Θα έχει κανένας λεφτά για να τον φορολογήσουν; - OlaDeka

Θα έχει κανένας λεφτά για να τον φορολογήσουν;

Ούτε αρνητικά ούτε θετικά μας εξέπληξε ο κ. Παπακωσταντίνου καταθέτοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Γνωστά είναι όλα τα μέτρα που περιέχει, απλά έχοντας εθιστεί στην καταστροφή και την πράσινη λαίλαπα ακόμη και τα φορολογικά χαράτσια μας φαίνονται απλή υπόθεση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% και από 5,5% σε 6,5%. Επίσης, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα από το σήμερα ισχύον 11% στον νέο συντελεστή 6,5%.

Η καμπάνα έρχεται από του χρόνου το φθινόπωρο με την απλοποίηση του συστήματος διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης με την κατάργηση της καταβολής του αυξημένου ΕΦΚ καυσίμου κατά τον εκτελωνισμό από τους προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης. Θα διπλασιαστεί η τιμή και… καλύτερα να βρείτε καμιά παλιά θερμάστρα.

Τα μαστίγια είναι γνωστά, όπως και τα καρότα. Μεταξύ αυτών κίνητρα για την αγορά πρώτης κατοικίας και αυτοκινήτου. Τώρα ποιος θα έχει λεφτά να πάρει οτιδήποτε σε λίγο, αυτό είναι άλλο θέμα. Πάντως, από την επόμενη χρονιά θα ισχύσεις:
– Αναστολή της εφαρμογής του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ ή 120 τ.μ. Επίσης, κλείνει το μάτι σε όσους έχουν χρήματα στο.. μαξιλάρι, να τα βγάλουν και να τα δώσουν στα παιδιά τους για αγορά σπιτιού.
– Μείωση του φόρου κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh), αύξηση των επιχειρηματικών τιμολογίων εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh) και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση. Η ρύθμιση αυτή γίνεται αντισταθμιστικά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Με λίγα λόγια, μας ρίχνουν τώρα το τυράκι προκειμένου να μας ρίξουν ένα 30% πάνω στο ρεύμα μέχρι το 2013.
– Παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών κυκλοφορίας και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεσαίας εργοστασιακής αξίας. Ισως το πιο αντιαναπτυξιακό μέτρο. Κίνητρα για να αγοράσουμε αυτοκίνητα ώστε το χρήμα να φύγει για τις χώρες που ανήκουν οι αυτοκινητοωβιομηχανίες.
– Μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65% και την αύξηση του παγίου στοιχείου από το 10% στο 15%.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αυτά κρίνονται από πολλούς αναποτελεσματικά καθώς θα ρίξουν την ήδη διαλυμένη αγορά σε κώμα. Πώς λοιπόν θα εισπράξει του χρόνου ΦΠΑ το κράτος όταν δε θα υπάρχει σάλιο;

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria