Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση αναζητά μία λύση προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του ιδιωτικού τομέα από την υπερχρέωση και να επανεκκινήσει η οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να «σπρώξει» τράπεζες και ιδιώτες να βρουν λύση μέσω του νέου πτωχευτικού δικαίου, το οποίο θα προβλέπει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει. Στόχος είναι οι δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα και η συμφωνία να επικυρώνεται από το Ειρηνοδικείο. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να αντικρούσει τις πιέσεις της τρόικας για άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς.
Εν τω μεταξύ το πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση βρίσκεται αντίθετους τους τραπεζίτες. Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει συνολικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων, ωστόσο οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση και πως κάθε δάνειο πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Επίσης οι τραπεζίτες ζητούν την επίσπευση της αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, γραφειοκρατικά και ατέρμονων δικαστικών διενέξεων, με απώτερο σκοπό τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των ισολογισμών.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι, από κοινού με τις τράπεζες, να δημιουργήσει ένα πλέγμα προτάσεων που, σε συνδυασμό και με χρηματοπιστωτικά προϊόντα, θα οδηγούν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων, προκειμένου ώς το τέλος του καλοκαιριού να έχουν τεθεί οι κατευθυντήριες γραμμές και να αρχίσει να τρέχει ο μηχανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και βελτιώσεις στο Πτωχευτικό Δίκαιο, στην κατεύθυνση εξωδικαστικών προπτωχευτικών διαδικασιών. Ο κεντρικός σχεδιασμός θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το ξεσκαρτάρισμα από την πλευρά των τραπεζών των δανειακών χαρτοφυλακίων που αφορούν σε κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Τα δάνεια θα χωριστούν σε εκείνα που πληρώνονται με μικρή καθυστέρηση και σε όσα έχουν πάψει να εξυπηρετούνται. Στην επόμενη φάση, για τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται βιώσιμες, οι τράπεζες, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, θα προχωρούν στην κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα έχει στοχευμένες δράσεις ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και τις προοπτικές που έχει. Στο πλαίσιο αυτό, θα προτείνονται και λύσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα κάθε επιχείρησης. Ανάμεσά τους είναι η αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με τη συμμετοχή των βασικών μετόχων ή η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου ή και η μετοχοποίηση του δανείου ή μέρους αυτού, ακόμη και η συγχώνευση της επιχείρησης με άλλη ομοειδή.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος θα είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να παραμείνει βιώσιμη η επιχείρηση. Το στίγμα των προθέσεων των τραπεζών έδωσε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος μίλησε για εξέταση ανά περίπτωση προσθέτοντας, πάντως, ότι επειδή υπάρχουν παρεμφερείς περιπτώσεις, αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως πρωτότυπα.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες βρίσκονται σε επαφές με distress funds, που ειδικεύονται σε αυτές τις πράξεις, προκειμένου να πουλήσουν κόκκινα δάνεια. Όμως πλέον είναι αναγκασμένες να τα πουλήσουν στο 15%-20% της αξίας τους, καθώς ο χρόνος πιέζει και τα ιδρύματα είναι αναγκασμένα να κλείσουν την «πληγή» των μη εξυπηρετούμενων δανείων εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests. Nα θυμίσουμε ότι πριν τρία χρόνια διεθνή funds που ειδικεύονται στις αγορές προβληματικών δανείων ζητούσαν την αγορά τέτοιων δανειακών χαρτοφυλακίων στο 60% της αξίας τους. Τότε, όμως, οι ελληνικές τράπεζες ήταν κάθετα αντίθετες. Οι τραπεζίτες, πάντως, υποστηρίζουν ότι τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια είναι απόλυτα διαχειρίσιμα από τις ελληνικές τράπεζες. Τόσο οι προβλέψεις που έχουν πάρει όσο και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν το θέμα.
Εν τω μεταξύ μεγάλη αναστάτωση στους τραπεζικούς κύκλους αλλά και στην κυβέρνηση, προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου για deal με σκοπό τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, μέσω της δημιουργίας μίας Bad Bank, κατά το ιρλανδικό πρότυπο. Ενα σχέδιο που, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επιχειρείται από την κυβέρνηση, τους τραπεζίτες και την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος, η δημιουργία Bad Bank εξετάστηκε και πριν από δύο χρόνια αλλά είχε απορριφθεί. Οπως τονίζεται, κάθε τράπεζα έχει σήμερα φτιάξει τις δικές της δομές ενώ κυβέρνηση και ΤτΕ προχωρούν στις απαραίτητες νομοθετικές και εποπτικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός. Την περασμένη Παρασκευή έγινε μάλιστα workshop προκειμένου να αναζητηθούν οι καλύτερες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και κυρίως για να βρεθεί η διέξοδος εκείνη που δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
Το απόγευμα του Σαββάτου η τρόικα είχε επαφές με αρμόδια στελέχη της ΤτΕ και του ΤΧΣ για το ζήτημα. Νέο ραντεβού θα υπάρξει την Τρίτη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα γίνει με το κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τους εκπροσώπους των δανειστών. Δεν αποκλείεται, πάντως τη Δευτέρα να δημοσιευτούν στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια καθώς και οι προθέσεις της ΤτΕ και της κυβέρνησης γενικότερα για το θέμα.