Μετά από δεκαετίες Ουάσινγκτον και Αβάνα έρχονται πιο κοντά. Οι Κουβανοί προσπαθούν να καταλάβουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Πολλοί πιστεύουν πως η νέα πορεία θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές. Άλλωστε πριν από λίγο καιρό, ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν την προσέγγιση των δύο χωρών.
«Μετά από τόσα χρόνια, Κούβα και Ηνωμένες Πολιτείες αποκτούν και πάλι σχέσεις. Αυτό θα ωφελήσει σημαντικά τις οικογένειες. Τόσο εκείνους που ζουν στην Αμερική, όσο και όσους ζουν εδώ» δήλωσε μια γυναίκα.
Βεβαίως υπάρχουν ακόμα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Αντιπολιτευόμενες ομάδες υποστηρίζουν πως συνεχίζεται η καταστολή των αντιφρονούντων, αν και η Ουάσινγκτον πιέζει για μεταρρυθμίσεις.
«Δεν ελπίζω και δεν νομίζω πως κανείς ελπίζει κάτι ιδιαίτερο απο την αποκατάσταση των σχέσεων. Δεν νομίζω πως θα έχουμε κάτι θεαματικό, επειδή η κουβανική κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Πρέπει να αλλάξουν πολλά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο» υποστηρίζει ο Ελιζάρντο Σάντσεζ, εκπρόσωπος της εθνικής επιτροπής συμφιλίωσης.
Ο 78χρόνος Ελάντιο Αγκουιλάρ ανήκει στη γενιά που έζησε και απέκρουσε την αποτυχημένη αμερικανική εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. Υποστηρίζει πως η εξομάλυνση των σχέσεων με τον ισχυρό γείτονα, δεν θα οδηγήσει στο τέλος των επαναστατικών ιδεών.
«Ίσως κάποιοι ονειροπόλοι ή κάποιοι που βλέπουν τα πράγματα επιφανειακά, πιστεύουν πως έρχεται το τέλος του σοσιαλισμού. Όχι κύριε. Νομίζουν πως η μεγάλη αυτή αλλαγή θα σκοτώσει τον σοσιαλισμό στην Κούβα. Όμως δεν είναι έτσι» εκτιμά ο Ελάντιο Αγκουιλάρ.
Πέρα όμως απο ζητήματα ιδεολογίας, οι πολίτες ελπίζουν πως σύντομα οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν στην άρση των επώδυνων κυρώσεων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της κυβέρνησης, το εμπάργκο που η Ουάσινγκτον επέβαλλε το 1962, έχει κοστίσει 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Κούβας.
«Οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρονται στον αποκλεισμό ως «εμπάργκο». Όμως στην πραγματικότητα οι κυρώσεις είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα εμπάργκο. Είναι μια πολύ πιο περίπλοκη και αδίστακτη πολιτική. Εξαιτίας τους έχουμε αποτύχει να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας στους τομείς της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού» υποστηρίζει ο Μανουέλ Γιέπε, γραμματέας του κουβανικού κινήματος για την ειρήνη.
Πολλοί Κουβανοί ετοιμάζουν το πρώτο τους ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως την ίδια ώρα, γιορτάζουν τα γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο που στις 13 Αυγούστου έκλεισε τα 89.