Πόση μελέτη ακόμη; - OlaDeka

Πόση μελέτη ακόμη;

Η ανακατασκευή των Τερζάκειων Δημοτικών Λουτρών αποτελεί μακροχρόνιο και διαρκή στόχο. Εγκαταλελειμμένα και σε άθλια κατάσταση έχουν μετατραπεί σε έναν εκτεταμένο σκουπιδότοπο, εστία μολύνσεων και ενίοτε τόπο παράνομων δραστηριοτήτων. Η απαράδεκτη αυτή
εικόνα υποβαθμίζει ολόκληρη την γύρω περιοχή και την ποιότητα ζωής των περίοικων, οι οποίοι επί δεκαετίες ακούν για την αξιοποίησή τους και τίποτα δεν βλέπουν.

Η αλήθεια είναι ότι το κτίριο των Δημοτικών Λουτρών προορίζεται εδώ και χρόνια για να φιλοξενήσει το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης. Το Κέντρο θα στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών εκπαίδευσης ενηλίκων που βρίσκονται διάσπαρτες σε ολόκληρη την πόλη. Έτσι θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών σε μία κρίσιμη περίοδο για τα δημόσια οικονομικά. Ταυτόχρονα δε, θα ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα για αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου και για αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής.
Παρόλα αυτά, η αρμόδια για την ανακατασκευή του κτιρίου, Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό αποτέλεσμα. Σκαλωμένη στην ελληνική γραφειοκρατία, η υπόθεση έχει βαλτώσει στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας. Η εκπόνηση της μελέτης κατασκευής κράτησε όσο θα διαρκούσε μία μελέτη υλοποίησης ενός ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου. Μετά διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται και στατική μελέτη. Έπειτα μελέτη κατεδάφισης της στέγης και πάει λέγοντας. Κι όλα αυτά με ρυθμούς χελώνας, αφού ακόμη μελετάμε…
Η αξιοποίηση των Δημοτικών Λουτρών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ράθυμης και αναποτελεσματικής λειτουργίας του ελληνικού κράτους. Ο δυσκίνητος, υπερτροφικός και συγκεντρωτικός δημόσιος τομέας που καταδικάζει πολλά έργα σε μακροχρόνιες καθυστερήσεις και ατελέσφορες προσπάθειες. Ο μεγάλος ασθενής της χώρας που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Επομένως, αναδεικνύεται η ανάγκη αλλαγών στην εξουσιαστική δομή και λειτουργία του κράτους με ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διευθετεί και θα επιλύει επί τόπου και άμεσα τα τοπικά ζητήματα. Όπως το θέμα με τα Τερζάκεια Δημοτικά Λουτρά. Αν ο χειρισμός του ήταν αρμοδιότητα αποκλειστικά των τοπικών αρχών είναι σίγουρο ότι θα είχαν επιταχυνθεί οι διαδικασίες και θα είχαμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τώρα ως επί τον πλείστον τα θέματα του Νομού μας και όχι μόνο, προσλαμβάνονται ως χαρτιά και έγγραφα για τους πολιτικούς και τις υπηρεσίες των Αθηνών. Με τη γνωστή πάντα εξέλιξη. Μακροχρόνια μελέτη μπας και προβιβαστούμε κάποια στιγμή.
 ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΟΣΜΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria