Να επισημάνω ότι στη χώρα μας αρεσκόμαστε να κάνουμε μελέτες. Είναι το άλλοθι για την ανάληψη δράσης. Όταν μάλιστα συσσωρευτεί αρκετή σκόνη στα εξώφυλλα τους, από την παρατεταμένη παραμονή στα ράφια κάποιας δημόσιας υπηρεσίας, παραγγέλλουμε νέες επικαιροποιημένες μελέτες!.
Αυτό που μας χρειάζεται είναι μελέτες εφαρμογής με ταυτόχρονη παρακολούθηση της αντίδρασης της λίμνης στις επιχειρούμενες επεμβάσεις. Επεμβάσεις μικρής κλίμακας που θα παρακολουθούνται και θα διορθώνονται στην πορεία. Αυτή είναι μια βασική αρχή στη διαχείριση φυσικών περιοχών.
Δε συμφωνώ στην πρόταση να παραδώσουμε τη λίμνη στην ΑΝΚΟ, παρά την εκτίμηση που τρέφω στο έργο που παράγει, γιατί το έργο είναι σύνθετο και έχει περισσότερες βιολογικές παραμέτρους παρά κατασκευαστικές.
Οποιαδήποτε δράση αναληφθεί πρέπει να στηρίζεται σε μετρήσεις, να μελετάται από ειδικούς και στη συνέχεια να εφαρμόζεται πιλοτικά και με δείκτες να παρακολουθείται η επίδραση της επέμβασης στο περιβάλλον της λίμνης. Παράδειγμα, η διαχείριση των καλαμώνων. Που θα γίνει, σε ποιά έκταση, σε ποιά εποχή και με πια συχνότητα και τι θα γίνει το υλικό που θα προκύψει. Έχει εμπειρία η ΑΝΚΟ σε αυτό το θέμα; Φοβάμαι πως όχι. Αν είχε, θα είχε εισηγηθεί και εφαρμόσει την ανακύκλωση των φυτικών υλικών για τον ΧΥΤΑ της Περιφέρειας.
Αντίθετα, με βρίσκει σύμφωνο η σκέψη του Αντινομάρχη Καστοριάς , να διοργανώσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας. Θα πρόσθετα και ανεξάρτητων επιστημόνων που δεν προσβλέπουν σε κάποια χρηματοδότηση και διαθέτουν τεράστια πείρα στη διαχείριση υγροτόπων. Με λίγη έρευνα θα τους βρείτε.
Καλή φώτιση και Καλή χρονιά.
Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ