Τι ακούσαμε - OlaDeka

Τι ακούσαμε

Στις δύο ώρες και πλέον που διήρκησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ακούσαμε ένα βασικό πράγμα: Ή θα στηρίξουμε τις αλλαγές που θέλει να κάνει ή θα πάει σε εκλογές.

Σε καθαρά προεκλογικό ρυθμό κινήθηκε η διακαναλική συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (25/10) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός από την αρχή κιόλας της εισήγησης του, ξεκαθάρισε πως μόνος σκοπός αυτής της συνέντευξης είναι να συσπειρώσει
το κόμμα του και να αποφύγει τις διαρροές, ενώ πρωταρχικό του δίλημμα που τόνιζε σε κάθε ευκαιρία είναι το αν θα σωθεί η χώρα ή θα πάμε στα χειρότερα.

Αξίζει να αναφερθούμε στην πρώτη φράση που ακούσουμε να βγαίνει από το στόμα του: “Ζήτησα τη συνέντευξη για να πω όλην την αλήθεια”.

Αρκετά αβανταδόρικο και κινηματογραφικό άνοιγμα μιας συνέντευξης που εξελίχθηκε σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, με μερικές πινελιές παραδοχής λαθών που όμως εξυπηρετούσαν τον απώτερο στόχο: τη νίκη στις εκλογές.

Οι πρόωρες εκλογές

Η Όλγα Τρέμη ρώτησε, η Μαρία Χούκλη σιγοντάρισε και ο Γιώργος Παπανδρέου έπαιξε μια “Πυθία” με ξεκάθαρα λόγια. Οι πρόωρες εθνικές εκλογές, είπε στην ουσία ο πρωθυπουργός, βρίσκονται προ των πυλών αν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών δεν δώσουν τα εύσημα στην κυβερνητική πολιτική.

Ο διάλογος Τρέμη – Παπανδρέου πάντως αυτό έβγαλε:

“Το μήνυμα των εκλογών μπορεί να μας δώσει νέα δυναμική ή να δυσκολέψει τις αλλαγές. Από κει και πέρα δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην Δημοκρατία…

Δεσμεύεστε ότι δεν θα γίνουν εθνικές εκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος;

Δεν έχω πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές αλλά αν βαρύνει η κατάσταση σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε τότε υπάρχουν λύσεις.”

Οι “εμμονες”

“Μήπως δεν είστε επαρκώς αποτελεσματική ως κυβέρνηση;

Αξιολογήστε τα 5,5 χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης και τους 12 μήνες τους δικούς μας.

Αξιολογείστε ότι τα κάναμε αυτά κάτω από τις δυσμενέστερες συνθήκες. Κάναμε πράγματα που κανείς δεν πίστευε ότι θα κάναμε.”
Η τελευταία ερώτηση του δημοσιογράφου Προκόπη Δούκα, αποτέλεσε την ουσία αυτών που επιχείρησε να κάνει ο πρωθυπουργός σε πολλά σημεία της διαδικασίας. Τη σύγκριση μεταξύ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

“Στο εξωτερικό πια, υπάρχει η διαφοροποίηση στο τι υπήρχε πριν την κυβέρνηση μας και τι μετά. Κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να διαμορφώσουμε ένα αξιόποστα πρόσωπο.

Σήμερα μας ακούνε. Πιστεύουν ότι θέλουμε να αλλάξουμε, πριν δεν το πιστεύανε.”.

Η σχέση μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ο άσος στο μανίκι του Γιώργου Παπανδρέου, που τον έβγαζε κάθε φορά που οι δημοσιογράφοι τον “στρίμωχναν” με φόρους, περικοπές συντάξεων και μισθών και ακρίβεια.

Η… αισιοδοξία του δημοσιογράφου

Ευχάριστο διάλλειμμα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την ελαφρά “ειρωνία” που έδειξε ο πρωθυπουργός προς τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, ο οποίος του είπε ότι περαν της οικονομίας δεν υπάρχει άλλο αδιέξοδο για την κυβέρνηση:

“Ποιος άλλος παράγοντας μπορεί να σας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Έχετε μια ξεκάθαρη εντολή να κυβερνήσετε. Δεν έχετε κάποια απειλή. Τι άλλο μπορεί να σας οδηγήσει σε αδιέξοδο;

Χαίρομαι για την αισιοδοξία σας!”

Η παραδοχή των λαθών

Ο δημοσιογράφος του Alter Ανδρέας Κωνσταντάτος κατάφερε να αποσπάσει την ομολογία των λαθών της κυβέρνησης:

“Την άνοιξη του 2010 περικόψατε χρήματα απο συνταξιούχους αντί να περικόψετε από τις σπατάλες του κράτους. Μήπως έχουν δίκιο όσοι λένε ότι θα μπορούσατε να συμμαζέψετε το κράτος περισσότερος; Πότε θα αναπληρώσετε τις απώλειες των συνταξιούχων;

Εχετε δίκιο ότι θα μπορούσαμε να κόψουμε σπατάλες και όχι συντάξεις. Αρκεί να είχαμε το χρόνο.

Αρκεί να μη φτάναμε στο χείλος του γκρεμού. Δεν υπήρχε χρόνος, δεν μας επέτρεπε ο χρόνος να κάνουμε διαφορετικά. Αναλάβαμε αργά .

Φωτεινή εξαίρεση

Μέσα σε όλη αυτήν την κοινοτοπία ερωταπαντήσεων, μια ερώτηση, αυτή της Σίας Κοσιώνη έκανε τη διαφορά και μας κίνησε το ενδιαφέρον. Πράσινη Ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη διατροφή, την υγεία και το fitness, και πέρα από την πλάκα, για τους τομείς της ενέργειας και των πράσινων επενδύσεων.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria