Η επέλαση των «στρατηγών»…

«Βιομηχανία» παραγωγής στρατηγών – «μαϊμού» και αρχηγών ΓΕΣ είχε στηθεί στο Πεντάγωνο από τους ίδιους τους στρατιωτικούς με αποτέλεσμα να τιναχθούν στον αέρα τα επικουρικά τους ταμεία (ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ), όπου το ετήσιο έλλειμμα αγγίζει τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ!
Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος», σήμερα εμφανίζονται 2.150 «αρχηγοί» ΓΕΣ και 610 «αρχηγοί» Αστυνομίας να λαμβάνουν 415 ευρώ μέρισμα από το ΜΤΣ και σχεδόν άλλα τόσα από το ΕΚΟΕΜΣ!
Επίσης και τα δύο παραπάνω επικουρικά ταμεία καταβάλλουν τριμηνιαίο μέρισμα από 350 ευρώ σε

9.050 «αντιστράτηγους», 300 ευρώ σε 7.100 «υποστράτηγους»!

Η επέλαση των «στρατηγών»...

Το 2010, το κάθε επικουρικό ταμείο του Στρατού Ξηράς και της Αστυνομίας κατέβαλε 60 εκατομμύρια ευρώ ως μέρισμα για 18.810 «ανώτατους» η συντριπτική πλειονότητα των οποίων απέκτησαν τους βαθμούς μέσα σε μία νύχτα από τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Το «πάρτι» στήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τους νόμους (2838/2000 και 3016/2002) όπου χορηγήθηκαν μισθολογικές προαγωγές στους εν ενεργεία μετόχους και στην εφαρμογή τους και στους συνταξιούχους. Μέχρι το 2000 ο μέτοχος που αποστρατευόταν με τον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου έπαιρνε μέρισμα ως ταγματάρχης (231.62 ευρώ). Με τις μισθολογικές προαγωγές σήμερα ο αστυφύλακας παίρνει μέρισμα υποστράτηγου (317 ευρώ)!! Πριν από τις μισθολογικές προαγωγές του 2000 ο αριθμός των μερισματούχων που έπαιρνε μέρισμα αρχηγού ΓΕΣ και Αστυνομίας ήταν 763 άτομα, ενώ σήμερα έχουν φτάσει αισίως τους 2.760!
Η «βιομηχανία» παραγωγής βαθμών λειτουργούσε ανεξέλεγκτα κυρίως την τελευταία πενταετία όπου ξαφνικά, με συνοπτικές διαδικασίες και αποφάσεις-εξπρές απλών υπηρεσιακών συμβουλίων, «ξεφύτρωσαν» 14.000 νέοι «στρατηγοί»!!
Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στα δύο επικουρικά ταμεία του Στρατού λόγω των αμαρτιών του παρελθόντος καλείται να διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση και ειδικότερα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΜΤΣ, που ως επί το πλείστον είναι το ίδιο που ευθύνεται για την ανεξέλεγκτη αύξηση των μερισματούχων στην κορυφή της πυραμίδας αυξάνοντας δραματικά και τα έξοδα- έλλειμμα του Ταμείου, την περασμένη βδομάδα απέρριψε την πρόταση για «αναστολή του μερίσματος για το 2011» ή ακόμη και για μείωση 25% του μερίσματος. Απέρριψαν επίσης πρόταση για λήψη μέτρων εξυγίανσης και βιωσιμότητας του Ταμείου όπως:
  • Αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς των μετόχων κατά μία μονάδα από 4% σε 5%.
  • Καθιέρωση εργοδοτικής εισφοράς.
  • Κατάργηση βοηθήματος θανάτου.
  • Χορήγηση ποσοστού μερίσματος 70% στις ορφανικές οικογένειες.
Και άκουσον άκουσον, αντ΄αυτών ζητούν ρύθμιση του χρέους (50 εκατομμύρια) από την πολιτεία. Γαντζωμένοι στο «Βοήθημα Θανάτου» οι απόστρατοι αντιδρούν σε κάθε σκέψη της κυβέρνησης για κατάργησή του. Σύμφωνα με τον Γ. Κοράκη, πρόεδρο της ΕΑΑΣ που συμμετέχει στο ΔΣ του ΜΤΣ, «Το βοήθημα θανάτου προβλέπεται από συστάσεως του ΜΤΣ πριν από ενάμιση αιώνα. Αλλωστε εμείς λαμβάνουμε μόνο 600 ευρώ ως έξοδα κηδείας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν επίδομα θανάτου και για τις γυναίκες τους».
Μετοχικό Ταμείο Στρατού
Αστοχίες στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας
Η μη σωστή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΣ είχε ως αποτέλεσμα την εκποίηση μεγάλου αριθμού ακινήτων που ουσιαστικά υποθήκευσαν το μέλλον του Ταμείου.
Το ΜΤΣ κατέχει κτίρια στην Αττική συνολικής επιφάνειας οικοπέδου 15.285 μ2 με 34 ορόφους και 12 υπόγεια, εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας 82.814 τ.μ. Τα κτίρια αυτά αποδίδουν 11.550.000 ευρώ στα έσοδα του Ταμείου.
Σήμερα την κυβέρνηση απασχολεί σοβαρά η σχέση των εισπραττόμενων ενοικίων από τα κτίρια του ΜΤΣ σε συνάρτηση με την επιφάνειά τους και τη θέση τους. Το μόνο έσοδο που αυξάνεται θεαματικά και από 8.353.995 ευρώ που ήταν το 2008 θα φτάσει στα 26.412.325 ευρώ το 2015 είναι το ακίνητο 60.000 τ.μ. επί των οδών Σταδίου – Βουκουρεστίου – Πανεπιστημίου – Αμερικής (Attica). Παρ’ όλα αυτά ερωτηματικά προκύπτουν από την παράταση της μίσθωσης κατά 25 χρόνια και πριν να λήξει η πρώτη. Στο μεταξύ, κτίρια όπως το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια με 8 ορόφους και 2 υπόγεια, συνολικού εμβαδού 10.000 τ.μ., παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
Το έλλειμμα του ΜΤΣ
Δυσανάλογες αυξήσεις σε σχέση με τα έσοδα
Στο ΜΤΣ ασφαλίζεται το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, οι εθελοντές, οι ΕΜΘ, οι ΕΠ.ΟΠ. και το μόνιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. σε ποσοστό 68% (το υπόλοιπο 32% ασφαλίζεται στο ΜΤΠΥ).
Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από:
  • τις εισφορές των εργαζομένων (4% επί του βασικού μισθού), οι οποίες καλύπτουν το 40% των απαιτουμένων κατά έτος εξόδων
  • την επιχειρηματική δραστηριότητα (ενοίκια κτιρίων, τόκοι καταθέσεων κ.τ.λ.) που καλύπτουν το 14% των απαιτουμένων κατά έτος εξόδων
  • τους κοινωνικούς πόρους (κρατήσεις από δαπάνες προμηθειών, εργολαβιών κ.τ.λ.), οι οποίοι, ενώ έπρεπε να καλύπτουν το υπόλοιπο 46% καλύπτουν μόνο το 20% λόγω της ελάχιστης συμμετοχής της ΕΛ.ΑΣ. Αυτή είναι μία από τις αιτίες δημιουργίας του αναλογιστικού ελλείμματος.
Ωστόσο, το χρονικό διάστημα 1990-2009 δόθηκαν στο μέρισμα αυξήσεις, πέραν του πληθωρισμού και της εισοδηματικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο αναλογιστικό έλλειμμα. Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης κοινωνικής πολιτικής (Ν 2838/2000 και Ν 3016/2002), πραγματοποιήθηκε δυσανάλογη αύξηση των μερισμάτων στους μερισματούχους, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του Ταμείου.
Το ΜΤΣ παρουσιάζει προβλήματα ρευστότητας τα τελευταία πενήντα χρόνια, τα οποία καλύπτονταν με επιχορηγήσεις από το κράτος (1960-1970, 1992) ή με αναπροσαρμογή εισφορών (1977) ή από εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του.
Παρότι τα προβλήματα ρευστότητας υπήρχαν, διαχρονικά τα Διοικητικά Συμβούλια εισηγούντο αυξήσεις στο μέρισμα, πέραν του πληθωρισμού και της εισοδηματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο αναλογιστικό έλλειμμα.
Η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι προβληματική 1,40 :1 (2,19:1 ο Στρατός Ξηράς και 0,95:1 η ΕΛ.ΑΣ.) με τάση περαιτέρω επιδείνωσής της μελλοντικά. Το χαρτοφυλάκιο του ΜΤΣ το 2006 ήταν 79.837 ευρώ, ενώ σήμερα έχει συρρικνωθεί στα 12 εκατ. λόγω συγκεκριμένων επιλογών που έγιναν με ευθύνη του Δ.Σ., που σημειωτέον παραμένει το ίδιο μέχρι σήμερα!
Κάθε έτος παράγεται έλλειμμα περίπου 50.000.000 ευρώ.
Οκτώ μέτρα για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού επεξεργάζεται η κυβέρνηση:
1. Ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΣ, με την αναλογική συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των μετόχων και των μερισματούχων.
2. Επανέλεγχο από μηδενική βάση και σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του συνόλου των στελεχών που δικαιούνται και απολαμβάνουν μερίσματος και είναι εν ζωή.
3. Αύξηση των κρατήσεων κατά 1% (πάγια δικαιώματα ΜΤΣ και ΒΟΕΑ) των μετόχων του Στρατού Ξηράς και της ΕΛ.ΑΣ.
4. Μείωση του καταβαλλόμενου μερίσματος κατά 25%.
5. Εξετάζεται η σύνδεση του δικαιούμενου μερίσματος με τον κατεχόμενο βαθμό, τα έτη υπηρεσίας και τις εισφορές που είχε καταβάλει ως μέτοχος ο μερισματούχος.
6. Μετεγκατάσταση όλων των στρατιωτικών υπηρεσιών που στεγάζονται σε κτίρια ιδιοκτησίας ΜΤΣ και ενοικίασή τους.
7. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.
8. Οι κοινωνικοί πόροι από τις δαπάνες προμηθειών να απορροφούνται από το υπουργείο Οικονομικών και θα καθιερωθεί εργοδοτική εισφορά που θα εγγυάται την επιχοεήγηση μέρους του μερίσματος.
ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ
Αύξηση των αιτήσεων
Μεγάλη αύξηση υποβολής αιτήσεων για το ΒΕΑ (Βοήθημα Επαγγελματικής Αυτοτέλειας) παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το έλλειμμα του ΜΤΣ.
Σήμερα στο ΜΤΣ είναι ασφαλισμένα 80.217 παιδιά (39.002 του Στρατού και 41.215 της Αστυνομίας). Οι εισφορές των γονέων καλύπτουν το 50% των ΒΕΑ. Το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από άλλους πόρους του ΜΤΣ. Το 2008 πληρώθηκε από το ΜΤΣ για ΒΕΑ το ποσόν των 49.100.00. ευρώ, το 2009 63.750.00 ευρώ και το 2010 80.000.000 ευρώ!
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria