Ουκρανία: Αύξηση πατριωτισμού στο Κίεβο – στα ανατολικά υπάρχει αγωνία

Ουκρανία: Αύξηση πατριωτισμού στο Κίεβο – στα ανατολικά υπάρχει αγωνία

Από τα γεγονότα του Μαϊντάν, τη φυγή Γιανουκόβιτς, την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και το ξέσπασμα αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και Στρατού στην ανατολική Ουκρανία, η χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι καζάνι που βράζει.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίησή της, η Ουκρανία αναζητεί τον βηματισμό της, ενώ οι σχέσεις με το Κρεμλίνο κρέμονται από μια κλωστή.

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία και οι υψηλοί τόνοι κατά της Ρωσίας από τον πρόεδρο της χώρας, έχει ξυπνήσει το πατριωτικό αίσθημα των Ουκρανών. Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις πολιτών που πήραν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις αλλά και όσων ζουν στην Ανατολική Ουκρανία και αισθάνονται αποκομμένοι από το Κίεβο.

«Βρισκόμαστε στη χώρα μας και θα την υπερασπιστούμε. Πρόκειται για εορτασμούς με μεγάλο συμβολισμό όχι για τον Στρατό, αλλά για όλους τους πολίτες της Ουκρανίας. Κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας το 1991. Πιστεύω πως έχει έρθει η ώρα να γιορτάσουμε ακόμη μια μέρα ανεξαρτησίας ή μια μέρα της νίκης», εξηγεί ένας Ουκρανός στρατιώτης.

«Ίσως μερικά χρόνια νωρίτερα δεν αισθανόμασταν τόσο πατριώτες. Δεν παίρναμε μέρος τόσο φανατικά. Ήταν απλώς μια αργία. Τώρα είναι η πιο σημαντική γιορτή σε όλο το χρόνο». Είναι η άποψη μιας νέας γυναίκας που παρακολούθησε την παρέλαση με την μικρούλα κόρη της, και οι δύο ντυμένες στα εθνικά χρώματα.

Στις πρώτες προεδρικές εκλογές του 1991, το 90% των πολιτών είχε προσυπογράψει με την ψήφο του την χάρτα της ανεξαρτησίας.

Σήμερα, οι πολίτες της επαρχίας Ντόνμπας διαμηνύουν πως στην ανατολική Ουκρανία έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση.

«Θέλουμε η κυβέρνηση να καταλάβει πως εμείς στο Ντόνμπας είμαστε ενωμένοι. Είμαστε ήδη μια ενωμένη δημοκρατία. Δίνουμε αξία στον λαό μας και στα παιδιά μας. Να κρατηθούν μακριά από την δημοκρατία μας», λέει μια κάτοικος του Ντόνμπας.

«Λυπάμαι τους Ουκρανούς που δεν καταλαβαίνουν καλά πολλά πράγματα. Πολλές ειδήσεις δεν φτάνουν ποτέ σε αυτούς. Η εικόνα που έχουν για μας είναι διαστρεβλωμένη. Αυτό είναι το χειρότερο: τα ψέμματα. Και βέβαια, μια μέρα θα αποκαλυφθούν», προειδοποιεί μια άλλη γυναίκα.

Τον Μάιο του 2014 την εξουσία ανέλαβε ο Πέτρο Ποροσένκο. Η πρώτη συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός, τον Σεπτέμβριο του 2014, έμεινε κενό γράμμα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι σε ισχύ η εξίσου εύθραυστη συμφωνία του Μινσκ 2.

Το 67% των πολιτών που απάντησε σε έρευνα του Ιδρύματος «Δημοκρατικές Πρωτοβουλίες» δηλώνει πως αισθάνεται περηφάνια για την «εθνική ουκρανική ταυτότητα».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria