Δώρο άδωρο - OlaDeka

Δώρο άδωρο

Πριν από περίπου δύο μήνες ξεκίνησαν εκ νέου τα αεροπορικά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Καστοριάς. Μετά από έναν σχεδόν χρόνο όπου δεν εκτελούνταν πτήσεις, η ακριτική περιοχή μας συνδέθηκε ξανά
αεροπορικά με την πρωτεύουσα της χώρας. Όλοι τότε αισιοδοξούσαμε και ευελπιστούσαμε πως τα αεροπορικά δρομολόγια θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των επισκεπτών στον τόπο μας και η νέα αυτή περίοδος θα συνοδευτεί κι από ανάπτυξη στους τομείς της γουνοποιίας, του εμπορίου και του τουρισμού.
Η αισιοδοξία ενισχύονταν και από το γεγονός ότι τα αεροπορικά δρομολόγια θα εκτελούνταν πλέον με το καθεστώς της άγονης γραμμής. Η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια είχε καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, στον χαρακτηρισμό της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνα – Καστοριά ως άγονη. Η εξέλιξη αυτή σήμαινε κρατική επιδότηση των πτήσεων. Ουσιαστικά, διασφάλιση της αεροπορικής σύνδεσης για τα επόμενα χρόνια, αύξηση της συχνότητας των πτήσεων που φθάνει πλέον στις 6 εβδομαδιαίως και μείωση της τιμής του εισιτηρίου.
Παρά όμως, την κρατική επιδότηση και την λογική προσδοκία για μείωση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων, αυτά παρέμειναν αρκετά υψηλά. Συγκεκριμένα το δρομολόγιο Αθήνα – Καστοριά κοστίζει 96 ευρώ και το αντίστροφο 77 ευρώ. Δηλαδή 173 ευρώ πήγαινε – έλα. Μία τιμή που ελάχιστα άλλαξε από αυτές που ίσχυαν όταν η γραμμή δεν είχε ακόμη ενταχθεί στις επιδοτούμενες άγονες. Όπως επίσης, αρκετά υψηλή από την αναφερόμενη στην πρώτη Υπουργική Απόφαση του Οκτωβρίου του 2008, αφού τότε καθορίζονταν μεταξύ 60 – 65 ευρώ.
Το τσουχτερό αντίτιμο του εισιτηρίου αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή των αεροπορικών πτήσεων από πολύ κόσμο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη γουνοποιία και τον τουρισμό στην περιοχή μας. Τα οφέλη που συνοδεύονταν από τον χαρακτηρισμό της άγονης φαίνεται τελικά να εξανεμίζονται αφού το βασικό, η τιμή του εισιτηρίου παραμένει υψηλή. Με άλλα λόγια και σύμφωνα με την ορολογία και την αντίληψη ορισμένων πως κάθε εξέλιξη στο νομό Καστοριάς αποτελεί «δώρο» προς την περιοχή και τους «υπηκόους», ο χαρακτηρισμός της άγονης αεροπορικής γραμμής κινδυνεύει να καταλήξει σε δώρο άδωρο.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria