Εφηβεία πριν την ώρα της? Τα γονίδια φταίνε - OlaDeka

Εφηβεία πριν την ώρα της? Τα γονίδια φταίνε

Τουλάχιστον 30 γονίδια, ανακαλύφθηκαν από διεθνή ομάδα επιστημόνων, τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση της πρώιμης εφηβείας και εμμηνόρροιας στα κορίτσια…

Για να εξάγουν αυτά τα συμπεράσματα, 175 ερευνητές από 104 ερευνητικά ινστιτούτα στην
Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ανέλυσαν το γενετικό κώδικα περίπου 100.000 νεαρών γυναικών και εντόπισαν 30 γονίδια, που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της εφηβείας ενώ μερικά από αυτά έχει ήδη επισημανθεί ότι σχετίζονται και με τον μεταβολισμό του λίπους καθώς και τη ρύθμιση του βάρους. Η αντίληψη ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην χρονολογία εκδήλωσης της εφηβείας και της εμμηνόρροιας και το βάρος του κοριτσιού, επικρατεί για χρόνια στους επιστημονικούς κύκλους και τώρα η νέα έρευνα έρχεται να την ενισχύσει.
Όμως οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως, γιατί τα κορίτσια σήμερα φτάνουν στην εμμηνόρροια μερικές φορές ακόμα και από την ηλικία των δέκα ετών, δηλαδή αρκετά χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα.
Η πρώιμη εφηβεία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδίως του μαστού, στη μετέπειτα ζωή της γυναίκας, πιθανώς εξαιτίας της μεγαλύτερης έκθεσής της στις θηλυκές ορμόνες (οιστρογόνα).
Σύμφωνα με τον ερευνητή, δρα Κεν Όνγκ της μονάδας επιδημιολογίας του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, “τα κορίτσια που είναι υπέρβαρα, είναι πιθανότερο να μπουν στην εφηβεία νωρίτερα. Αν η αύξηση της παχυσαρκίας συνεχιστεί, στο μέλλον θα υπάρξουν ολοένα περισσότερα κορίτσια που θα μπαίνουν στην εφηβεία σε πιο νεαρή ηλικία”.
Η ερευνήτρια Άννα Μάρεϊ του πανεπιστημίου Έξετερ, εκτίμησε ότι η ύπαρξη μεγαλύτερης ποσότητας λίπους σε ένα κορίτσι μπορεί να στέλνει σήμα στον εγκέφαλό του, ότι ο οργανισμός του έχει ήδη τη δυνατότητα να ξεκινήσει την αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria