Τα δικαιώματα των επιβατών από τους αερομεταφορείς υπενθυμίζει η ΥΠΑ

Αρχική » Διάφορα » Τα δικαιώματα των επιβατών από τους αερομεταφορείς υπενθυμίζει η ΥΠΑ

Τα δικαιώματα των επιβατών στις αεροπορικές πτήσεις υπενθυμίζει ενόψει των γιορτών η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Στην περίπτωση άρνησης επιβίβασης λόγω υπεράριθμων εισιτηρίων προβλέπεται η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στον επιβάτη ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης. Συγκεκριμένα:

Για πτήσεις μικρότερες των 1.500 χλμ. το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 250 ευρώ.
Για πτήσεις όπου καλύπτεται απόσταση μεταξύ 1.500 και 3.500 χλμ. η αποζημίωση ανέρχεται σε 400 ευρώ.
Για πτήσεις που καλύπτουν μεγαλύτερη απόσταση από τα 3.500 χλμ. η αποζημίωση ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Στην περίπτωση που μια πτήση ματαιωθεί η εταιρεία πρέπει να επιστρέψει το αντίτιμο του εισιτηρίου στον επιβάτη και να του εξασφαλίσει γεύμα, κατάλυμα και δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους του.

Εάν η εκτέλεση μιας πτήσης καθυστερήσει προβλέπεται η παροχή καταλύματος και γεύματος και αν η καθυστέρηση υπερβεί τις 5 ώρες, προβλέπεται και δυνατότητα επιστροφής του εισιτηρίου.

Η ΥΠΑ σημειώνει πως μετά και από σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου οι επιβάτες που φτάνουν στον προορισμό τους με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 3 ωρών δικαιούνται κατ’ αποκοπήν αποζημίωσης που κυμαίνεται μεταξύ 250 και 600 ευρώ.

Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται στην καταβολή των αποζημιώσεων ή των επιπλέον παροχών ακόμα και όταν η πτήση ματαιώνεται εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Τέλος, στην περίπτωση που χαθούν ή καταστραφούν οι αποσκευές, ο επιβάτης μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση που φτάνει μέχρι τα 1.000 SDR (που με την τρέχουσα ισοτιμία αντιστοιχεί σε 1.180 ευρώ).

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια