Ανοίγει ο δρόμος για τη μελλοντική δημιουργία μιας ενιαίας διαγνωστικής -και παράλληλα θεραπευτικής- μεθόδου για πολλούς ταυτόχρονα τύπους καρκίνου - OlaDeka

Ανοίγει ο δρόμος για τη μελλοντική δημιουργία μιας ενιαίας διαγνωστικής -και παράλληλα θεραπευτικής- μεθόδου για πολλούς ταυτόχρονα τύπους καρκίνου

Ανοίγει ο δρόμος για τη μελλοντική δημιουργία μιας ενιαίας διαγνωστικής -και παράλληλα θεραπευτικής- μεθόδου για πολλούς ταυτόχρονα τύπους καρκίνου
. Αμερικανοί και γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο… βιολογικό δείκτη, ο οποίος συναντάται σε τουλάχιστον 11 τύπους καρκινικών όγκων, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει, όπως είπαν, σε νέες διαγνωστικές μεθόδους, αλλά και σε νέες θεραπευτικές τεχνικές για την “πολυπρόσωπη” νόσο.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά των ΗΠΑ και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (INSERM) της Γαλλίας, υπό τον Ορελιάν Ραντού, παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το New Scientist.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο νέος βιο-δείκτης, που αφορά τον υποδοχέα της ορμόνης FSH, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα έγκαιρης διάγνωσης των όγκων, οπουδήποτε στο σώμα του ασθενούς. Σήμερα διαφορετικές διαγνωστικές και απεικονιστικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των διαφορετικών όγκων, αλλά, όπως ανέφερε ο Ραντού, με το νέο δείκτη, “θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε μια ενιαία τεχνική για όλο το σώμα”.

Πάντως, όπως είπαν οι επιστήμονες, θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία της νέας μεθόδου. Χαρακτήρισαν πάντως “πολλά υποσχόμενη” την ανακάλυψή τους και εξέφρασαν την ελπίδα ότι “τελικά θα παρέχει ένα νέο διαγνωστικό ή θεραπευτικό στόχο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου ή το σταμάτημα της ανάπτυξής του”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιστού από 1.336 ανθρώπους με 11 διαφορετικές μορφές καρκίνου (προστάτη, μαστού, παγκρέατος, εντέρου, νεφρών, πνευμόνων, στομάχου, όρχεων, ωοθηκών κ.α.). Διαπίστωσαν ότι η ορμόνη FSH, που υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκεται μόνο στα ανθρώπινα αναπαραγωγικά όργανα, είναι επίσης παρούσα και μπορεί να ανιχνευθεί στα καρκινικά κύτταρα όλων των ανωτέρω όγκων, ανεξάρτητα από τον τύπο των καρκινικών κυττάρων ή το στάδιο της ανάπτυξής τους.

Τα αντισώματα για το FSH εντοπίστηκαν “προσδεμένα” στα αιμοφόρα αγγεία στην περιφέρεια των όγκων, ενώ αντίθετα, ο υποδοχέας της FSH απουσιάζει πλήρως στους φυσιολογικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και των οργάνων όπου υπήρχε ο όγκος. Το γεγονός αυτό είναι χρήσιμο στην χειρουργική, αφού θα βοηθήσει τους γιατρούς να βλέπουν καλύτερα την περίμετρο του όγκου και να τον αφαιρούν με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με σήμερα, όπου συχνά η επέμβαση έχει αστοχίες.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέτασαν τους υποδοχείς FSH με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και επιβεβαίωσαν ότι αυτοί οι υποδοχείς συσσωρεύονται στους καρκινικούς όγκους, αλλά όχι στα αιμοφόρα αγγεία των υγιών ιστών.

Η παρουσία του συγκεκριμένου βιο-δείκτη στους αγγειακούς ιστούς των καρκινικών όγκων σημαίνει ότι παρέχεται μια νέα οδός στους επιστήμονες τόσο για να κάνουν διάγνωση του καρκίνου, όσο και για να αναζητήσουν ένα νέο τρόπο θεραπείας του. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων τρόπων για το μπλοκάρισμα της μεταφοράς αίματος στους όγκους, είτε εμποδίζοντας τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, είτε μπλοκάροντας τη ροή του αίματος μέσω της πήξης του, είτε καταστρέφοντας τα υπάρχοντα αιμοφόρα αγγεία των καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές πάντως διευκρίνισαν ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμα χρόνια έρευνας, που όμως, όπως είπαν, μπορεί να καταλήξουν στη δημιουργία ενός καθολικού (ευρέως φάσματος) διαγνωστικού δείκτη ή ίσως και μιας καθολικού τύπου θεραπείας για όλους τους καρκινικούς όγκους. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαν, μια τέτοια πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου θα ήταν πιο ανεκτή για τους ασθενείς σε σχέση με την υπάρχουσα χημειοθεραπεία και ραδιοθεραπεία, με πολύ λιγότερες παρενέργειες. Φάρμακα που θα αναστέλλουν τον υποδοχέα FSH, ήδη βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και κάποια στιγμή στο μέλλον θα ελεγχθούν μέσω κλινικών δοκιμών.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria