ΨΗΦΙΣΜΑ, της γενικής συνέλευσης των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων Πενταβρύσου-Τσάκωνης

Μετά από πρόσκληση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Πενταβρύσου-Τσάκωνης πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των κατοίκων στο

Πνευματικό κέντρο Πενταβρύσου σήμερα 16-02-2011 και ώρα 19:30 μ.μ.

Από την γενική συνέλευση προέκυψε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα.
Το Δημοτικό Σχολείο Πενταβρύσου-Τσάκωνης λειτουργεί από το 1995 ως 6/θεσιο σχολείο μετά από συνεννόηση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δύο σχολείων προκειμένου να ωφεληθούμε των πλεονεκτημάτων ενός 6/θεσιου σχολείου.                                   
Από τότε και μέχρι σήμερα λειτουργεί αρμονικά παρέχοντας στα παιδιά μας όλα τα εφόδια για την περεταίρω εξέλιξή τους.
Λόγω της έντονης φημολογίας των τελευταίων ημερών περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την άποψή μας για το θέμα παρ’ ότι πιστεύουμε ότι το σχολείο μας ως 6/θεσιο εξαιρείται αυτών των διαφαινόμενων σχεδιασμών επί χάρτου.
Πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων όπου η κάθε συνιστώσα έχει το βάρος που της αναλογεί.
α) Διδακτικό προσωπικό.
Ο δάσκαλος είναι αυτός που συμμετέχει κατά το μεγαλύτερο μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία και μπορεί με την θέλησή του να την αναβαθμίσει ή να την υποβαθμίσει.
β) Περιβάλλον (οικογενειακό, κοινωνικό, σχολικό, φυσικό).
Έχει μεγάλη σημασία για τον μαθητή η ιεράρχηση του σχολείου στις προτεραιότητες της οικογένειας και της κοινωνίας όπου αυτό φαίνεται και αξιολογείται σε κάθε κοινωνία από την μηδενική παραβατικότητα και βία που στην δική μας περίπτωση ισχύει.
Οι κτιριακές υποδομές, οι αυλές των σχολείων, ο ήλιος, τα δένδρα, ο αέρας, το πράσινο συμμετέχουν αναλογικά στην εκπαιδευτική διαδικασία
γ)Αλληλεπίδραση της σχολικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία.
Ένας από τους κρίκους της αλυσίδας του κοινωνικού ιστού είναι και το σχολείο στις τοπικές κοινωνίες γι αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο να αναστατώνονται οι κοινωνίες με οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο αυτή την αλληλεπίδραση που είναι δημιουργική και παραγωγική.
δ) Υλικοτεχνική υποδομή
Σε κάθε περίπτωση η υλικοτεχνική υποδομή στις σχολικές μονάδες αποτελεί το εργαλείο εκείνο που θα διευκολύνει και τους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους να παρέχουν και να απολαύσουν αντίστοιχα την παιδεία που όλοι θέλουμε.
ε) Αριθμός μαθητών ανά τμήμα.
Το υπουργείο προωθεί συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων με πρόσχημα ότι στα μικρά σε αριθμό τμήματα δεν παράγεται ικανοποιητικό αποτέλεσμα κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Αλήθεια όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία αξία;
Η προτεραιότητα στον μαθητή πως επιτυγχάνεται στα μεγάλα πολυάριθμα τμήματα; Πως αξιολογείται το ¨ικανοποιητικό αποτέλεσμα¨ και ποια μελέτη έχει γίνει πότε και από ποιους;
Εάν θέλουμε να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας με φθηνά σχολεία είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε όλα τα άλλα. Στην δική μας κοινωνία και στο δικό μας σχολείο η εκπαιδευτική διαδικασία δεν αρχίζει και τελειώνει στις πέντε ή έξι ώρες που παραμένουν τα παιδιά στις αίθουσες αλλά συνεχίζεται καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο μιας και οι σύλλογοι γονέων με τους δασκάλους μεριμνούν ώστε καθημερινά όλα τα παιδιά να ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες ( ζωγραφική μουσική, χορό, θέατρο, άθληση, ενεργή συμμετοχή σε διοργανώσεις εκδηλώσεων) ώστε να αναπτύσσουν όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς τους. Γι αυτό υποστηρίζουμε την συνοχή του κοινωνικού ιστού που δεν μπορεί και δεν πρέπει να σπάσει.
Είμαστε μία παραμεθόρια αγροτική περιοχή που χρειάζεται εκτός των άλλων και το σχολείο της για να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο.
Εάν για οποιονδήποτε λόγο αποφασιστεί το κλείσιμο άλλων σχολικών μονάδων ( για το οποίο εμείς διαφωνούμε χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων) και προκύψει η ανάγκη μετακίνησης μαθητών σας πληροφορούμε ότι μπορούμε να  φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας και άλλους μαθητές έτσι ώστε να ενισχύσουμε το 6/θεσιο σχολείο ως προς αυτό το θέμα καταρρίπτοντας και το ελάχιστο κατά την άποψή σας επιχείρημα του αριθμού των μαθητών.
Μετά από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της γενικής συνέλευσης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μασλιάρη Γιώργο και της σχολικής  συμβούλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καζταρίδου Αλίκης την Πέμπτη 10-02-2011 διαπιστώσαμε την μεροληπτική στάση της Διεύθυνσης δια μέσου του διευθυντή της και της σχολικής συμβούλου κατά του 6/θεσιου σχολείου μας.
Δεν είναι δυνατόν σε άλλα σχολεία να διαμηνύεται ότι στηρίζονται τα 6/θεσια και η στήριξη αυτή να κατευθύνεται σε συγκεκριμένα μόνο σχολεία χωρίς να συμπεριλαμβάνει και το δικό μας 6/θεσιο σχολείο.
Προσέξτε στην προσπάθειά σας να υλοποιήσετε πιθανές αποφάσεις που προέρχονται από πάνω προς τα κάτω και όχι αντίθετα χωρίς να λαμβάνετε υπ’ όψιν τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών μήπως προσκρούσετε στην σθεναρή αντίσταση τους.
Ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται απροκάλυπτα θα πρέπει να αναλάβετε και την ευθύνη των αποτελεσμάτων της μετωπικής σύγκρουσης που θα προκύψει.
Είναι καλλίτερα οι εισηγήσεις που θα γίνουν να παραχθούν μέσα από διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα, μεροληψίες, γραμμές, και κατευθύνσεις με στόχο το δημιουργικότερο αποτέλεσμα για όλους και όχι για μερικούς.
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως μπορεί να εφαρμοσθεί ένας <<κανόνας>> μόνο σε ορισμένα σχολεία και όχι σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς.
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί η προτεινόμενη χωροταξική κατανομή γίνεται κάθετα και όχι οριζόντια.
Είναι κρίμα να υποστηρίζετε  καταστάσεις που δεν μπορείτε επαρκώς να δικαιολογήσετε.
Αυτό καταδεικνύει ότι μεροληπτείτε σε βάρος μας. Θέλουμε να μας αντιμετωπίζετε ισότιμα και δεν θα ανεχθούμε μονομερή υποβάθμιση του σχολείου μας.
Θα προσπαθήσουμε να σας πείσουμε για το δίκαιο των αιτημάτων μας.
Με τιμή
Οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων              
Πενταβρύσου-Τσάκωνης
Το ψήφισμα υπογράφεται από τους φορείς και συλλόγους της περιοχής μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των κατοίκων.
Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria