Ρούμπιο: «Η Ελλάδα είναι σπουδαίος σύμμαχος» – Γεραπετρίτης: «Τα F-35 αναδεικνύουν την αμυντική μας σχέση» – Όλες οι εξελίξεις

Ρούμπιο για καλώδιο: «Ευαίσθητα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διπλωματίας»

Ρούμπιο: «Η Ελλάδα είναι σπουδαίος σύμμαχος» – Γεραπετρίτης: «Τα F-35 αναδεικνύουν την αμυντική μας σχέση» - Όλες οι εξελίξεις

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από την παρουσία του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα. Ολοκληρώθηκαν οι κοινές του δηλώσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Μάρκο Ρούμπιο. Λίγο μετά τις 9 πμ έφτασε στο ΥΠΕΞ, όπου τον υποδέχτηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι κοινές τους δηλώσεις, μετά το τέλος των οποίων κήρυξαν την έναρξη του 6ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και στον ρόλο της χώρας ως πυλώνα ασφάλειας, ενέργειας και επενδύσεων στην περιοχή, αναδεικνύοντας τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Μάρκο Ρούμπιο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, στην αμυντική συνεργασία, την ενέργεια και τις επενδύσεις, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή.

Ρούμπιο: Υπάρχουν ευαίσθητα θέματα και θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε σωστά

«Η ενεργειακή ασφάλεια σχετίζεται με εθνική ασφάλεια κι αν δεν το πιστεύετε, δείτε τι συμβαίνει τώρα στον κόσμο με αυτό που προσπαθεί να κάνει το Ιράν. Τα πρόσφατα γεγονότα μας υπενθύμισαν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε διαφοροποιημένους αγωγούς και διαφοροποιημένες οδούς, γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε να αποκόπτεται ενέργεια σε ένα μέρος και να απειλείται όλος ο κόσμος και ταυτόχρονα, να τίθεται εν αμφιβόλω η ικανότητα μιας χώρας να δράσει λόγω ενός καθεστώτος. Άρα έχουμε μεγάλη αφοσίωση σε όλους τους διαδρόμους και σε όλες αυτές τις προσπάθειες και η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικό εταίρο». Αυτό τόνισε ο Μάρκο Ρούμπιο απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και το κατά πόσο μπορεί να στηρίζεται η Ελλάδα στις ΗΠΑ, για την ολοκλήρωση πρωτοβουλιών όπως η γεώτρηση της Exxon Mobil, οι έρευνες νότια της Κρήτης και τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ.

«Θέλουμε να είμαστε διαφανείς, αλλά υπάρχουν πράγματα που καλύτερα να μην αποτελούν αντικείμενο σε συνεντεύξεις Τύπου και θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, διότι πάντοτε εργάζεται σκληρά και αναζητά τον διάλογο και τη σταθερότητα στον κόσμο. Είναι προσωπική του δέσμευση, το εκτιμούμε πάρα πολύ και το αναγνωρίζουμε», είπε στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας:

«Φυσικά κάποια από τα ζητήματα από αυτά που με ρωτήσατε, σχετίζονται με λεπτές καταστάσεις που εμπεριέχουν και συμπεριλαμβάνουν και άλλες χώρες. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα και τέτοιου είδους ζητήματα που είναι τόσο ευαίσθητα και ζωτικής σημασίας. Είναι καλύτερο ίσως να αντιμετωπιστούν μέσω άλλης πρωτοβουλίας και διπλωματίας, εκτός μιας συνέντευξης Τύπου».

Στη συνέχεια ο κ. Ρούμπιο ξεκαθάρισε: «Εμείς θέλουμε να πετύχουν αυτά τα έργα και έχουμε απόλυτη αφοσίωση στην εταιρική μας σχέση με την Ελλάδα, στην ενεργειακή ασφάλεια, διότι είναι προς συμφέρον της Ελλάδος αλλά και προς το δικό μας και πιστεύω ότι αυτό είναι προς συμφέρον της παγκόσμιας ασφάλειας. Επί των ζητημάτων που με ρωτήσατε, αναγνωρίζω ότι εμπεριέχουν κάποια ευαίσθητα θέματα και θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε σωστά», τόνισε, ενώ έδωσε τα εύσημα στον Γιώργο Γεραπετρίτη «που με προσωπική του δέσμευση πάντοτε αναζητά τον διάλογο».

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη, αν καταστεί αναγκαίο, για ναυτική συνδρομή στα Στενά του Ορμούζ

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της έναρξης του 6ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε την απόλυτη ετοιμότητα της Ελλάδας για συνεργασία με τις ΗΠΑ, προκειμένου να παράσχει, εφόσον καταστεί αναγκαίο, ναυτική συνδρομή στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες θα το επιτρέψουν και θα υπάρχει βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των F-16 σε Viper και στην ένταξη των F-35 στην ΠΑ, σημειώνοντας ότι ενισχύουν τόσο την ελληνική άμυνα όσο και τη σταθερή αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο

Ο Μάρκο Ρούμπιο πήγε στη συνέχεια στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για τα εγκαίνια των έργων ανακαίνισής της. Στη συνέχεια μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, έδωσε το «παρών» στην τελετή υπογραφής μνημονίου για τη συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Εθνοφρουρά της Φλόριντα.

Στις 18:00 θα εκφωνήσει μία υψηλού συμβολισμού ομιλία στην Πνύκα και στις 19:00 θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 20:00 θα ακολουθήσει το δείπνο προς τιμήν του, το οποίο παραθέτει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

LIVE εικόνα από το ERTnews

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria