ΥΠΑ - OlaDeka

Τα δικαιώματα των επιβατών από τους αερομεταφορείς υπενθυμίζει η ΥΠΑ

Τα δικαιώματα των επιβατών στις αεροπορικές πτήσεις υπενθυμίζει ενόψει των γιορτών η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Στην περίπτωση άρνησης επιβίβασης λόγω υπεράριθμων εισιτηρίων προβλέπεται η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στον επιβάτη ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης. Συγκεκριμένα:

Για πτήσεις μικρότερες των 1.500 χλμ. το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 250 ευρώ.
Για πτήσεις όπου καλύπτεται απόσταση μεταξύ 1.500 και 3.500 χλμ. η αποζημίωση ανέρχεται σε 400 ευρώ.
Για πτήσεις που καλύπτουν μεγαλύτερη απόσταση από τα 3.500 χλμ. η αποζημίωση ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Στην περίπτωση που μια πτήση ματαιωθεί η εταιρεία πρέπει να επιστρέψει το αντίτιμο του εισιτηρίου στον επιβάτη και να του εξασφαλίσει γεύμα, κατάλυμα και δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους του.

Εάν η εκτέλεση μιας πτήσης καθυστερήσει προβλέπεται η παροχή καταλύματος και γεύματος και αν η καθυστέρηση υπερβεί τις 5 ώρες, προβλέπεται και δυνατότητα επιστροφής του εισιτηρίου.

Η ΥΠΑ σημειώνει πως μετά και από σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου οι επιβάτες που φτάνουν στον προορισμό τους με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 3 ωρών δικαιούνται κατ’ αποκοπήν αποζημίωσης που κυμαίνεται μεταξύ 250 και 600 ευρώ.

Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται στην καταβολή των αποζημιώσεων ή των επιπλέον παροχών ακόμα και όταν η πτήση ματαιώνεται εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Τέλος, στην περίπτωση που χαθούν ή καταστραφούν οι αποσκευές, ο επιβάτης μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση που φτάνει μέχρι τα 1.000 SDR (που με την τρέχουσα ισοτιμία αντιστοιχεί σε 1.180 ευρώ).

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria