4,6% ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ - OlaDeka

4,6% ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2010, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 4,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία
που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή…

Στο δεύτερο τρίμηνο, η μείωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ήταν 4% και στο πρώτο τρίμηνο 2,7%. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%, 1,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 17,1%, οι λοιπές κατασκευές κατά 10,4%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 25,4% και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 33,2%.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε κατά 5,5%. Μείωση 4,7% σημείωσε η δημόσια κατανάλωση και 5,8% η ιδιωτική.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε κατά 42,2%, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Πτώση στα αγαθά και τις υπηρεσίες

Επιπλέον, πτώση 17,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 22,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Μείωση 1,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν ανεπαίσθητα (0,04%).

Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση 6,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 και μείωση 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Αύξηση στην προστιθέμενη αξία σημείωσε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας (2,8%).

Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας

Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας (7%), των κατασκευών (13,8%), τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών (11,9%), ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (2,2%) καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών (1,7%).

Σε τρέχουσες τιμές, οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria