Στην Καστοριά λεφτά υπάρχουν για τους ημέτερους! - OlaDeka

Στην Καστοριά λεφτά υπάρχουν για τους ημέτερους!

Βαρύ φορτίο επωμίζονται οι νέοι δήμοι του Καλλικράτη, από τις πρακτικές του παρελθόντος, που ακολούθησαν ορισμένοι Καποδιστροιακοί δήμοι, στον τομέα της “αποκέντρωσης” των δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιωτικά κτήρια, έναντι αδρού τιμήματος, που
επιβάρυνε κατά πολύ τους προϋπολογισμούς τους.

Τώρα οι νέες δημοτικές αρχές, που αναδείχθηκαν από τις πρόσφατες εκλογές, καλούνται να καταναλώσουν πολύτιμο χρόνο προκειμένου να επαναφέρουν αυτές τις υπηρεσίες σε δημόσια ή δημοτικά κτήρια που θα εκκενωθούν από την νέα διοικητική μεταρρύθμιση.

Παρ΄ όλα αυτά ο πολίτης έγινε πλέον δύσπιστος στα εθνικά προσκλητήρια για την σωτηρία της χώρας, όταν είναι μονίμως θεατής στην νομή της εξουσίας και στην λαφυραγώγιση του εθνικού πλούτου, από την εκάστοτε νομεγκλατούρα!
Κοντά στα μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα, που παραμένουν ατιμώρητα, υπάρχει σ΄ όλους τους τομείς, εκτεταμμένη διαπλοκή, με τις πελατειακές σχέσεις, που καλλιεργεί συστηματικά η τοπική εξουσία, η οποία φροντίζει να αξιοποιεί ακόμα και τα… ακίνητα των ημετέρων, με πολλαπλάσιο συνήθως ενοίκιο, από αυτό το αγοράς!
Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθεις από την πλευρά της Νομαρχίας και πιο συγκεκριμένα του στενού ηγετικού κύκλου, να “εξωστρακίσει” όσο το δυνατόν περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, σε ιδιωτικά κτίρια, εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες τους σταθερό εισόδημα, με συμβόλαια δεκαετίας!
Μετά την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, που μεταφέρθηκε στο γνωστό κτίριο το οποίο δεσπόζει στην ανηφοριά του Νταηλάκη, ακολούθησαν οι δύο επιθεωρήσεις της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης! Γι΄ αυτή την “αποκέντρωση” των υπηρεσιών, ο προϋπολογισμος της Ν.Α. επιβαρύνεται με 10.000 ευρώ περίπου το μήνα! Δηλαδή στις 120.000 ευρώ το χρόνο! Το εξωφρενικό είναι ότι η μεταφορά αποφασίστηκε τον Μάρτιο του 2009 και πραγματοποιήθηκε περίπου ένα χρόνο μετά. Σ΄ αυτό το διάστημα, το ενοίκιο, λόγω συμβολαίου, “έπεφτε” κανονικά!
Το οξύμωρο είναι ότι το κτίριο της Νομαρχίας θα αδειάσει κυριολεκτικά σε λίγο μόλις απολυθούν και οι τελευταίοι συμβασιούχοι και θα… ερημωθεί στο τέλος του χρόνου, με την κατάργηση του θεσμού, λόγω Καλλικράτη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυτοκίνητα της Ν.Α. μεταφέρουν καθημερινά την αλληλογραφία των υπηρεσιών οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση ενός και πλέον χιλιομέτρου από το κτίριο της Νομαρχίας.

Παρ΄ όλα αυτά, κάποιοι εκεί, φροντίζουν για το μέλλον των ημετέρων αλλά και για το μέλλον το δικό τους…
Πρωτοπόροι αυτής της τάσης, υπήρξαν δύο υπηρεσίες του δημοσίου, που είναι επιφορτισμένες με την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, αλλά αποδεικνύονται ιδιαίτερα “σπάταλες” όταν διαχειρίζονται τα δικά τους έξοδα.
Η ΔΟΥ και το Δημόσιο Ταμείο, εγκατέλειψαν πριν από χρόνια, το υπερώο του νομαρχιακού μεγάρου, που απέπνεε σκυθρωπότητα και μιζέρια και αναζήτησαν την καινούργια στέγη στο ευήλιο και ευάερο εμπορικό κέντρο επί της λεωφόρου των Κύκνων. Δεν ξέρουμε αν αυτή η κίνηση είχε ευεργητική επίδραση στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, το σίγουρο όμως είναι ότι τα έξοδα εκτινάχθηκαν στις 200.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το ετήσιο μίσθωμα του συγκεκριμένου κτιρίου! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γνωστού πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Μήρτσιου, με τα ενοίκια τεσσάρων μόνο ετών, θα μπορούσε να κατασκευαστεί δημόσιο κτίριο, για την οριστική στέγαση των δύο αυτών υπηρεσιών!
Λίγα μέτρα πιο κοντά από την ΔΟΥ, μια άλλη υπηρεσία του δημοσίου η ΤΕΔΚ, στεγάζεται σε ιδιωτικά κτίριο, από την εποχή Δ. Παπουλίδη, καταβάλλοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ενοίκιο, που προσεγγίζει τα 1000 ευρώ!
Αντίθετα ακόμα πιο μακριά έχει μεταφερθεί το περιβόητο ΤΕΑΔΥ των συνταξιούχων του δημοσίου (… του Αγάπιου και των ομολόγων…) οι οποίοι υποχρεώνονται σε πολύωρη πεζοπορία, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, για μια υπογραφή ή μια θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας! Παλαιότερα, η συγκεκριμένη υπηρεσία στεγάζονταν στην Νομαρχία και εξυπηρετούσε άμεσα τους ασφαλισμένους, μαζί με τις παρεμφερείς υπηρεσίες του δημοσίου, που παραμένουν εκεί!
Αποκορύφωμα αυτού του παραλογισμού, που απογυμνώνει τα δημόσια και δημοτικά κτίρια από τις υπηρεσίες τους, αποτελεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το ΚΕΠ του Δήμου Καστοριάς, που έχουν εγκατασταθεί στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της πόλης, με σκοπό την δήθεν αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών της, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα, δεσπόζει αναξιοποίητο το κτίριο των πρώην ΚΕΠ, το οποίο κάποια στιγμή κρίθηκε κατάλληλο ακόμα και για πανεπιστήμιο!
Στην είσοδο της πόλης, το βλέμμα του επισκέπτη, αποσπάται από την κομψή σιλουέτα του “καλλιμάρμαρου” μεγάρου, το οποίο κόστισε στο Δήμο κάπου 2 δις δρχ. και αντίθετα με το συνώνυμό του των Αθηνών, στεγάζει μόνο τις οικολογικές αναζητήσεις της ομάδας του Κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ενώ στο ισόγειο, παραμένει κενό το περίφημο ενυδρείο, περιμένοντας από χρόνια την έγκριση του κονδυλίου (από το… υπουργείο πολιτισμού) για να αγοραστούν τα ψάρια που θα το κατοικήσουν εκει…
Στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται από χρόνια η υπερχρεωμένη ΔΕΥΑΚ, η οποία μπορεί να μην εξασφαλίζει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, καταφέρνει όμως να εξασφαλίσει ένα αρκετά αξιοπρεπές έσοδο στον ιδιοκτήτη του κτηρίου που στεγάζεται.
Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος, καθώς λέγει ο ποιητής.
Τελευταίο – και πιο πρόσφατο – “επεισόδιο” στο σήριαλ της “αποκέντρωσης” των υπηρεσιών, αποτελεί η μετακόμιση της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε κτίριο της οδού Μητροπόλεως με μηνιαίο μίσθωμα τις 3000 ευρώ! Η οποία όμως συνοδεύτηκε και από την πρόσληψη 19 ατόμων, μεσούσης της κρίσης και προτού βάλει φραγή το διεθνές νομισματικό ταμείο!
Κι εσύ λαέ βασανισμένε, σκάσε και πλήρωνε…

Απο την Καστοριανή Εστία.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria