Τα πάνω-κάτω φέρνει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του αγώνα που έχει κηρύξει κατά της φοροδιαφυγής.

Αρχική » Διάφορα » Τα πάνω-κάτω φέρνει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του αγώνα που έχει κηρύξει κατά της φοροδιαφυγής.

Τα πάνω-κάτω φέρνει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του αγώνα που έχει κηρύξει κατά της φοροδιαφυγής. Με κουπόνι θα
πληρώνονται οι οικιακές βοηθοί, οι καθηγητές, οι κομμωτές και οι μανικιουρίστες που δουλεύουν στα σπίτια.

Σύμφωνα με δημοσίευμά στο “Βήμα”, από τις αρχές του 2011 επαγγελματίες όπως οικιακές βοηθοί, κομμώτριες, μανικιουρίστες, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι, τεχνίτες που καλούνται για μικροεπισκευές και φυσικοθεραπευτές μπαίνουν στο ίδιο καθεστώς αμοιβής. Δεν θα αμείβονται πλέον με μετρητά αλλά με κουπόνια, τα οποία στη συνέχεια θα εξαργυρώνουν.

Ο Γ. Κουτρομάνης σε δήλωση του στην εφημερίδα, σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή που μόνον από αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, η κυβέρνηση περιμένει τα ασφαλιστικά ταμεία να εισπράξουν περί τα 250 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ο ίδιος μάλιστα. αποκάλυψε ότι από τις 350.000 οικιακές βοηθούς που έχουμε στη χώρα μας, μόνο οι 30.000 είναι ασφαλισμένες.

Οι αντιδράσεις σε αυτό το καθεστώς πληρωμής αναμένεται να είναι αρκετές, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δουλεύουν με “μαύρα” χρήματα, χωρίς να κόβουν αποδείξεις.

Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο μέτρο, αν εφαρμοστεί, θα μπορέσει να βοηθήσει τα καταστήματα, κυρίως στο χώρο του καλλωπισμού, να πάρουν τα πάνω τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η αντιπρόεδρος της καλλιτεχνικής Ομοσπονδίας Κομμωτών Ελλάδος, το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να βοηθήσει, όσον αφορά κάποια από αυτά τα επαγγέλματα, αλλά πιστεύει πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Όσον αφορά, όμως το επάγγελμα των κομμωτών τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. “Το επάγγελμά μας είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος και χρειάζεται πολύ προσοχή. Οι κομμωτές κατ’ οίκον είναι παράνομοι. Δεν έχουν αποστειρωμένα εργαλεία και αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Εγώ έχω μαγαζί και πληρώνω κανονικά το κράτος. Αν είναι έτσι να το κλείσω, να κρατήσω το πελατολόγιό μου και να πλουτίσω”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, θετικά το βλέπουν και κάποιοι από τους καθηγητές. Όπως αναφέρει φιλόλογος που μίλησε στο TLIFE, ήρθε η στιγμή να σταματήσει η μαύρη εργασία. “Δεν πιστεύω ότι το νέο μέτρο θα επηρεάσει την πελατεία μου. Αλλά θα ήτνα καλό να γίνει για να μπορέσουμε κι εμείς να μην δουλεύουμε με μαύρα χρήματα. Το βλέπω θετικά και θεωρώ πως και οι οικογένειες θα κάνουν το ίδιο. Ακόμη, τα μαθήματα θα πάρουν πιο επαγγελματικό χαρακτήρα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πώς όμως θα λειτουργεί το όλο σύστημα;

Οι εργοδότες, θα πρέπει να προμηθεύονται τα ειδικά κουπόνια αμοιβής από τις ΑΤΜ που θα είναι τοποθετημένες σε συγκεκριμένα σημεία. Θα βάζουν λεφτά και θα λαμβάνουν ίσης αξίας κουπόνια. Η τιμή των κουπονιών, θα κυμαίνεται από 5 έως και 100 ευρώ. Επίσης, στα κουπόνια αυτά έχει προβλεφθεί ώστε να καταβάλλεται αυτομάτως στα ασφαλιστικά ταμεία και η εργοδοτική εισφορά.
Στη συνέχεια με τα κουπόνια αυτά θα πληρώνει π.χ. τον καθηγητή που του παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Ο κάτοχος του κουπονιού τότε θα πηγαίνει στις ΑΤΜ και θα εξαργυρώνει το κουπόνι. Θα βάζει το κουπόνι και παίρνει λεφτά.

Τέλος για όσους δεν υπακούσουν, ο νόμος προβλέπει χρηματικές ποινές που κυμαίνονται από 2.000 έως και 5.000 ευρώ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια