Συγκρίσεις και συμπεράσματα - OlaDeka

Συγκρίσεις και συμπεράσματα

Ένθετο κυριακάτικης εφημερίδας είχε πρόσφατα πολυσέλιδο αφιέρωμα για τα μήλα της Ζαγοράς και τον εκεί Αγροτικό Συνεταιρισμό. Στο άρθρο παρουσιάζονταν η διαχρονική εξέλιξη και η σημερινή εικόνα της παραγωγής μήλων στη Ζαγορά Μαγνησίας. Από το 1916 που ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός, τα
κατά καιρούς σκαμπανεβάσματά του, την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την εξασφάλιση του χαρακτηρισμού Προϊόντος με Ονομασία Προέλευσης. Μέχρι σήμερα, με τους συνολικά 700 καλλιεργητές, με μία σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας, ετήσιο τζίρο περίπου στα 18 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικές εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο και το γνωστό σε όλους μας εμπορικό σήμα «Ζαγορίν».
Διαβάζοντας το αφιέρωμα, αυτόματα πάει το μυαλό σου στην περίπτωση των μήλων της Καστοριάς και της ΓΕΟΚ Α.Ε. Με τους επίσης, εκατοντάδες καλλιεργητές και στην περιοχή μας. Τα μήλα μας που δεν υστερούν καθόλου στο επίπεδο της ποιότητας από αυτά της Ζαγοράς. Με σχετικά σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας – αποθήκευσης μήλων και στον τόπο μας. Τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που κι εδώ εφαρμόσθηκαν, υποτίθεται πάντα προς όφελος των παραγωγών και της εταιρείας. Με εξασφαλισμένο επίσης, τον χαρακτηρισμό του Προϊόντος με Ονομασία Προέλευσης.
Οι ομοιότητες όμως σταματούν εδώ και σίγουρα δεν στάθηκαν ικανές να αναδείξουν τα μήλα μας και τη ντόπια εταιρεία στην ίδια θέση με αυτή της Ζαγοράς. Βασικότερη ίσως αιτία, η διοίκηση που κατά καιρούς ασκήθηκε στην ΓΕΟΚ και τα αποτελέσματά της. Ένα εκ των οποίων είναι και οι υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις της. Δανειακά βάρη που στέκονται ως εμπόδιο στη λειτουργία και στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Υπονομεύοντας παράλληλα και μη εξυπηρετώντας στον επιθυμητό βαθμό, τις προσπάθειες και τον μόχθο των μηλοπαραγωγών του τόπου μας. Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα λοιπόν, αναπόφευκτα. Οι ευθύνες ακόμη αναζητούνται.
ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΟΣΜΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria