Η Λάρκο ΑΕ, καταστρέφει το περιβάλλον στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

Έρευνα-ρεπορτάζ του Νίκου Βάνη

Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, συγκεκριμένα στην Δυτική Μακεδονία ,στον Νομό Καστοριάς,όπως καταγγέλλουν οι τοπικές κοινωνίες του νομού καταστρέφει το περιβάλλον και έχει γκρεμίσει όλα τα βουνά της περιοχής.

Επιπλέον,η συγκεκριμένη εταιρεία δεν αποδίδει το 20% της αξίας των μεταλλευμάτων στον Δήμο Καστοριάς, βάσει του νόμου 4042/2012 υπ΄ αρθ΄2 και του άρθρου 84/210 του 1973 παράγραφος περί μεταλλευμάτων κωδικός 277.

Εκτός αυτών των νόμων υπάρχουν και άλλοι ο 274 του 1976, αλλά και το 250 του 1959 που βρίσκονται σε ισχύ και δεν έχουν ακόμα καταργηθεί.

Ειδικά ο νόμος 4042/2012 άρθρο 63 ρυθμίζει τα δικαιώματα των μεταλλειοκτησίας.

Το σχέδιο νόμου αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην διάταξη του άρθρου 12 κεφάλαιο Α΄ ρύθμιση μεταλλευτικών λατομείων και θεμάτων.

Το συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς αποφάσισε στις 11/11/2013 ότι, θα πρέπει βάσει του νόμου η Λάρκο ΑΕ να αποδίδει στον Δήμο το 20% της αξίας των μεταλλευμάτων.

Η εν λόγω εταιρεία λειτουργεί στα Ελληνοαλβανικά σύνορα από το 1995, για εκμετάλλευσης κοιτασμάτων εξόρυξης και αποκάλυψης μεταλλίων ,ενώ από 100 έως 300 φορτηγά της εταιρείας φεύγουν καθημερινά από την Καστοριά προς την Αθήνα, φορτωμένα με πολύτιμα μεταλλεύματα και η ετήσια παραγωγή τους να ανέρχεται περίπου σε 300.000 τόνους μεταλλεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε νικέλιο σύμφωνα με στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, όφειλε να αποδίδει στον Δήμο Καστοριάς πάνω από 5.000.000 Ευρώ το χρόνο.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα το μόνο που απέδωσε είναι ένα εκχιονιστικό μηχάνημα σε μια παλιά κοινότητα του νομού Καστοριάς.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος με τον συνδυασμό “Ποιότητα ζωής” Χρήστος Παρχαρίδης δήλωσε πως,»από την Λάρκο ο Δήμος έχει μόνο ζημιές και όχι οφέλη».

Για παράδειγμα, ο δρόμος στα Ελληνοαλβανικά σύνορα που διέρχονται τα φορτηγά έχει υποστεί καθίζηση, και για την επισκευή του ο Δήμος Καστοριάς δαπάνησε αρκετά χρήματα.

Επίσης, ο Δήμος έστειλε από το 2013 έγγραφη διαμαρτυρία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και στην Λάρκο, χωρίς όμως να λάβει έως τώρα καμιά απάντηση.

Όμως ένας διευθυντικός στέλεχος της μεταλλευτικής εταιρείας έκανε την εξής καταπληκτική δήλωση, “εμείς είμαστε το κράτος και δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν”.

Ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης , μετά hn ο εκτεταμένο έρευνα και ρεπορτάζ του στην περιοχή , επικοινώνησε με την ιδιαιτέρα του Υπουργού περιβάλλοντος, καθώς και με την Γραμματεία του Υπουργείου, για να λάβει την κλασσική απάντηση «θα ενημερώσει για το θέμα αυτό τον Υπουργό» ο οποίος βρισκόταν σε σύσκεψη, κατόπιν η ίδια θα επικοινωνήσει με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, για την εφημερίδα Fenomeno News, την τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr, για να τον διαβιβάσει την απάντηση του Υπουργού, η οποία από το καλοκαίρι ως και σήμερα ακόμα δεν έχει δοθεί .

Ο δημοσιογράφος επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο της Λάρκο , όμως και αυτοός βρίσκονταν σε σύσκεψη, έτσι δεν μπόρεσε να λάβει καμιά δήλωση τους.Η γραμματές του πρόεδρου της εταιρείας ,όπως μας δήλωσε, δεν ήταν καν ενήμερος για το θέμα αυτό.

Το λατομείο της Λάρκο κάνει εξόρυξη αλουμινίου, χαλκού, μπρούντζου, μαντέμι και νικελίου. Τα μεταλλεύματα αυτά καταλήγουν σε Γερμανικές, Γαλλικές ,Αμερικάνικες και Ιαπωνικές βιομηχανίες αυτοκινήτων, αεροσκαφών και πολεμικών βιομηχανιών.

Η δε τιμή του κάθε τόνου μεταλλεύματος που φεύγει από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα κοστίζει σήμερα από 16 έως 18 Ευρώ, που σημαίνει ότι, οι ξένοι παίρνουν τα πολύτιμα μεταλλεύματα αυτά τζάμπα, καθώς μέχρι το 2007 η τιμή ανά τόνο μεταλλεύματος ανέρχονταν στα 46 Ευρώ. Περιέργος δε, μετά από διάφορες αλχημείες εταιρείας, και προμηθευτών η τιμή του τόνου μεταλλεύματος αντί να ανεβεί ,κατέβει κατά πολύ.

Γι την βιομηχανία ΛΑΡΚΟ ΑΕ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως,θα έπρεπε να ήταν καθαριστικός παράγοντας στην διαμόρφωση τιμής στην παγκόσμια αγορά μεταλλείων.

Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα είναι μέγα σκάνδαλο κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλο, διότι ο Ελληνικός λαός και συγκεκριμένα η τοπική κοινωνία της Καστοριάς δεν λαμβάνουν απολύτως τίποτα από την δραστηριότητα της Λάρκο ΑΕ ,ώστε να ωφεληθεί με ανάπτυξη η γύρο περιοχή, αλλά και για την καταστροφή του περιβάλλοντος ,όπου ισοπεδώνονται ολόκληρα βουνά ,με αποτέλεσμα να μοιάζει σαν ένας φαλακρός όρος, με την αλλοίωση και των συνόρων μας με την Αλβανία με την οποία η Λάρκο ΑΕ , σύναψε εμπορική συμφωνία ,για εκμετάλλευση και εξόρυξη κοιτασμάτων στην Αλβανική πλευρά για 100 χρόνια.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καστοριάς, που μας παρέθεσε κάθε βοήθεια προκειμένου να διευκολύνει το δημοσιογραφικό μας έργο.

Σας παραθέτουμε και το βίντεο-ρεπορτάζ


elliniko-fenomeno

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria