Κάποτε στην Ελλάδα όλοι ήθελαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.Οι αλλαγές ξεκινούν

Αρχική » Διάφορα » Κάποτε στην Ελλάδα όλοι ήθελαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.Οι αλλαγές ξεκινούν

Το 2011, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ένας καθοριστικός χρόνος για τη ζωή των 768.000 δημόσιων υπαλλήλων και των οικογενειών τους, καθώς για πρώτη φορά θα βρεθούν μπροστά σε
πρωτόγνωρες εξελίξεις -ενδεχομένως και προοπτικές- και μάλιστα μετά από μία δύσκολη περίοδο, που συνοδεύτηκε από τη μείωση των αποδοχών τους.

Η πρώτη αλλαγή, που θα επέλθει στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, θα σχετίζεται με την αναδιάρθρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και στην εκτεταμένη κινητικότητα που θα υπάρξει στο έμψυχο δυναμικό των δημόσιων υπηρεσιών με τις μετακινήσεις και μετατάξεις υπαλλήλων.

Η δεύτερη αλλαγή θα είναι η περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς αναμένεται να περικοπεί μεγάλο μέρος επιδομάτων και ιδίως αυτών, όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που δημιουργούν μεγάλες μισθολογικές ανισότητες, ακόμη και στο ίδιο γραφείο ενός υπουργείου.

Έτσι, υπό την πίεση του μνημονίου και της «τρόικας» για μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά και την ανάγκη για εξορθολογισμό σε υπηρεσίες του Δημοσίου, με ελάχιστη προσφορά στην κρατική μηχανή και στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης συντάσσει νομοσχέδιο, που θα έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους, με το οποίο δεκαπέντε υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών τους.

Γενικότερος στόχος του υπό σύνταξη νομοσχεδίου αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανασύσταση από νέα βάση όλων των υπηρεσιών στα υπουργεία, να περιοριστεί σταδιακά ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων, με το περαιτέρω πάγωμα των προσλήψεων και την κατάργηση των προσωποπαγών θέσεων, αλλά και με την αποχώρηση συμβασιούχων.

Βασικό εργαλείο στην επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η απογραφή των δημόσιων υπαλλήλων, που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι. Ο κ. Ραγκούσης είχε επισημάνει και τότε ότι «είναι απαραίτητο και επείγον να προχωρήσουμε στην κεντρική διοίκηση αποφασιστικά σε βαθιές τομές» με την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών και την αλλαγή των οργανογραμμάτων στα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς.

Επίσης, είχε διαπιστωθεί ότι σε σύνολο 188 διευθύνσεων υπήρχαν αρκετές χωρίς τμήματα, δεκάδες τμήματα είχαν μόνο έναν υπάλληλο, και άλλα τμήματα είχαν προϊστάμενο αλλά όχι υπαλλήλους κοκ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ραγκούσης είχε προαναγγείλει ότι το νέο καθεστώς λειτουργίας του Δημοσίου θα περιλαμβάνει επιπλέον σύστημα αξιολόγησης και επιβράβευσης των ικανών δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και την μετακίνηση ή και μετάταξη υπαλλήλων για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον προγραμματισμό των προσλήψεων σε σχέση με τις ανάγκες για προσωπικό, την εκπόνηση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, όπως συμβαίνει σήμερα στις τράπεζες, προκειμένου κάθε υπάλληλος να γνωρίζει το αντικείμενό του και να αποσαφηνιστούν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για κάθε θέση στο Δημόσιο.

Επιπλέον, προβλέπονται ίδιοι μισθοί για τις ίδιες ειδικότητες και τις θέσεις σε ολόκληρο το εύρος του Δημοσίου, ενώ θα επιτρέπεται η κινητικότητα των στελεχών από μία υπηρεσία στην άλλη.

Πάντως η κυβέρνηση διαψεύδει ότι υπάρχει σχέδιο απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Ακόμη και σήμερα Πέμπτη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά μόνο υποχρεωτικές μετατάξεις. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθούν όλες οι υπηρεσίες που κρίνονται ανενεργές ή απλώς υπάρχουν για να απορροφούν πόρους.

Επισημαίνεται, δε, ότι μετά την κατάρτιση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων και τον καθορισμό του αριθμού των εργαζομένων ανά φορέα, θα μελετηθούν και οι ανάγκες σε κτιριακές υποδομές, καθώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός διοικητικού κέντρου, όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ ταυτόχρονα, μετά την απαραίτητη απογραφή των δημόσιων κτιρίων θα είναι δυνατή και η αξιοποίησή τους.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια