Σε ευρύ ανασχηματισμό προχώρησε Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο. - OlaDeka

Σε ευρύ ανασχηματισμό προχώρησε Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο.

Σε ευρύ ανασχηματισμό, που περιλαμβάνει καταργήσεις υπουργείων, έξοδο κεντρικών στελεχών και σημαντική αναβάθμιση του υπουργού Εσωτερικών προχώρησε ο

…πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος βρέθηκε -για πρώτη φορά από το 2004- η α΄ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγα, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

Τη θέση της Ντε λα Βέγκα αναλαμβάνει ο Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος διατηρεί και το υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα αναλαμβάνει και καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου. Όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, ο Ρουμπαλκάμπα εξελίσσεται πλέον στο «δεξί χέρι»του πρωθυπουργού Θαπατέρο.

Το υπουργείο Προεδρίας (καθήκοντα ασκούσε η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) αναλαμβάνει ο Βάσκος Ραμόν Χάουρεγι, νυν ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών.

Η υπουργός Υγείας Τρινιδάδ Χιμένεθ αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον «βετεράνο» Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

Στη θέση της παραμένει η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο. Επίσης, καταργούνται τα υπουργεία Ισότητας και Οικιστικής Ανάπτυξης.

Ο ανασχηματισμός αιφνιδίασε την κοινή γνώμη, η οποία ανέμενε μόνο την αντικατάσταση του παραιτηθέντος υπουργού Εργασίας Θελεστίνο Κορμπάτσο, τη θέση του οποίου αναλαμβάνει ο Βαλεριάνο Γκόμεθ.

Η αποδοχή του Ισπανού πρωθυπουργού από τους πολίτες βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την επανεκλογή του το 2008. Πρόσφατα ο Θαπατέρο κατέληξε σε συμφωνία με δύο μειοψηφούντα κόμματα της Βουλής, ώστε να φέρει για το 2011 βαθιές περικοπές δαπανών, με στόχο να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ισπανία μπορεί να μειώσει το έλλειμμά της.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria